Glenfiddich Experimental Series
Seria Experimental ucieleśnia naszą rodzinną filozofię wolności i nieograniczonych możliwości. Nasz Malt Master,
Brian Kinsman, który przez dziesięć lat uczył się fachu pod czujnym okiem swojego poprzednika - Davida Stewarta, chciał w ten sposób pokazać swoją wizję marki Glenfiddich. Jako osoba wyjątkowo kreatywna podszedł do eksperymentowania z whisky bardzo otwarcie. Poznając markę jako prawdziwego pioniera w swojej dziedzinie,
który pierwszy sprzedaje Single Malt whisky poza Szkocją, butelkuje w niesztandarowej, trójkątnej butelce,
czy otwiera pierwsze w Szkocji Visitor Center wiedział on, że ma bardzo wysoko postawioną poprzeczkę.
Chciał jednak pokazać, że whisky nie musi być jednostajna. Stąd pomysł na serię Experimental,
która pojawiła się w 2016 roku.
Brian Kinsman współpracując z podobnie myślącymi indywidualistami, udowodnił, że można przekraczać granice,
rzucać wyzwania tradycjom, aby stworzyć zestaw przełomowych single maltów.
-
Glenfiddich ORCHARD
– Experiment
Glenfiddich Orchard Experiment jest piątym wariantem z serii Experimental. Powstał w wyniku połączenia dwóch kultowych rodzin, dwóch przedsiębiorczych umysłów i dwóch historycznych trunków. Jest to pierwszy na świecie szkocki single malt finiszowany w beczkach po Somerset Pomona. Klasyczny charakter whisky Glenfiddich z wyczuwalnymi nutami świeżej gruszki oraz dojrzałych owoców z sadu został zaakcentowany przez ostatni okres leżakowania w beczkach po Somerset Pomona.
Zapach
Klasyczny, delikatny aromat Glenfiddich z dominującą owocowością świeżej gruszki, zbalansowany lekkimi nutami dębiny.
Smak
Początkowy dominujący smak owoców z sadu łagodzi słodycz kremowego toffie, w połączeniu z karmelizowanym jabłkiem i ciemnymi przyprawami.
Finisz
Długo trwająca słodycz z lekką pieprznością.
-
Glenfiddich Project XX
Whisky Single Malt- Experiment #02
Projekt Glenfiddich XX jest wynikiem współpracy 20 ekspertów i Malt Mastera marki Glenfiddich Briana Kinsmana, którzy wspólnie stworzyli niezwykłą whisky, będącą zestawieniem 20 whisky słodowych, pochodzących z destylarnii Glenfiddich.
Zapach
Klasyczny, owocowy zapach Glenfiddich z nutami kwitnącej jabłoni, owoców letnich i dojrzałej gruszki. Piękna równowaga pomiędzy zapachem dębu, bogatą kremową wanilią, twardymi cukierkami i odrobiną lukrecji oraz subtelnych przypraw.
Smak
Wyrafinowany, harmonijny smak z nutą waty cukrowej i bogatej waniliowej dębowości. Głęboki i łagodny, początkowa słodycz jest uzupełniona niesamowitymi nutami prażonych migdałów, cynamonu i odrobiny taniny.
Finisz
Długotrwały z utrzymującą się dębową słodyczą.
-
Glenfiddich Fire & Cane
Whisky Single Malt- Experiment #04
Whisky Fire&Cane to odważne połączenie dymnych i słodkich nut. Doskonale bilansuje smaki torfowej whisky i słodów dojrzewających w beczkach po Burbonie. Na ostatnie trzy miesiące zamykane jest w beczkach, w których wcześniej leżakował karaibski rum. Dzięki temu uzyskuje perfekcyjny, głęboki i niepowtarzalny smak. Charakteryzuje się świeżymi aromatami owoców tropikalnych z połączeniem aksamitnych nut białej czekolady, wanilii i toffie.
Zapach
Doskonałe połączenie delikatnie dymnego aromatu z owocową nutą nektarynki i ananasa z dodatkiem słodyczy toffi, karmelu i wanilii.
Smak
Bogaty smak pieczonego jabłka i gruszki z subtelną nutą białej czekolady, goździków, cynamonu oraz słodyczy miodu, z doskonale zrównoważonym aromatem dymu torfowego w tle.
Finisz
Długo odczuwalny z subtelną nutą waniliowego kremu i soczystych owoców.
Co odróżnia single malt od blended whisky?
To dwie różne rzeczy. Blended whisky zwykle są młodsze, stanowią połączenie whisky z różnych destylarni – często są to whisky zbożowe. Warto jednak pamiętać, że mimo popularności blended whisky na świecie, to właśnie podstawą do ich zestawienia są whisky Single Malt.
Single Malt, to whisky pochodzące tylko z jednej destylarni, do których przygotowania używa się tylko 3 produktów - słodu jęczmiennego, wody i drożdży. Smak i aromat, pochodzi w takim razie tylko z naturalnych składników, oraz z jednego miejsca na ziemi. W tym przypadku z destylarni Glenfiddich w miasteczku Dufftown w sercu Szkocji.
Poznaj Perfect Serve na bazie Glenfiddich Experimental Series
-
Glenfiddich IPA
Na bryłkę lodu nalej porcję Glenfiddich IPA, dodaj skórkę z pomarańczy i wyciśnij olejki eteryczne nad szklanką. Cytrus uzupełni nuty owocowe i jeszcze wyraźniej podbije słodkie aromaty naszej whisky.
-
Glenfiddich Project XX
Powąchaj i napij się czystej whisky. Opcjonalnie możesz dodać odrobinę wody, aby obniżyć zawartość procentową alkoholu. Ta whisky zabutelkowana jest z mocą 47%, aby oddawać charakter whisky jak najbliżej beczki.
-
Glenfiddich Fire & Cane
Do szklanki wypełnionej lodem nalej porcję Glenfiddich Fire & Cane, dodaj 5 ml syropu cukrowego (Rozpuść 1:1 cukier z ciepłą wodą) oraz kilka kropel Angostury Bitter (opcjonalnie innego gorzkiego alkoholu). Zamieszaj i dodaj skórkę z pomarańczy dla uwypuklenia owocowych aromatów.