Zaloguj się
  News

Właściwości i zastosowanie czerwonego wina

06 / 04 / 2021
Jak mawiał słynny grecki myśliciel, Plutarchos: „Wino jest najszlachetniejsze wśród napojów, najsmaczniejsze wśród lekarstw i najprzyjemniejsze wśród pokarmów”. Od wieków napój znany jest nie tylko ze względu na wyjątkowy smak ale też właściwości zdrowotne.


Nauka nieraz udowodniła, iż w rankingu na najzdrowszy rodzaj wina na prowadzenie wysuwa się wino czerwone. Udowodniły to badania naukowców, którzy zastanawiali się, czemu Francuzi z regionu Bordeaux dużo rzadziej umierają na choroby sercowo – naczyniowe. Okazało się, iż jest to kwestia spożywania przez tą ludność dużych ilości czerwonego wina.

Co ciekawe, okazuje się również, iż najwięcej właściwości zdrowotnych posiada wino wytrawne, pochodzące z małych winnic, wytwarzane tradycyjnymi metodami.

Dlaczego czerwone wino jest najzdrowsze?

Można zastanawiać się skąd aż taka przewaga wina czerwonego nad białym jeśli chodzi o korzyści zdrowotne. Chodzi o tę samą rzecz, która powoduje kolor czerwonego wina – wykorzystanie skórek winogron w procesie fermentacji. To właśnie skórki są źródłem polifenoli, które są tak korzystne dla naszego zdrowia. Okazuje się też, iż proces fermentacji rozbija polifenole na mniejsze cząstki, dzięki czemu są łatwiej przyswajalne dla organizmu ludzkiego. Dzięki czemu w tym zakresie picie wina będzie korzystniejsze dla zdrowia niż dostarczanie sobie polifenoli podczas jedzenia winogron. 


Właściwości czerwonego wina

Wspomniane powyżej polifenole są najbardziej istotne jeśli chodzi o zdrowotne działanie czerwonego wina. Wykazują one silne ale i pozytywne działanie dla serca i całego układu krążenia. 

Udowodniono, iż czerwone wino zmniejsza ilość fibrynogenów, które odpowiadają za tworzenie skrzepów w naczyniach krwionośnych, dzięki czemu zapobiega zakrzepom i udarom. 

Dzięki dużej zawartości potasu, czerwone wino pozytywnie wpływa na regulację ciśnienia krwi, rozszerza naczynia krwionośne, dzięki czemu powoduje lepsze ukrwienie i odżywienie serca. 

Badania wykazały również, iż regularne picie czerwonego wina może poprawiać widzenie. Dlatego właśnie osoby, które spożywały ten trunek w rozsądnej ilości były mniej narażone na zaćmę od tych, którzy w ogóle nie spożywają wina.

Kolejną właściwością czerwonego wina jest podnoszenie poziomu tzw. „dobrego cholesterolu”, zapobiegając jednocześnie odkładaniu się tego „złego”.

Do najważniejszych właściwości czerwonego wina zaliczyć jeszcze możemy pozytywny wpływ na trawienie oraz opóźnienie procesów starzenia. Picie wina powoduje zwiększenie wydzielania śliny, a co za tym idzie produkcję enzymow trawiennych.  Jednocześnie, czerwone wino zawiera antyoksydanty, które eliminują stany zapalne oraz usuwają wolne rodniki odpowiadające za rozwój procesu starzenia. 

Nieprzypadkowy również wydaje się fakt, iż w krajach, w których czerwone wino spożywane jest w dużej ilości, mieszkańcy rzadziej zapadają na choroby neurodegeneracyjne.


Które czerwone wino będzie najzdrowsze?

Jeśli zastanawiamy się, czy nie tylko kolor, ale i szczep, czy rodzaj wina mają znaczenie jeśli chodzi o właściwości zdrowotne, to owszem – mają.

Najzdrowsze będą wina wytrawne pochodzące z chłodniejszych regionów, np. Burgundii, Bordeaux.

Jeśli chodzi o szczepy, najwięcej resweratrolu posiadają szczepy Pinot Noir oraz Cabernet Sauvignon.

Przy wyborze wina powinniśmy pamiętać również o smaku, gdyż jest to trunek, który powinien pasować naszemu podniebieniu. Jeśli wina wytrawne okażą się dla nas zbyt mocne, może warto pomyśleć o winie półsłodkim lub półwytrawnym, np. półwytrawnym Carlo Rossi.