Zaloguj się
  News

Czy czerwone wino jest dobre dla zdrowia?

24 / 03 / 2021
Czerwone wino jest popularnym napojem alkoholowym spożywanym od setek lat. Oprócz wybornego smaku kojarzone jest z właściwościami zdrowotnymi i pozytywnym wpływem na układ krążenia. W poniższym artykule przedstawiamy sposoby na to jak pić czerwone wino by czerpać z niego jak największe korzyści.

Czym charakteryzuje się czerwone wino?

Czerwone wino jest trunkiem, który od zawsze towarzyszył ucztom, weselom i celebrowaniu przeróżnych, wyjątkowych okazji.

Od lat nie traci na popularności, a wręcz przeciwnie – zyskuje coraz większe uznanie, nie tylko ze względu na wyjątkowość i bogactwo smaków i aromatów, ale także na właściwości zdrowotne.

Spożywane w rozsądnych ilościach może pozytywnie wpływać na układ krążenia, zapobiega otyłości może dobrze oddziaływać na problemu z układem oddechowym.

Zdrowotne właściwości wino czerwone zawdzięcza zawartości resweratrolu zawartemu w skórkach winogron, dzięki czemu pełni rolę antyoksydantu i zabezpiecza organizm przed negatywnym działaniem wolnych rodników.


Jakie są zalety picia czerwonego wina?

Na początku należy wspomnieć o zawartych w czerwonym winie flawonoidach, które chronią nasz organizm przed miażdżycą i zakrzepami. Dzięki temu zmniejszają ryzyko zakrzepów i powstawania udaru mózgu. Zawarty w winie kwas acetylosalicylowy rozrzedza krew. W połączeniu ze zdrową dietą bogatą w kwasy omega 3 i warzywa, lampka czerwonego wina stanowi idealne uzupełnienie posiłków.

Kolejną korzyścią z picia czerwonego wina jest duża zawartość potasu, który reguluje ciśnienie. Dzięki temu wino może zapobiegać zwężaniu naczyń krwionośnych oraz przyczyniać się do lepszego ukrwienia serca. 

Zaletą działania czerwonego wina na nasz organizm jest pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Pite do posiłku zwiększa produkcję soków trawiennych dzięki czemu składniki odżywcze mogą szybciej przenikać do krwioobiegu.



Wino czerwone, czy białe?

Dzięki ponad 10 – krotnej większej ilości polifenoli zawartych w czerwonym winie posiada ono zdecydowanie większe korzyści zdrowotne dla ludzkiego organizmu. Różnica ta jest spowodowana fermentacją moszczu gronowego czerwonego wina.



Jak pić czerwone wino aby przynosiło nam korzyści zdrowotne?

Aby wino czerwone przynosiło nam korzyści zdrowotne powinno być one pożywane umiarkowanie, ale regularnie. Optymalna ilość to 1 lampka dziennie. Jednorazowo zbyt duża ilość nie powinna być spożywana gdyż może to wywołać odwrotny efekt.

Pamiętajmy również o bezpiecznym spożywaniu wina. Nie powinno ono być spożywane przez osoby niepełnoletnie i kobiety w ciąży. W przypadku różnego rodzaju chorób, np. cukrzycy, migren, czy schorzeń trzustki, wątroby oraz podczas przyjmowania leków należy skonsultować to z lekarzem.