Zaloguj się
ograniczona ilość
Torres 10. Reborn today to last over time. Torres 10. Reborn today to last over time.

Torres Brandy - Historia marki

Od końca XIX w. rodzina Torres łączy tradycję i innowacje, aby tworzyć najbardziej prestiżowe wina i brandy z zachowaniem szacunku dla planety i środowiska. Korzenie firmy sięgają 1870r., kiedy to Jaime i Miguel Torres założyli firmę Familia Torres i rozpoczęli budowę siedziby firmy oraz pierwszej winiarni.

Arnau de Vilanova

Słowo „Brandy” ma holenderskie pochodzenie i oznacza „palone wino”, nawiązując swoją nazwą do procesu destylacji. Twórcą i popularyzatorem tego procesu był wieku kataloński lekarz Arnau de Vilanova, który w XIV w. opracował „Aqua Vitae”, czyli pierwszy destylat winny przeznaczony przede wszystkim do celów leczniczych. Destylacja uzyskała popularność już w XVI wieku dzięki holenderskim kupcom, którzy destylowali wino w alembikach, następnie przechowując je w dębowych beczkach przeznaczonych do transportu trunków.

Rycina przedstawiająca Arnau de Vilanovę

Juan Torres Casals

Kontynuatorem dziedzictwa Arnau de Vilanovy był Juan Torres Casals, przedstawiciel młodszego pokolenia rodziny Torres. W 1928 roku rozpoczął produkcję dojrzewającej brandy z najlepszych białych win z Penedès (Barcelona). W ramach tego procesu wino przechodziło proces destylacji i leżakowania w dębowych beczkach. Praca Juana Torresa została doceniona, a stworzone przez niego brandy zaczęły stanowić synonim jakości wśród opinii publicznej.

Juan Torres Casals na starej fotografii

Brandy z Katalonii

1870

Powstanie marki

Korzenie firmy sięgają 1870r., kiedy to Jaime i Miguel Torres założyli firmę Familia Torres i rozpoczęli budowę siedziby firmy oraz pierwszej winiarni.

1928

Pierwsza destylacja

Juan Torres Casals, przedstawiciel drugiego pokolenia rodziny Torres rozpoczął produkcję brandy poprzez destylację i leżakowanie najlepszych win z winnicy Torres.

1939

Zniszczenie Winiarni i Destylarnii

Podczas wojny w 1939 roku nastąpiło częściowe zniszczenie winiarni podczas bombardowania.

1940

Odbudowa winiarni

Rok po bombardowaniu winiarnia została odbudowana. Produkcja ponownie się rozpoczęła.

1946

Premiera Brandy Torres 10

Jeden z flagowych produktów, brandy Torres 10, został wypuszczony na rynek.

1985

Mistrzostwo Matíasa Llobeta

Wiedza i doświadczenie Matíasa sprawiły, że brandy Torres należą do najbardziej utytułowanych na świecie, zdobywając nagrody w najbardziej prestiżowych konkursach.

1997, 2006, 2019 i 2020

Torres najlepszym brandy na świecie

Od ponad 20 lat brandy Torres są wybierane w międzynarodowym konkursie International Wine & Spirit Competition jako najlepsze brandy na świecie.

2010 i 2015

Zielona Firma Roku

Torres został uhonorowany przez Brytyjski magazyn Drink Business za zaangażowanie w odnawialne źródła energii podczas piątej edycji międzynarodowych Green Awards. Firma dbająca o środowisko.

2013

Brandy Torres 15 wchodzi na rynek

Na rynek zostało wypuszczone brandy Torres 15. Torres 15 YO to hołd złożony Miquelowi Torres Carbó, który przebudował winnicę po jej zniszczeniu podczas bombardowania w 1939 roku podczas hiszpańskiej wojny domowej.

2015

Torres Jaime I, najlepszą brandy na świecie

Brandy Torres Jaime I otrzymał nagrodę dla najlepszej brandy na świecie podczas World Brandy Awards.

2017

Wypuszczenie na rynek brandy Torres Reserva del Mamut.

Na rynek wypuszczona została najbardziej ekskluzywna brandy Torres Reserva del Mamut. Jest to wyjątkowa i niezwykle limitowana brandy Torresa, jej kolekcja liczy tylko 999 butelek.

2017

Torres 15 uznane za Najlepsza Brandy Solera na świecie

Torres 15 został uznany za Najlepszą Brandy Solera na World Brandy Awards, jednym z najbardziej prestiżowych konkursów na świecie.

2020

Rebranding brandy Torres 10

Torres 10 zmienił swój kultowy wizerunek, przeprojektowując swoją butelkę i etykietę, tak aby dostosować się do nowych czasów, zachowując jednocześnie spójność z tradycją marki.

Warianty

  • Butelka Brandy Torres 10

    Alkohole Brandy

    Torres 10

    Pojemność

    700 ml

    Alkohol

    38%

    Kup produkt

    W 1946 roku, mimo trudnych i burzliwych czasów, Miguel Torres Carbo stworzył Torres 10, flagową brandy Torres. Precyzyjna selekcja winogron, destylacja i starzenie w najwyższej jakości beczkach dębowych sprawiają, że Torres 10 nabiera niepowtarzalnego ducha. Niezwykła harmonia smaku i zapachu uczyniły ją najczęściej kupowaną hiszpańską brandy na świecie.

    Bukiet kandyzowanych owoców miesza się ze zmysłową wonią wanilii połączonej z egzotycznymi przyprawami. Na podniebieniu pozostawia złożony, gęsty, ciepły smak bogaty w słodko-gorzkie aromaty.

    Klasycznie, bez dodatków, na lodzie lub z napojem typu cola / sprite.

    Kup produkt
  • Butelka Brandy Torres 15

    Alkohole Brandy

    Torres 15

    Pojemność

    700 ml

    Alkohol

    40%

    Kup produkt

    Torres 15 łączy w sobie wkład każdego pokolenia rodziny w sztukę tworzenia najwyższej jakości trunków. Brandy o wybitnej harmonii, głębokim zapachu i znakomitej gładkości. Prawdziwa przyjemność dla zmysłów.

    Mahoniowy kolor z jasnymi odcieniami bursztynu. Dominujące aromaty karmelu, wanilii, i prażonych orzechów laskowych. Gładki na języku, z eleganckim wykończeniem.

    Klasycznie, bez dodatków, na lodzie oraz w nowoczesnych adaptacjach koktajli, np. Sidecar.

    Kup produkt
  • Butelka Brandy Torres Jaime I

    Alkohole Brandy

    Torres Jaime I

    Pojemność

    700 ml

    Alkohol

    38%

    Kup produkt

    Jaime I to dzieło sztuki inspirowane sztuką modernistyczną, które jest hołdem dla założyciela Bodegas Torres: Don Jaime Torres. Wytwarzany w całości z winogron odmiany Parellada, szczyci się wyjątkowo długim leżakowaniem tradycyjną metodą solera, co nadaje brandy staromodnego charakteru.

    Szlachetny, ciemny mahoniowy kolor. Aromaty suszonych owoców i orzechów laskowych z odrobiną wanilii i toffi. Łagodna na podniebieniu. Korzenna i oddziaływująca na zmysły moc nadana poprzez starzenie w beczce, wyróżnia tą bardzo dojrzałą brandy.

    Klasycznie, bez dodatków, na lodzie oraz w nowoczesnych adaptacjach koktajli, np. Sidecar.

    Kup produkt

Proces destylacji

Rodzina Torres ma ponad sto lat doświadczenia w dziedzinie destylacji wina. Właśnie to doświadczenie i pasja do wina jest wykorzystywana przy produkcji Brandy Torres, zapewniając najwyższą jakość produktów marki Torres. Do stworzenia perfekcyjnego smaku Brandy Torres zbierane i wyciskane są różne odmiany winogron. Następnie w celu wytworzenia alkoholu, winogrona przechodzą proces fermentacji.

W dalszym etapie zaczyna się proces destylacji, dzięki któremu uzyskany alkohol jest czysty i wyrazisty w smaku.
W zależności od docelowego rodzaju brandy Torres, stosowane są dwie metody destylacji. Pierwsza z nich, przeprowadzana w tradycyjnym destylatorze pozwala na zachowanie aromatów, które lepiej rozwijają się podczas długiego procesu dojrzewania.

Destylacja ciągła pozwala na znalezienie bardziej miękkich, aromatycznych profili dla bardziej wszechstronnych brandy i idealnie sprawdza się przy produkcji takich brandy, jak Torres 15.
Po ukończonym procesie destylacji brandy Torres leżakuje w dębowych beczkach. Z czasem nabiera klasycznych cech, które uczynią ją wyjątkową: miękkości, intensywności i złożoności.

Wyjątkowe odmiany
winogron penedès

Wszystkie brandy Torres opierają się na procesie destylacji wina z odmian winorośli uprawianych w Penedès, takich jak Xarel·lo czy Ugni Blanc, słynące z intensywnych, owocowych aromatów, Macabeo charakteryzujące się orzechowym posmakiem oraz Parellada, która zapewnia delikatną kwaskowatość.

Beczki to nie tylko
przechowywanie

Na unikalny smak brandy Torres bardzo duży wpływ mają beczki, w których brandy jest leżakowane. Dąb amerykański wnosi bardzo dużo tanin, a także intensywny kolor i aromat prażonego kokosa oraz przypraw, kawy i tytoniu. Z drugiej strony francuski dąb nadaje brandy subtelności i elegancji. Dzięki temu w każdej butelce brandy Torres wyczujemy aromaty wanilii, cynamonu, goździków i pieprzu.

Koktajle

  • Brandy Torres 10 z colą

    Idealne połączenie smaków w jednym drinku. Brandy Torres 10 z colą to niezawodny duet, w którym cola wzmacnia słodkie nuty Torres 10. Drink jest kwintesencją świeżości i elegancji z subtelną goryczką Angostury. Idealny do celebrowania wieczoru w najlepszym towarzystwie.

    Połączenie Brandy Torres 10 z colą idealnie sprawdzi się serwowane z tacos al pastor, tacos z kurczakiem lub cielęciną, hamburgerami, fajitas … Uwolnij swoją wyobraźnię i daj się zaskoczyć niezwykłym smakom brandy Torres!

    Przepis

    1. Do kieliszka wlej 4 krople Angostury i zamieszaj, by aromat został rozprowadzony po całym kieliszku.
    2. Wylej płyn z kieliszka.
    3. Dodaj 6 kostek lodu i 60 ml Brandy Torres 10.
    4. Dopełnij colą.
    5. Jednokrotnie zamieszaj.
    6. Udekoruj brzeg szklanki skórką z cytryny, aby olejki eteryczne przedostały się do ​​wnętrza szklanki.

    Składniki

    • Torres 10
    • Angostura
    • Lód
    • cola
    • Skórka cytrynowa
    Drink Torres 10 z colą
  • Ginger Ale

    Brandy i imbir stanowią perfekcyjne połączenie do koktajli. Jest to idealny przepis dla osób lubiących miękkie i delikatne w smaku mieszanki. Łatwe w przygotowaniu, słodkie, cytrusowa połączenie z musującymi, pikantnymi nutami imbiru sprawdzi się na każdą okazję!

    Z koktajlem bardzo dobrze komponować się będą: ceviche, sushi, tatar ze steków, pizza wegetariańska, żeberka w najczystszym amerykańskim stylu, czy dania kuchni azjatyckiej, takie jak chrupiące wontony z kraba czy pikantne bułeczki wieprzowe.

    Przepis

    1. Wysoką szklankę typu Collins wypełnij po brzegi lodem.
    2. Dodaj 60 ml Brandy Torres 15.
    3. Dodaj 10 ml soku z cytryny.
    4. Uzupełnij piwem imbirowym.
    5. Delikatnie jednokrotnie zamieszaj.
    6. Udekoruj cytryną.

    Składniki

    • Torres 15
    • Lód
    • Cukier lub syrop cukrowy
    • Cytryny
    • Piwo imbirowe
    • Skórka cytrynowa
    Drink Ginger Ale
  • Jaime I Neat

    Czysty i pełen charakteru, prawdziwy luksus. Jedna z najlepszych brandy na świecie, czyli Torres Jaime I w kultowym drinku. Każdy łyk przynosi wyjątkowe delikatne aromaty wanilii, orzecha, kwiatów, śliwki i drzewa sandałowego. Zatrzymaj czas i delektuj się wyjątkowością kultowego produktu Torresa – Brandy Torres Jaime I.

    Przepis

    1. Przygotuj dwie szklanki.
    2. Jedną napełnij lodem i bardzo zimną wodą.
    3. Do drugiej wlej 50 ml Jaime I.
    4. W celu profesjonalnej degustacji Brandy Torres Jaime I, schłodź podniebienie lodowatą wodą. Gdy ostatnie krople wody pozostają jeszcze na podniebieniu, zacznij od małego łyka Jaime I wzmacniając w ten sposób doznania smakowe.

    Składniki

    • 50 ml Torres Jaime I
    • Lód
    • Zimna woda
    Drink Jaime Neat I
  • Old Fashioned

    Szyk i klasa w czystej postaci. Drink z bogatą tradycją, w którym spotyka się słodycz pomarańczy z goryczką Angostury, a to wszystko w doborowym towarzystwie whisky Torres 15.

    Drink idealnie sprawdzi się w połączeniu z czekoladą w różnej postaci, np. truflami czekoladowymi lub musem czekoladowym.

    Przepis

    1. Do szklanki dodaj skórkę pomarańczy, 10 ml syropu cukrowego, kilka kropli Angostury i delikatnie wymieszaj łącząc aromaty.
    2. Kilka kropli Angostury i delikatnie wymieszaj łącząc aromaty.
    3. Dodaj 60 ml Torres 15 i wymieszaj.
    4. Ze szklanki wyjmij skórkę pomarańczy.
    5. Do drinka dodaj lód i mieszaj bardzo delikatnie przez kilka minut, aby lód lekko się rozpuścił.
    6. Udekoruj skórką z cytryny.

    Składniki

    • 10 ml syropu cukrowego
    • Kilka kropli Angostury
    • 60 ml Torres 15
    • Skórka pomarańczy
    • Lód
    • Skórka z cytryny
    Drink Old Fashioned