Co sprawia,
że Glenfiddich, to Glenfiddich
Glenfiddich jest najczęściej nagradzaną whisky single malt na świecie. Swoją obecną pozycję zawdzięcza działaniom Williama Granta oraz kolejnym pokoleniom jego rodziny. Grant w ciągu jednego roku zbudował destylarnię w szkockim miasteczku Dufftown w regionie Speyside. Pierwsze krople destylatu w Glenfiddich popłynęły 25 grudnia 1887 roku. Od tego czasu unikalna receptura i tradycyjny sposób produkcji pozostają niezmienione. Niezrównany smak i aromat Glenfiddich to rezultat leżakowania między innymi w hiszpańskich beczkach po sherry, amerykańskich po bourbonie czy też w beczkach po karaibskim rumie. Do jej produkcji niezmiennie używane są trzy składniki: najwyższej jakości szkocki jęczmień, drożdże oraz krystalicznie czysta woda z podziemnego źródła Robbie Dhu.
• Whisky Glenfiddich jest najczęściej nagradzaną whisky single malt na świecie
• Od 2000 roku uzyskała najwięcej nagród spośród wszystkich szkockich whisky single malt
• Nagradzana w najbardziej prestiżowych konkursach takich jak The International Wine & Spirit Competition oraz The International Spirits Challenge.
-
Glenfiddich 12 YO Whisky Single Malt
– Our Original Twelve
Ta oryginalna odmiana whisky słodowej przez co najmniej 12 lat dojrzewała w beczkach z amerykańskiego i hiszpańskiego dębu. Każda z tych beczek zawdzięcza swoją wyjątkowość troskliwej opiece doświadczonych bednarzy. Dzięki ich staraniom whisky charakteryzuje się świeżym, słodkawym aromatem oraz łagodnym smakiem z delikatną nutą gruszki.
Zapach
Doskonale zbalansowany, wyraziście świeży i owocowy z nutą gruszki
Smak
Charakterystyczna słodka, owocowa nuta, przechodząca w kremowy, subtelny dębowy posmak
Finisz
Delikatny, aksamitny
-
Glenfiddich 15 YO Whisky Single Malt
– Our Solera Fifteen
Swoje bogactwo smaku Glenfiddich 15 YO zawdzięcza wyjątkowemu procesowi dojrzewania w trzech rodzajach beczek: po bourbonie, sherry oraz beczkach z amerykańskiego dębu. Zanim trafi do butelek, jest mieszana w ręcznie wykonanej kadzi typu Solera Vat, czyli dużym tunelu dębowym inspirowanym winnicami sherry z Hiszpanii i Portugalii. Przy butelkowaniu kolejnej partii opróżniamy kadź maksymalnie do połowy, więc każda następna partia zawiera przynajmniej połowę poprzedniej. Piętnastoletnia Glendfiddich Solera Reserve ma pełny owocowy aromat z intrygującą nutą miodu i wanilii.
Zapach
Intrygujący i złożony. Słodycz miodu wrzosowego i wanilii, połączona z bogatym aromatem owoców leśnych
Smak
Jedwabisty z wyczuwalnym aromatem sherry, marcepanu, cynamonu i imbiru
Finisz
Długi, bogaty i słodki
-
Glenfiddich 18 YO Whisky Single Malt
– Our Small Batch Eighteen
Wytwarzana w niewielkich, indywidualnie numerowanych partiach 18‑letnia whisky Glenfiddich łączy w sobie akcenty owocowej słodyczy, wywodzącej się z beczek po hiszpańskiej Sherry Oloroso oraz charakterystyczną nutę smakową, którą daje leżakowanie w tradycyjnych beczkach z amerykańskiego dębu. Gdy dojrzewające w beczkach destylaty łączą się podczas 3‑miesięcznego procesu mariażu w drewnianych kadziach, powstaje wykwintny trunek o niezwykłej głębi aromatów pieczonych jabłek, korzeni i intensywnej dębiny.
Zapach
Wyraźny aromat sadu owocowego, pieczonych jabłek i starego dębu
Smak
Bogaty smak suszonych owoców, daktyli oraz kandyzowanej skórki pomarańczy, z elegancką nutą dębiny i przypraw korzennych.
Finisz
Rozgrzewający i wyraźny
Poznaj
to co najlepsze, czyli proces produkcji
Zacieranie i Fermentacja - Zmielony jęczmień mieszany jest kilkukrotnie z ciepłą wodą. Po rozpuszczeniu cukrów, ciecz jest transportowana do kadzi fermentacyjnej, gdzie dodawane są drożdże, które rozpoczynają produkcję alkoholu. Po 72 godzinach 8% zacier gotowy jest do destylacji.
Destylacja - Proces rozdzielenia wody od alkoholu, czyli destylacja, którą przeprowadzamy dwukrotnie skutkuje powstaniem przezroczystego alkoholu, tzw „new make” o mocy około 70%.
Dojrzewanie - Whisky potrzebuje czasu. W zanurzonych w półmroku magazynach w beczkach z amerykańskiego i hiszpańskiego dębu, whisky dojrzewa przez długie lata.
Kupażowanie i butelkowanie - Kiedy whisky jest gotowa, Malt Master zestawia ze sobą odpowiednie beczki, aby zachować powtarzalność smaku oraz aromatu naszych whisky.
Skąd
nazwa Glenfiddich
Glenfiddich w języku gaelickim oznacza „Dolina Jeleni” stąd również w logo marki znalazła się głowa jelenia.
Skąd
trójkątna butelka
Woda, jęczmień i powietrze – trzy elementy bez których nie powstałaby whisky Glenfiddich zainspirowały Hansa Schlegera do stworzenia projektu „trójkątnej” butelki – która od początku staje się znakiem rozpoznawczym naszej whisky.
Poznaj najlepsze koktajle na bazie Glenfiddich 12YO
-
Blackcurrant
Sodowari• 40 ml Glenfiddich 12YO
• 40 ml soku z czarnej porzeczki
• Woda gazowana do dopełnienia
• Lód
• Skórka z cytryny -
Greenery
• 40 ml Glenfiddich 12YO
• 100 ml schłodzonego naparu z zielonej herbaty (opcjonalnie smakowej)
• Cząstka pomarańczy
• Lód -
Apple
Mizuara• 40 ml Glenfiddich 12YO
• 40 ml Soku jabłkowego
• 40 ml Wody gazowanej
• Lód
• Plaster jabłka -
Glenfiddich
Highball• 40 ml Glenfiddich 12YO
• 120 ml wody gazowanej
• Skórka z cytryny
• Lód