Glenfiddich ustala na nowo zasady tworzenia whisky
Glenfiddich ustala na nowo zasady tworzenia whisky
News

Glenfiddich ustala na nowo zasady tworzenia whisky

Whisky Glenfiddich nowa receptura oryginalny design

Glenfiddich, najczęściej nagradzana whisky single malt na świecie, poszerza swoje portfolio o linię Glenfiddich Experimental Series.



Nowa gama produktów łączy w sobie –  charakterystyczną dla marki – pasję przekraczania granic gatunku szkockiej whisky, z elementami spoza świata whisky. Eksperymentalna seria Glenfiddich została stworzona, by inspirować tworzenie niecodziennych i nieoczekiwanych wariantów. Glenfiddich IPA Experiment jest pierwszą na świecie szkocką whisky single malt, finiszowaną w beczkach po piwie India Pale Ale (IPA). Kolejny eksperymentalny wariant to Glenfiddich Project XX (wymawiany jako „dwadzieścia”) – rezultat jednego z najbardziej ambitnych eksperymentów whisky single malt w swojej 130-letniej historii. 

Brian Kinsman, Malt Master marki Glenfiddich, stworzył Glenfiddich IPA Experiment we współpracy z lokalnym browarem pochodzącym ze Speyside, który dzieli jego pasję kreowania innowacyjnych smaków. Efektem wspólnych prac jest nowa wersja szkockiej whisky single malt, nasycona rześkimi nutami cytrusowymi oraz wyrazistymi akcentami chmielu z beczek, w których wcześniej leżakowało piwo Speyside IPA.

Aby stworzyć zupełnie nowy typ single malt, partnerzy musieli najpierw wytworzyć nowy rodzaj piwa IPA. Trunek ten trafił do beczek, które następnie miały służyć do finiszowania eksperymentalnego wariantu whisky. Dzięki intensywnym eksperymentom stworzono trzy odrębne gatunki o zróżnicowanej mocy i zawartości chmielu. Brian Kinsman sezonował równocześnie dziewięć beczek z amerykańskiego dębu piwami IPA, różnicując czas, w jakim piwo „pracowało” z beczką. Następnie beczki znów zostały napełnione whisky, by umożliwić ocenę profilu smakowego trunku.

"Wprowadzona seria wykorzystuje wieloletnią tradycję innowacji marki Glenfiddich i przenosi nas na nowy poziom eksperymentowania, w sposób dotychczas nieznany innym destylarniom. Nowa linia łączy naszą pasję przekraczania granic gatunku szkockiej whisky, ze współpracą z pionierami ze świata whisky oraz spoza niego. Z wielką radością zapowiadamy nowy wariant Glenfiddich IPA, zrodzony z naszej współpracy z lokalnym browarem pochodzącym ze Speyside. Jesteśmy również podekscytowani wieloma możliwościami związanymi z tą eksperymentalną serią, z których skorzystamy w przyszłości" – powiedział Brian Kinsman.

"Chcieliśmy swobodnie bawić się smakami, żeby zobaczyć, co możemy stworzyć. Premierowa whisky Glenfiddich, finiszowana w beczkach po piwie IPA, to świadectwo naszej gotowości do mierzenia się z własnymi możliwościami, aby stworzyć coś ekscytującego i niezwykłego. Efektem jest płyn z rześką cytrusową nutą, podążającą za nią słodką wanilią i akcentem świeżego chmielu. Ten innowacyjny bukiet smakowy pochodzi ze starannie dobranych rodzajów whisky, na bazie odpowiedniego słodu, aby dopełnić te dodatkowe nuty chmielowe".

Glenfiddich Project XX jest wynikiem współpracy 20 ekspertów whisky i Malt Mastera marki Glenfiddich Briana Kinsmana, którzy stworzyli niezwykłą whisky, będącą mieszanką 20 whisky słodowych, pochodzących z destylarni Glenfiddich.

Dowiedz się więcej o całej serii experimental whisky Glenfiddich Single Malt




Wychodząc poza granice konwencjonalnego tworzenia whisky, Brian Kinsman zaprosił 20 ekspertów whisky z 16 krajów do wyboru jednej beczki dla każdego eksperta, z destylarni Glenfiddich w Dufftown. Ci niezwykle doświadczeni specjaliści, posiadający najcenniejszą wiedzę na temat whisky, poświęcają swoje życie na prezentowanie gatunku single malt koneserom, a także amatorom whisky. Eksperci z USA, Kanady, Francji, Niemiec, Tajwanu, Chin, Południowo-Wschodniej Azji, Ukrainy, Brazylii, Anglii, Szkocji, Meksyku, Holandii, Korei Południowej, Rosji i Południowej Afryki, przybyli do Dufftown aby wziąć udział w tym globalnym eksperymencie. Ambicją Briana było stworzenie jednej niezwykłej single malt, dzięki połączeniu niesamowitych osobowości i wiedzy ekspertów.

Eksperci wyselekcjonowali 20 najbardziej niezwykłych rodzajów whisky, jakie znaleźli w imponujących zasobach destylarni Glendfiddich, gromadzonych i troskliwie przechowywanych przez cały okres 130-letniej historii marki. Po tym, jak każdy z ekspertów wybrał preferowaną przez siebie beczkę niezwykłego trunku, od whisky dojrzewających w beczkach po porto do whisky dojrzewających przez wiele lat w beczkach po sherry i beczkach po bourbonie, Brian Kinsman zręcznie stworzył wariant finalny, odzwierciedlający wybrane smaki i zainteresowania wszystkich zaangażowanych w projekt. Fachowo połączony w małych beczkach, ostateczny profil smaku przeszedł nawet jego własne oczekiwania.

"Wbrew tradycji produkcji i nadzorowania procesu dojrzewania whisky wyłącznie przez Malt Mastera, zdecydowaliśmy się stworzyć nieprzewidywalną whisky we współpracy z 20 ekspertami whisky. Wśród 20 rodzajów whisky, które wybrali, znalazły się  unikalne whisky o najbardziej niesamowitych profilach smakowych. Połączenie ich tak, aby zachować ich pochodzenie było niesamowicie ekscytującym wyzwaniem" – powiedział Brain Kinsman, Malt Master marki Glenfiddich.

Finalny trunek jest wyjątkowy i oddawał hołd każdej z poszczególnych beczek, z których pochodziła dana whisky. Projekt Glenfiddich XX, jest odtworzeniem pierwszej serii dojrzewającej whisky. Ma ciepły letni, owocowy charakter klasycznego Glenfiddicha, ale również inne cechy każdej z tworzących go osobowości, w postaci smaku waty cukrowej, przyprawy cynamonowej, migdałów i mocnego akcentu taniny, a także nuty lukrecji.

Stworzona w wyniku współpracy z indywidualistami reprezentującymi różne środowiska, ale mającymi podobne podejście do whisky, Eksperymentalna Seria Glenfiddich wykorzystuje unikalny i innowacyjny proces produkcji, w celu stworzenia zupełnie nowych doświadczeń smakowych malt whisky. Projekt Glenfiddich XX jest następcą pierwszej whisky z tej serii - Glenfiddich IPA Experiment.