Jakie wino wybrać na wesele?
Jakie wino wybrać na wesele?
News

Jakie wino wybrać na wesele?

Wybór wina na wesele jest dzisiaj bardzo istotne.

Wybór odpowiedniego wina na wesele może sprawiać więcej problemów niż wydaje się na pierwszy rzut oka. Od tego wyboru może zależeć zadowolenie naszych gości z przyjęcia a także to, w jaki sposób zostanie ono zapamiętane wśród obecnych osób.

Wino jest jednym z najczęściej wybieranych trunków na wesela. Stanowi idealną alternatywę dla osób, które nie piją mocniejszych alkoholi i wolą dłużej delektować się aksamitnym lekkim smakiem wina. Jak jednak dopasować wino aby spełniało potrzeby naszych gości i smakowało nawet najbardziej wprawionym podniebieniom? W poniższym artykule przedstawimy naszym zdaniem najlepsze propozycje win na wesele.


Skąd pochodzi wino?

Pierwsze wzmianki o wyjątkowym trunku pochodzą już z 7 tys. p.n.e., ze znalezisk archeologicznych na terenie obecnej Gruzji. Wino było znane w starożytnym Babilonie, Egipcie i Grecji. Prawdziwy rozkwit kultury picia wina wystąpił w starożytnym Rzymie. Inspirację i naukę o winie Rzymianie czerpali od Greków, od których przejęli też kult Dionizosa, boga wina. Spadkobiercami Rzymian zostali średniowieczni mnisi, którzy uprawiali winorośle i przechowywali wino w przyklasztornych piwnicach. Wino było wytwarzane na potrzeby sakralne oraz na sprzedaż. 

Wyjątkowy rozkwit popularności wina przypadł na lata 1400 – 1800 kiedy to podróżnicy odkrywali i zasiedlali nowe miejsca, przenosząc jednocześnie elementy danej kultury na nowe lądy. W XVI w. w Chile, w Argentynie i Ameryce Północnej posadzono pierwsze krzewy winne.

W XX wieku pierwsza wojna światowa oraz prohibicja w USA doprowadziły do chwilowego kryzysu wina, ale już w latach 30 przemysł winiarski podźwignął się z kryzysu. 

W latach 60 pojawiły się pierwsze wina mające na etykietach podane szczepy wina. W tym czasie powstało też wiele nowych winnic, prawdziwy rozkwit przeżywała kalifornijska winnica braci Gallo. 

Lata 80 doprowadziły do polepszenia warunków produkcji win w wielu światowych winnicach, a to za sprawą decyzji o replantacjach podjętej przez wiele rządów. 

Obecnie mamy szeroki wybór win z całego świata. Renesans przeżywają wina ze starego kontynentu:  hiszpańskie, francuskie. Dużą popularnością cieszą się też wina kalifornijskie, chilijskie, oraz z Nowej Zelandii, czy Australii.


Rodzaje wina

Wino jest bardzo skomplikowanym trunkiem i istnieje wiele kryteriów kategoryzacji wina.

Kolor wina

Podstawowym kryterium jest kolor wina. Wyróżniamy wina białe, różowe i czerwone. Kolor wina zależy od barwnika znajdującego się w skórkach owoców i uwalnianego podczas maceracji.

W przypadku białego wina, najczęściej jest ono tworzone z białych winogron. Nie podlega procesowi maceracji, wino tworzone jest przez proces fermentacji moszczu lub soku.

Barwa wina zależy też od szczepu owoców, winifikacji oraz stopnia starzenia.

Skąd wynika barwa wina różowego? Wino różowe tworzone jest podobnie jak wino czerwone, w procesie maceracji, natomiast w przypadku wina różowego czas maceracji jest zdecydowanie krótszy. 


Zawartość cukru

Druga najczęściej stosowana klasyfikacja win dotyczy zawartości cukru w winie. Najczęściej wyróżniamy wina wytrawne, półwytrawne, słodkie i półsłodkie.

Najczęściej przyjmuje się, że wina wytrawne zawierają do 10g cukru na litr. Wina półwytrawne – do 30g cukru na litr, wina półsłodkie – do 60g cukru na litr, zaś słodkie – powyżej 60g cukru na litr. Może się zdarzyć, iż jedno wino półwytrawne ocenimy jako słodsze niż wino półsłodkie. Może to wynikać z różnic w kryteriach określania słodyczy wina przez poszczególne kraje produkujące wino.

Oprócz podstawowych wspomnianych powyżej, występują także inne klasyfikacje wina. Możemy wyróżnić np. kryterium jakości wina z podziałem na stołowe, regionalne i jakościowe, lub kryterium zawartości etanolu.

Jakie wino na wesele?

Poniżej przedstawiamy kilka propozycji win, które na pewno będą docenione przez Gości siedzących przy weselnym stole.



San Valentin White, Torres

San Valentin White, Torres to półsłodkie wino o bladożółtym kolorze. Wyczujemy w nim kuszące aromaty świeżych gron wraz z innymi owocami (dojrzały banan, pigwa) i kwiatami (akacja z nutami róży i rozmarynu). Wino San Valentin White jest delikatnie słodkie w smaku. Idealne do delikatnych dań z owoców morza oraz ryb w słodkich sosach. Wyśmienicie nadaje się również do deserów.


San Valentin Red, Torres

San Valentin Red, Torres to wytrawne wino o ciemnowiśniowym kolorze z fioletowymi refleksami. Atrakcyjny i intensywny aromat dżemu jeżynowego oraz kwiatowe nuty fiołków i róż. Gładka, delikatna, owocowa paleta (jeżyna, granat) o delikatnych taninach prowadzących do przyjemnego wykończenia. Idealne do drobiu oraz serów.

Mucho mas


Mucho mas Blanco


Wino Mucho mas Blanco idealnie sprawdzi się jako aperitif, ale pasuje również do dań z makaronu, paelli i różnego rodzaju tapas, zwłaszcza grillowanych ryb, wędzonych szynek i serów. Wino posiada jasnosłomkowy kolor z zielonkawymi odcieniami. W nosie złożone i subtelne, z aromatem brzoskwini i moreli, uzupełnione nutami cytrusów i dymu.

Mucho mas Tinto


Mucho mas Tinto to wiśniowo-czerwone, aromatyczne i eleganckie wino z dobrą intensywnością. Posiada aromaty dojrzałych czarnych owoców i delikatne akcenty skóry i wanilii. W ustach złożone, intensywne. Wyczuwalne są w nim owocowe, mineralne nuty z delikatnym smakiem kakao. Wino cechuje trwałe i eleganckie wykończenie. Wino idealnie ndaje się do tapas, przystawek, serów, chudego mięsa oraz dziczyzny.


Vina Esmeralda

Vina Esmeralda, białe wino półwytrawne

Wino Esmeralda cechuje bogactwo aromatów, wyraźne nuty dojrzałych bananów, owoców egzotycznych, róży i jaśminu. Jest delikatnie słodkie z posmakiem zielonych jabłek. Idealnie komponuje się z owocami morza, rybami, melonem z szynką i pasztecikami.

Vina Esmeralda Rose, wino różowe półwytrawne

Wino Esmeralda Rose posiada bladoróżowy kolor. Posiada delikatny, subtelny, wyczuwalne aromaty dzikiej róży z pięknym aromatami owoców (banany). Wino jest lekkie i delikatne na podniebieniu z eleganckim cytrynowym finiszem. Wszelkiego rodzaju sałatki, wędliny, filet z indyka.