Zaloguj się
ograniczona ilość
Glenfiddich Whisky Bestsellers
Glenfiddich

Co sprawia,
że Glenfiddich, to Glenfiddich

Glenfiddich jest najczęściej nagradzaną whisky single malt na świecie. Swoją obecną pozycję zawdzięcza działaniom Williama Granta oraz kolejnym pokoleniom jego rodziny. Grant w ciągu jednego roku zbudował destylarnię w szkockim miasteczku Dufftown w regionie Speyside. Pierwsze krople destylatu w Glenfiddich popłynęły 25 grudnia 1887 roku. Od tego czasu unikalna receptura i tradycyjny sposób produkcji pozostają niezmienione. Niezrównany smak i aromat Glenfiddich to rezultat leżakowania między innymi w hiszpańskich beczkach po sherry, amerykańskich po bourbonie czy też w beczkach po karaibskim rumie. Do jej produkcji niezmiennie używane są trzy składniki: najwyższej jakości szkocki jęczmień, drożdże oraz krystalicznie czysta woda z podziemnego źródła Robbie Dhu.

• Whisky Glenfiddich jest najczęściej nagradzaną whisky single malt na świecie
• Od 2000 roku uzyskała najwięcej nagród spośród wszystkich szkockich whisky single malt
• Nagradzana w najbardziej prestiżowych konkursach takich jak The International Wine & Spirit Competition oraz The International Spirits Challenge.

  • Butelka 12 letniego Glenfiddich

    Glenfiddich 12 YO Whisky Single Malt

    – Our Original Twelve

    Ta oryginalna odmiana whisky słodowej przez co najmniej 12 lat dojrzewała w beczkach z amerykańskiego i hiszpańskiego dębu. Każda z tych beczek zawdzięcza swoją wyjątkowość troskliwej opiece doświadczonych bednarzy. Dzięki ich staraniom whisky charakteryzuje się świeżym, słodkawym aromatem oraz łagodnym smakiem z delikatną nutą gruszki.

    Zapach

    Doskonale zbalansowany, wyraziście świeży i owocowy z nutą gruszki

    Smak

    Charakterystyczna słodka, owocowa nuta, przechodząca w kremowy, subtelny dębowy posmak

    Finisz

    Delikatny, aksamitny

    Zobacz
  • Butelka 15 letniego Glenfiddich

    Glenfiddich 15 YO Whisky Single Malt

    – Our Solera Fifteen

    Swoje bogactwo smaku Glenfiddich 15 YO zawdzięcza wyjątkowemu procesowi dojrzewania w trzech rodzajach beczek: po bourbonie, sherry oraz beczkach z amerykańskiego dębu. Zanim trafi do butelek, jest mieszana w ręcznie wykonanej kadzi typu Solera Vat, czyli dużym tunelu dębowym inspirowanym winnicami sherry z Hiszpanii i Portugalii. Przy butelkowaniu kolejnej partii opróżniamy kadź maksymalnie do połowy, więc każda następna partia zawiera przynajmniej połowę poprzedniej. Piętnastoletnia Glendfiddich Solera Reserve ma pełny owocowy aromat z intrygującą nutą miodu i wanilii.

    Zapach

    Intrygujący i złożony. Słodycz miodu wrzosowego i wanilii, połączona z bogatym aromatem owoców leśnych

    Smak

    Jedwabisty z wyczuwalnym aromatem sherry, marcepanu, cynamonu i imbiru

    Finisz

    Długi, bogaty i słodki

    Zobacz
  • Butelka 18 letniego Glenfiddich

    Glenfiddich 18 YO Whisky Single Malt

    – Our Small Batch Eighteen

    Wytwarzana w niewielkich, indywidualnie numerowanych partiach 18‑letnia whisky Glenfiddich łączy w sobie akcenty owocowej słodyczy, wywodzącej się z beczek po hiszpańskiej Sherry Oloroso oraz charakterystyczną nutę smakową, którą daje leżakowanie w tradycyjnych beczkach z amerykańskiego dębu. Gdy dojrzewające w beczkach destylaty łączą się podczas 3‑miesięcznego procesu mariażu w drewnianych kadziach, powstaje wykwintny trunek o niezwykłej głębi aromatów pieczonych jabłek, korzeni i intensywnej dębiny.

    Zapach

    Wyraźny aromat sadu owocowego, pieczonych jabłek i starego dębu

    Smak

    Bogaty smak suszonych owoców, daktyli oraz kandyzowanej skórki pomarańczy, z elegancką nutą dębiny i przypraw korzennych.

    Finisz

    Rozgrzewający i wyraźny

    Zobacz

Sprawdź naszą ofertę z serii Prestige i Experimental

Poznaj
to co najlepsze, czyli proces produkcji

Zacieranie i Fermentacja - Zmielony jęczmień mieszany jest kilkukrotnie z ciepłą wodą. Po rozpuszczeniu cukrów, ciecz jest transportowana do kadzi fermentacyjnej, gdzie dodawane są drożdże, które rozpoczynają produkcję alkoholu. Po 72 godzinach 8% zacier gotowy jest do destylacji.

Destylacja - Proces rozdzielenia wody od alkoholu, czyli destylacja, którą przeprowadzamy dwukrotnie skutkuje powstaniem przezroczystego alkoholu, tzw „new make” o  mocy około 70%.

Dojrzewanie - Whisky potrzebuje czasu. W zanurzonych w półmroku magazynach w beczkach z amerykańskiego i hiszpańskiego dębu, whisky dojrzewa przez długie lata.

Kupażowanie i butelkowanie - Kiedy whisky jest gotowa, Malt Master zestawia ze sobą odpowiednie beczki, aby zachować powtarzalność smaku oraz aromatu naszych whisky.

Skąd
nazwa Glenfiddich

Glenfiddich w języku gaelickim oznacza „Dolina Jeleni” stąd również w logo marki znalazła się głowa jelenia.

Skąd
trójkątna butelka

Woda, jęczmień i powietrze – trzy elementy bez których nie powstałaby whisky Glenfiddich zainspirowały Hansa Schlegera do stworzenia projektu „trójkątnej” butelki – która od początku staje się znakiem rozpoznawczym naszej whisky.

Poznaj najlepsze koktajle na bazie Glenfiddich 12YO

  • Szklaneczka koktailu blackcurrant sodowari

    Blackcurrant
    Sodowari

    • 40 ml Glenfiddich 12YO
    • 40 ml soku z czarnej porzeczki
    • Woda gazowana do dopełnienia
    • Lód
    • Skórka z cytryny

  • Szklaneczka koktailu blackcurrant greenery

    Greenery

    • 40 ml Glenfiddich 12YO
    • 100 ml schłodzonego naparu z zielonej herbaty (opcjonalnie smakowej)
    • Cząstka pomarańczy
    • Lód

  • Szklaneczka koktailu apple mizuara

    Apple
    Mizuara

    • 40 ml Glenfiddich 12YO
    • 40 ml Soku jabłkowego
    • 40 ml Wody gazowanej
    • Lód
    • Plaster jabłka

  • Szklaneczka koktailu blackcurrant glenfiddich highball

    Glenfiddich
    Highball

    • 40 ml Glenfiddich 12YO
    • 120 ml wody gazowanej
    • Skórka z cytryny
    • Lód

Pakiet degustacyjny

Sprawdź wszystkie produkty

Sprawdź w sklepie