Smaki wina
wino wytrawne, słodkie, półsłodkie i wytrawne które wybrać?
Najbardziej podstawowe cztery smaki wina zna chyba każdy. Wyróżniamy wino wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie. O ile rozróżnienie wina wytrawnego od słodkiego nie sprawia żadnych problemów, to rozróżnienie wina półwytrawnego od półsłodkiego już tak.
W poniższym artykule wyjaśniamy różnice między winem wytrawnym, półwytrawnym, półsłodkim i słodkim oraz przedstawiamy ich charakterystykę.
Najczęściej przyjmuje się, że wina wytrawne zawierają do 10g
cukru na litr. Wina półwytrawne – do 30g cukru na litr, wina półsłodkie – do
60g cukru na litr, zaś słodkie – powyżej 60g cukru na litr. Może się zdarzyć,
iż jedno wino półwytrawne ocenimy jako słodsze niż wino półsłodkie. Może to
wynikać z różnic w kryteriach określania słodyczy wina przez poszczególne kraje
produkujące wino.
Wino wytrawne
Wino wytrawne istnieje w podziale win wg zawartości cukru
zaraz obok wina półwytrawnego, półsłodkiego i słodkiego. Jest to najszerzej
reprezentowana grupa win na całym świecie. Gatunek ten dominuje zarówno wśród
czerwonych, jak i białych win.
Podstawowym kryterium, które decyduje o tym, czy wino jest
wytrawne, jest zawartość cukru resztkowego. Zależy ona od etapu fermentacji na
jakim został przerwany ten proces.
Wino wytrawne np. Penfolds Rawson's Retreat Riesling nadaje się zarówno do samodzielnego podania, jak i do różnych posiłków.
Jeśli podajemy wino samodzielnie, białe wino wytrawne będzie
idealnie orzeźwiało w letni wieczór, czerwone – stanowi symbol elegancji i
wytworności o każdej porze roku. Czerwone wino wytrawne zawiera też dużo
właściwości zdrowotnych.
Jeśli wybieramy spożywanie wina wytrawnego w towarzystwie
posiłku, będzie ono pasować do wszystkich typów przystawek poza tymi o słodkim
smaku. Najlepiej sprawdzają się klasyczne połączenia. Czerwone wino wytrawne
podajemy do czerwonych mięs oraz niektórych gatunków serów, natomiast białe
wino wytrawne dobrze sprawdzi się w towarzystwie ryb i owoców morza.
Wino półwytrawne
Wino półwytrawne jest często wybieraną opcją wśród
konsumentów, którzy lubią bardziej łagodny charakter i orzeźwiające smaki wina.
Wybór ten może być podyktowany również niechęcią do smak wina wytrawnego, który
wielu osobom może wydawać się zbyt ciężki i przytłaczający.
Wino półwytrawne jest produkowane w ten sam sposób, co wina
słodkie i wytrawne. To, co go wyróżnia to ilość cukru resztkowego, czyli tego,
który zostaje w winie po ukończonym procesie fermentacji. Wina półwytrawne mają
więcej cukru niż wina wytrawne, natomiast mniej niż wina słodkie. Jest też dużo
delikatniejsze w smaku niż wino wytrawne i cechuje się mniejszą kwasowością.
Jeśli chodzi o wrażania smakowe, wino półwytrawne cechuje
się większą łagodnością i zbilansowaniem. Mimo dokładnie takiej samej metody
produkcji, wina półwytrawne są łagodniejsze w smaku dzięki większej zawartości
cukru.
Wina półwytrawne są tez dostępne w wersji musującej oraz
różowej, dlatego tak bardzo przypadają do gustu miłośnikom prosecco.
Wino półwytrawne, np Vina Esmeralda Blanco Summer podobnie jak wytrawne idealnie sprawdzi się
jako dodatek do obiadu, jak i w wersji samodzielnej.
Wina białe półwytrawne idealnie pasują do drobiu, curry i
niektórych dań kuchni azjatyckiej.
Wino czerwone półwytrawne dobrze nada się do podania z
kaczką lub przekąskami, np. kabanosami lub niektórymi ser.
Wino półsłodkie
Wino półsłodkie stanowi doskonałą alternatywę dla osób,
które nie przepadają za wytrawnym smakiem win, ale również nie są zwolennikami
wina słodkiego. Oprócz słodyczy cechą charakterystyczną wina półsłodkiego są
wyraźne nuty owocowe. Wino półsłodkie jest orzeźwiające, delikatne i długie w
finiszu, często z nutą przypraw.
To pierwsze jest dla wielu osób zbyt kwaśne, natomiast
drugie – kojarzy się wyłącznie z podawaniem do deserów i bardzo słodkich
potraw. Idealny kompromis pomiędzy tymi skrajnościami stanowią wina półsłodkie
i półwytrawne.
Wina półsłodkie występują we wszystkich kolorach: białym,
różowym i czerwonym. Mogą też występować jako spokojne, musujące lub frizzante.
Wina półsłodkie produkowane są na całym świecie, niezależnie
od regionu lub klimatu. Najpopularniejsze regiony pochodzenia win półsłodkich
to Gruzja, w której kiedyś wina półsłodkie były produkowane na szeroką skalę i
Niemcy. Znane są też wina półsłodkie pochodzące z Francji, Włoszech, Hiszpanii
i Portugalii.
Wina półsłodkie powstają w ten sam sposób, co wina słodkie.
Podczas fermentacji cukier zawarty w owocach winogron zamieniany jest w alkohol
i CO2. Im wcześniej proces fermentacji zostanie przerwany, tym więcej tzw.
cukru resztkowego będzie miało wino. Wino półsłodkie zawiera zazwyczaj od
kilkunastu do kilkudziesięciu gramów na litr.
Wino półsłodkie, podobnie jak słodkie podawać można na różne
sposoby. Można pić je samodzielnie, jako aperitif, a także do deserów i ciast
owocowych, delikatnych mięs, wyrazistych serów. Białe wino półsłodkie takie jak San Valentin White sprawdzi
się także jako dodatek do ryb, czy gęsich podrobów.
Wina słodkie
Wina słodkie stanowią w winiarskim świecie przeciwieństwo
win wytrawnych.
Choć stanowią mniejszość w światowej produkcji win, okazuje
się, iż ich produkcja jest trudniejsza i stanowi nie lada wyzwanie nawet dla
doświadczonych winiarzy. Jeśli chodzi o wina słodkie, nierzadko cena idzie w
parze z wysoką jakością produkcji oraz wyjątkowym smakiem.
W winach słodkich wysokiej jakości cała słodycz pochodzi z
winogron, a do wina nie jest dosypywany cukier. W przeciwieństwie do wina
wytrawnego, proces fermentacji wina słodkiego przerywana jest kiedy większość
cukru nie jest jeszcze przerobiona.
Wina słodkie, np Floralis Moscatel Oro można podawać zarówno jako aperitif, jak i do deserów.
Jeśli chodzi o dania główne, wino słodkie sprawdzi się jako
uzupełnienie do lekkich mięs oraz wielu dań kuchni azjatyckiej, szczególnie do
dań pikantnych, ale również do słodszych sosów na bazie miodu.
Wino słodkie pasuje również do deserów oraz owoców
podawanych po posiłku.
Cięższe wina słodkie można spożywać również samodzielnie,
gdyż stymulują one proces trawienny oraz mogą stanowić odrębny rodzaj deseru.
Słodkie wino najlepiej podawać w temperaturze 6 – 9 stopni Celsjusza, gdyż taka temperatura najlepiej wydobywa smak i aromat słodkiego wina. Serwuje się je w małych kieliszkach, zwężanych ku górze.