Zaloguj się
ograniczona ilość
Glenfiddich Whisky Presitige Series

Glenfiddich Prestige

Glenfiddich to najczęściej wybierany i najczęściej nagradzany szkocki single malt na świecie. Sprzedawany w ponad 180 krajach, jest prekursorem w swojej kategorii. Potomkowie założyciela – Williama Granta – w 2001 roku wypuścili na świat najstarszego zabutelkowanego single malt na świecie – 64-letni Glenfiddich, pochodzący z beczek z 1937 roku, był niewątpliwie ogromnym wydarzeniem. Od tego momentu rodzinna firma William Grant & Sons, chciała pokazać światu, że mimo różnorodności podstawowych produktów, myślą oni o przyszłości. Równolegle zaczęły być regularnie butelkowane pozycje, które pojawiały się wśród innych destylarni tylko sporadycznie. Pojawienie się takich pozycji jak Glenfiddich 21, 30, 40 czy przede wszystkim 50-letniego Glenfiddich pokazuje, że rodzina posiada dość pokaźne zaplecze starszych destylatów.

GLENFIDDICH 21 YO Whisky Single Malt – Gran Reserva

Pierwszy finisz w beczkach po rumie ukazuje się w 2002 roku, kiedy debiutuje Glenfiddich Havana Reserva. Jednakże brak systematycznego dostępu do beczek powoduje, że dwa lata później, były Malt Master, David Steward decyduje się na użycie beczek po rumach karaibskich. To w nich, przez ostatnie 6 miesięcy leżakuje dojrzały, 21-letni Glenfiddich. Dzięki temu whisky zyskuje bogaty, kuszący aromat tropikalnych owoców takich jak banany, ananasy, figi i pomarańcze. Kompozycję uzupełnia ciepły smak dębiny z aromatem deserów, crème brûlée czy toffie. Jest to doskonała propozycja dla osób ceniących sobie harmonię, delikatność, a zarazem wyrazistość w bukiecie whisky.
ZAPACH
Intrygujący i złożony. Kusząca kompozycja karmelu, fig, palonego cukru, dojrzałych bananów oraz dębu.
SMAK
Początkowo delikatny, po chwili uwalnia swoją złożoność. Pieprzny z wyczuwalną słodyczą wanilii, dębu, limonki, imbiru i przypraw.
FINISZ
Długi, bogaty i rozgrzewający
Zobacz
GLENFIDDICH 21 YO

GLENFIDDICH 23 YO Whisky Single Malt – Grand Cru

Grand Cru to niezwykła propozycja Malt Mastera marki Glenfiddich, łącząca ze sobą nieszablonowe podejście do whisky oraz celebracji. Grand Cru przez 23 lata leżakuje w beczkach z amerykańskiego i europejskiego dębu. Przez pół roku finiszowana jest w French Cuvee casks – beczkach z francuskiego dębu, wcześniej wykorzystanych do fermentacji wina, będącego bazą najlepszych win musujących z regionów Szampanii. Jest to jedyny single malt, który został poddany tak wyjątkowemu wykończeniu, które dodaje niezwykły smak, ducha luksusu i kunszt marki Glenfiddich. Większość domów szampańskich korzysta już ze stalowych kadzi, jednak nasi dostawcy konsekwentnie pozostają przy tradycyjnych beczkach, które oddają ich winom niepowtarzalnych waniliowych, mineralnych i kremowych nut. Grand Cru dojrzewając w beczkach French Cuvee nabiera wyjątkowego charakteru, cechującego wina z regionu Szampanii.
ZAPACH
Wyjątkowy aromat migdałowych croissantów, wanilii i marcepanu wraz z orzeźwiającą nutą kwiatu jabłoni, cytryny i dojrzałych winogron.
SMAK
Doskonale zbilansowany smak kremu waniliowego i toffi z nadającymi lekkości nektarynkami, gruszkami wraz z kandyzowanym imbirem.
FINISZ
Długi, aksamitny z nutami soczystych winogron i kandyzowanych cytryn.
Zobacz
GLENFIDDICH 23 YO Grand Cru

GLENFIDDICH 26 YO Whisky Single Malt – Grande Couronne

Wyjątkowa 26 letnia whisky single malt. Sercem historii nowego wariantu jest drewno, w którym leżakuje. Destylat dojrzewa wyłącznie w beczkach po bourbonie trzeciego napełnienia przez okres co najmniej 26 lat i to właśnie ta długa, niemal mistyczna interakcja zachodząca w beczce, nadaje mu wyjątkowego charakteru. Innowacyjny pomysł Briana Kinsmana oddaje jasną, niemal słomkową barwę. Głęboki dębowy aromat z odcieniami przypraw i lukrecji to znak rozpoznawczy tej whisky. Definitywnie ukazuje DNA naszej marki, nawet po tak długim czasie leżakowania wyczuwalne są tu delikatne, owocowe i kwieciste aromaty, połączone z długim, rozwijającym się smakiem i finiszem. Zdecydowanie pozycja dla doświadczonych koneserów, ceniących sobie słodycz, połączoną z lekkimi przyprawami.
ZAPACH
Delikatny. Kwiecisty. Nuta fiołków i zielonych listków, marcepan, migdały.
SMAK
Pełny. Głęboka nuta dębiny przechodzi w wyczuwalne przyprawy z lukrecją.
FINISZ
Głęboki i zbalansowany
Zobacz
GLENFIDDICH 26 YO Grande Couronne

GLENFIDDICH 30 YO Whisky Single Malt

Przez trzy dekady Malt Master Glenfiddich osobiście zajmował się każdą pojedynczą beczką, upewniając się, że spełnia ona swoje wysokie standardy. Te pionierskie, uświęcone czasem techniki, zawarte w 30-letnim Glenfiddich, są odzwierciedleniem koncentracji destylarni na wyjątkowej jakości produkowanej whisky. Każda beczka szkockiej whisky single malt, która później staje się częścią Glenfiddich 30, jest osobiście selekcjonowana i sprawdzana przez naszego Malt Master-a – Briana Kinsmana. Tylko te beczki, które przekraczają jego sprecyzowane i wysokie standardy, są przez niego wybierane, aby stać się częścią doskonałej whisky Glenfiddich 30YO. Ikona wśród tak dojrzałych pozycji. Bardzo bogate połączenie dojrzałych owoców, przeradzające się w szerokie spektrum przypraw korzennych, migdałów, dębiny powoduje niesamowite doświadczenia. Idealny wzór do naśladowania. Przepiękna, pełna w smaku pozwala nam zgłębić wiele tajemnic mistycznej kooperacji beczki i whisky. Pozycja must have dla kolekcjonera i dla konesera.
ZAPACH
Delikatnie zbalansowany zapach, o znacznej dębowości połączonej z owocami i soczystymi nutami sherry.
SMAK
Złożony i ze sporą ilością dębowej goryczki, podkreślony kwiecistą słodyczą.
FINISZ
Niezwykle długi, miodowy i ciepły.
Zobacz
GLENFIDDICH 30 YO

SPRAWDŹ NASZĄ OFERTĘ Z SERII
Bestsellers i Experimental

Szkocka Whisky

Dla Szkotów whisky to bardzo ważna część ich kultury, stylu bycia i narodowej tożsamości. Słowo „whisky” pochodzi od wyrażenia water of life (woda życia). Wytwarzana z dodatkiem ziół i miodu była używana do celów leczniczych. Do XIX wieku jej produkcja nie była ustandaryzowana. Od 1909 roku istnieją regulacje określające standardy powstawania trunku. Szkocka whisky musi być wyprodukowana w gorzelni znajdującej się na terenie Szkocji. Do produkcji używa się wody i słodowanego jęczmienia lub innego zboża. Następnie whisky musi dojrzewać przez minimum trzy lata w dębowych beczkach, a jedyne dopuszczalne dodatki to woda i karmel. Po tym czasie traci ostrość na rzecz złożoności dzięki obecności związków powstających podczas wypalania beczki. Butelkowana może być przy zawartości alkoholu minimum 40%.
Sprawdź wszystkie
logo

PAKIET DEGUSTACYJNY

Zobacz
bundle-left
bundle-right

Sprawdź wszystkie produkty

SPRAWDŹ W SKLEPIE