login

Zaloguj się
  News

Jak trzymać kieliszek z winem - porady dla początkujących

15 / 02 / 2021
Trzymanie kieliszka do wina może się wydawać banalne. Wbrew pozorom nie jest to jednak taka prosta sprawa. Często spotkać się możemy z trzymaniem kieliszka za czaszę, jednak czy jest to prawidłowe i zgodne z etykietą? W poniższym artykule postaramy się rozwiać wszelkie wątpliwości.

W zależności od przeznaczenia, wino może być trunkiem odświętnym, urozmaicającym swoim smakiem i aromatem różne uroczystości, ale może też stanowić wspaniałe uzupełnienie dla codziennych obiadów w gronie rodziny lub przyjaciół.

Taka tradycja picia wina jest znana z krajów takich jak Francja, Hiszpania, czy Włochy. 

Niezależnie jednak od okazji ważne jest odpowiednie serwowanie wina, a nawet odpowiednie trzymanie kieliszka, ponieważ wszystko to może mieć wpływ na smak oraz zapach spożywanego trunku, a także na jego temperaturę.


W jaki sposób serwować wino? 

Przede wszystkim bardzo ważnym elementem jest temperatura podawania wina. Zachowanie odpowiedniej temperatury trunku może być dosyć trudne, zwłaszcza w przypadku dłuższych imprez, jednak warto się postarać, aby wina podawane były w odpowiedniej temperaturze. Od temperatury zależy  bowiem, czy nasz trunek uwolni swój smak i zapach. 

Przyjęło się, iż wina czerwone najlepiej serwować w temperaturze pokojowej, czyli ok 16 - 18 stopni. Białe wina wymagają nieco mocniejszego schłodzenia. Idealny zakres dla nich to 8 - 12 stopni. Butelka powinna być odkorkowana około godzinę przed serwowaniem aby płyn uwolnił wszystkie aromaty. W tym celu można też użyć dekantera, delikatnie przelewając do niego wino. 

W zależności od typu wina, kieliszki do wina białego i czerwonego różnią się od siebie wyglądem. Kieliszki przeznaczone do czerwonego wina są bardziej pękate . Dzięki temu wino ma lepszy kontakt z powietrzem, a uwalniane nuty zapachowe są lepiej wyczuwalne przez odbiorcę. Kieliszki przeznaczone do białego wina są mniejsze i węższe, co pozwala na utrzymanie niższej temperatury. Wina musujące wymagają najwęższych kieliszkach, tak aby wino zbyt szybko nie traciło bąbelków. 

Jak trzymać kieliszek z winem - najczęstsze błędy

Skoro wiemy już jaki kieliszek wybrać do odpowiedniego rodzaju wina oraz do jakiej temperatury schłodzić nasz trunek, kolejnym krokiem jest wiedza na temat sposobów trzymania kieliszka do wina. 

Często w różnych filmach lub reklamach możemy spotkać się z tym, iż osoba spożywająca wino trzyma kieliszek za czaszę. Okazuje się, iż jest to najbardziej niewłaściwy sposób trzymania kieliszka z winem. Tymczasem prawidłowym sposobem jest trzymanie kieliszka za nóżkę.

Sama budowa kieliszka jest skonstruowana tak aby sugerować trzymanie naczynia za nóżkę. Dzięki temu płyn nie ogrzewa się naszą dłonią i nie zmienia aromatu. 

Przy nieprawidłowym trzymaniu kieliszka za czaszę, wino czerwone może podlegać zbyt dużemu ogrzaniu, zaś w przypadku wina białego, ponieważ temperatura jego podawania jest mniejsza,  para wodna z powietrza zaczyna się skraplać i dłonie stają się mokre. 

Nieprawidłowe jest również chwytanie kieliszka palcami od góry, gdyż doprowadza do powstania nieestetycznych śladów palców na kieliszku.


Trzymanie kieliszka za nóżkę - jedyny właściwy sposób

Okazuje się, iż jedynym właściwym sposobem trzymania kieliszka do wina jest chwytanie go za nóżkę. 

Początkowo metoda ta może wydawać się skomplikowana, zwłaszcza podczas przechylania kieliszka w kierunku ust. Jednakże dużo łatwiej przyjdzie nam delikatne przechylanie kieliszka w celu wymieszania zawartości. Podczas degustacji wina powinniśmy wziąć małego łyka i przytrzymać w ustach przez kilkanaście sekund, aż przestaniemy wyczuwać smak alkoholu. Przy kolejnych łykach smak wina będzie dużo pełniejszy i bardziej wyrazisty. 

Ciekawostką może być wyjątek od tej reguły, czyli szklanki do wina, przypominające samą czaszę bez nóżki. Takie rozwiązanie staje się coraz popularniejsze na mniej oficjalnych przyjęciach. W takim wypadku oczywiście dozwolone jest trzymanie naczynia za czaszę.


Z czym podawać wino

W wielu kulturach wino stanowi uzupełnienie posiłków. Jeśli chcemy dobrać odpowiednie wino do serwowanych potraw, powinniśmy kierować się zasadą harmonii smaków. Wina czerwone o pełniejszych aromatach możemy łączyć z cięższymi potrawami, np. mięsami takimi jak dziczyzna. Lekkie i młode wina łączymy zazwyczaj z lżejszymi daniami, np. rybami. Oczywiście mogą pojawiać się wyjątki od tej reguły, a ważne są również nasze prywatne preferencje. Powinniśmy spożywać wino w takiej postaci, w jakiej smakuje nam najbardziej. 

Sprawdź też: Jaki szampan na wesele?