Torres Brandy - Historia marki
Od końca XIX w. rodzina Torres łączy tradycję i innowacje, aby tworzyć najbardziej prestiżowe wina i brandy z zachowaniem szacunku dla planety i środowiska. Korzenie firmy sięgają 1870r., kiedy to Jaime i Miguel Torres założyli firmę Familia Torres i rozpoczęli budowę siedziby firmy oraz pierwszej winiarni.
Arnau de Vilanova
Słowo „Brandy” ma holenderskie pochodzenie i oznacza „palone wino”, nawiązując swoją nazwą do procesu destylacji. Twórcą i popularyzatorem tego procesu był wieku kataloński lekarz Arnau de Vilanova, który w XIV w. opracował „Aqua Vitae”, czyli pierwszy destylat winny przeznaczony przede wszystkim do celów leczniczych. Destylacja uzyskała popularność już w XVI wieku dzięki holenderskim kupcom, którzy destylowali wino w alembikach, następnie przechowując je w dębowych beczkach przeznaczonych do transportu trunków.
Juan Torres Casals
Kontynuatorem dziedzictwa Arnau de Vilanovy był Juan Torres Casals, przedstawiciel młodszego pokolenia rodziny Torres. W 1928 roku rozpoczął produkcję dojrzewającej brandy z najlepszych białych win z Penedès (Barcelona). W ramach tego procesu wino przechodziło proces destylacji i leżakowania w dębowych beczkach. Praca Juana Torresa została doceniona, a stworzone przez niego brandy zaczęły stanowić synonim jakości wśród opinii publicznej.
Brandy z Katalonii
Warianty
-
Alkohole Brandy
Torres 10
Pojemność
700 ml
Alkohol
38%
Opis
W 1946 roku, mimo trudnych i burzliwych czasów, Miguel Torres Carbo stworzył Torres 10, flagową brandy Torres. Precyzyjna selekcja winogron, destylacja i starzenie w najwyższej jakości beczkach dębowych sprawiają, że Torres 10 nabiera niepowtarzalnego ducha. Niezwykła harmonia smaku i zapachu uczyniły ją najczęściej kupowaną hiszpańską brandy na świecie.
Degustacja
Bukiet kandyzowanych owoców miesza się ze zmysłową wonią wanilii połączonej z egzotycznymi przyprawami. Na podniebieniu pozostawia złożony, gęsty, ciepły smak bogaty w słodko-gorzkie aromaty.
Sposób serwowania
Klasycznie, bez dodatków, na lodzie lub z napojem typu cola / sprite.
-
Alkohole Brandy
Torres 15
Pojemność
700 ml
Alkohol
40%
Opis
Torres 15 łączy w sobie wkład każdego pokolenia rodziny w sztukę tworzenia najwyższej jakości trunków. Brandy o wybitnej harmonii, głębokim zapachu i znakomitej gładkości. Prawdziwa przyjemność dla zmysłów.
Degustacja
Mahoniowy kolor z jasnymi odcieniami bursztynu. Dominujące aromaty karmelu, wanilii, i prażonych orzechów laskowych. Gładki na języku, z eleganckim wykończeniem.
Sposób serwowania
Klasycznie, bez dodatków, na lodzie oraz w nowoczesnych adaptacjach koktajli, np. Sidecar.
-
Alkohole Brandy
Torres Jaime I
Pojemność
700 ml
Alkohol
38%
Opis
Jaime I to dzieło sztuki inspirowane sztuką modernistyczną, które jest hołdem dla założyciela Bodegas Torres: Don Jaime Torres. Wytwarzany w całości z winogron odmiany Parellada, szczyci się wyjątkowo długim leżakowaniem tradycyjną metodą solera, co nadaje brandy staromodnego charakteru.
Degustacja
Szlachetny, ciemny mahoniowy kolor. Aromaty suszonych owoców i orzechów laskowych z odrobiną wanilii i toffi. Łagodna na podniebieniu. Korzenna i oddziaływująca na zmysły moc nadana poprzez starzenie w beczce, wyróżnia tą bardzo dojrzałą brandy.
Sposób serwowania
Klasycznie, bez dodatków, na lodzie oraz w nowoczesnych adaptacjach koktajli, np. Sidecar.
Proces destylacji
Rodzina Torres ma ponad sto lat doświadczenia w dziedzinie destylacji wina. Właśnie to doświadczenie i pasja do wina jest wykorzystywana przy produkcji Brandy Torres, zapewniając najwyższą jakość produktów marki Torres. Do stworzenia perfekcyjnego smaku Brandy Torres zbierane i wyciskane są różne odmiany winogron. Następnie w celu wytworzenia alkoholu, winogrona przechodzą proces fermentacji.
W dalszym etapie zaczyna się proces destylacji, dzięki któremu uzyskany alkohol jest czysty i wyrazisty w smaku.
W zależności od docelowego rodzaju brandy Torres, stosowane są dwie metody destylacji. Pierwsza z nich, przeprowadzana w tradycyjnym destylatorze pozwala na zachowanie aromatów, które lepiej rozwijają się podczas długiego procesu dojrzewania.
Destylacja ciągła pozwala na znalezienie bardziej miękkich, aromatycznych profili dla bardziej wszechstronnych brandy i idealnie sprawdza się przy produkcji takich brandy, jak Torres 15.
Po ukończonym procesie destylacji brandy Torres leżakuje w dębowych beczkach. Z czasem nabiera klasycznych cech, które uczynią ją wyjątkową: miękkości, intensywności i złożoności.
Wyjątkowe odmiany
winogron penedès
Wszystkie brandy Torres opierają się na procesie destylacji wina z odmian winorośli uprawianych w Penedès, takich jak Xarel·lo czy Ugni Blanc, słynące z intensywnych, owocowych aromatów, Macabeo charakteryzujące się orzechowym posmakiem oraz Parellada, która zapewnia delikatną kwaskowatość.
Beczki to nie tylko
przechowywanie
Na unikalny smak brandy Torres bardzo duży wpływ mają beczki, w których brandy jest leżakowane. Dąb amerykański wnosi bardzo dużo tanin, a także intensywny kolor i aromat prażonego kokosa oraz przypraw, kawy i tytoniu. Z drugiej strony francuski dąb nadaje brandy subtelności i elegancji. Dzięki temu w każdej butelce brandy Torres wyczujemy aromaty wanilii, cynamonu, goździków i pieprzu.
Koktajle
-
Brandy Torres 10 z colą
Idealne połączenie smaków w jednym drinku. Brandy Torres 10 z colą to niezawodny duet, w którym cola wzmacnia słodkie nuty Torres 10. Drink jest kwintesencją świeżości i elegancji z subtelną goryczką Angostury. Idealny do celebrowania wieczoru w najlepszym towarzystwie.
Połączenie Brandy Torres 10 z colą idealnie sprawdzi się serwowane z tacos al pastor, tacos z kurczakiem lub cielęciną, hamburgerami, fajitas … Uwolnij swoją wyobraźnię i daj się zaskoczyć niezwykłym smakom brandy Torres!
Przepis
- Do kieliszka wlej 4 krople Angostury i zamieszaj, by aromat został rozprowadzony po całym kieliszku.
- Wylej płyn z kieliszka.
- Dodaj 6 kostek lodu i 60 ml Brandy Torres 10.
- Dopełnij colą.
- Jednokrotnie zamieszaj.
- Udekoruj brzeg szklanki skórką z cytryny, aby olejki eteryczne przedostały się do wnętrza szklanki.
Składniki
- Torres 10
- Angostura
- Lód
- cola
- Skórka cytrynowa
-
Ginger Ale
Brandy i imbir stanowią perfekcyjne połączenie do koktajli. Jest to idealny przepis dla osób lubiących miękkie i delikatne w smaku mieszanki. Łatwe w przygotowaniu, słodkie, cytrusowa połączenie z musującymi, pikantnymi nutami imbiru sprawdzi się na każdą okazję!
Z koktajlem bardzo dobrze komponować się będą: ceviche, sushi, tatar ze steków, pizza wegetariańska, żeberka w najczystszym amerykańskim stylu, czy dania kuchni azjatyckiej, takie jak chrupiące wontony z kraba czy pikantne bułeczki wieprzowe.
Przepis
- Wysoką szklankę typu Collins wypełnij po brzegi lodem.
- Dodaj 60 ml Brandy Torres 15.
- Dodaj 10 ml soku z cytryny.
- Uzupełnij piwem imbirowym.
- Delikatnie jednokrotnie zamieszaj.
- Udekoruj cytryną.
Składniki
- Torres 15
- Lód
- Cukier lub syrop cukrowy
- Cytryny
- Piwo imbirowe
- Skórka cytrynowa
-
Jaime I Neat
Czysty i pełen charakteru, prawdziwy luksus. Jedna z najlepszych brandy na świecie, czyli Torres Jaime I w kultowym drinku. Każdy łyk przynosi wyjątkowe delikatne aromaty wanilii, orzecha, kwiatów, śliwki i drzewa sandałowego. Zatrzymaj czas i delektuj się wyjątkowością kultowego produktu Torresa – Brandy Torres Jaime I.
Przepis
- Przygotuj dwie szklanki.
- Jedną napełnij lodem i bardzo zimną wodą.
- Do drugiej wlej 50 ml Jaime I.
- W celu profesjonalnej degustacji Brandy Torres Jaime I, schłodź podniebienie lodowatą wodą. Gdy ostatnie krople wody pozostają jeszcze na podniebieniu, zacznij od małego łyka Jaime I wzmacniając w ten sposób doznania smakowe.
Składniki
- 50 ml Torres Jaime I
- Lód
- Zimna woda
-
Old Fashioned
Szyk i klasa w czystej postaci. Drink z bogatą tradycją, w którym spotyka się słodycz pomarańczy z goryczką Angostury, a to wszystko w doborowym towarzystwie whisky Torres 15.
Drink idealnie sprawdzi się w połączeniu z czekoladą w różnej postaci, np. truflami czekoladowymi lub musem czekoladowym.
Przepis
- Do szklanki dodaj skórkę pomarańczy, 10 ml syropu cukrowego, kilka kropli Angostury i delikatnie wymieszaj łącząc aromaty.
- Kilka kropli Angostury i delikatnie wymieszaj łącząc aromaty.
- Dodaj 60 ml Torres 15 i wymieszaj.
- Ze szklanki wyjmij skórkę pomarańczy.
- Do drinka dodaj lód i mieszaj bardzo delikatnie przez kilka minut, aby lód lekko się rozpuścił.
- Udekoruj skórką z cytryny.
Składniki
- 10 ml syropu cukrowego
- Kilka kropli Angostury
- 60 ml Torres 15
- Skórka pomarańczy
- Lód
- Skórka z cytryny