Przepis na Rostbefa
Przepis na
Rostbefa
dla 4-6 osób
Przygotowanie: ok. 40 min. + noc na marynowanie
Składniki:
1kg rostbefu
500ml wytrawnego czerwonego wina
łyżka oliwy
łyżka masła
sól
pieprz
Oczyszczone, umyte i osuszone mięso marynujemy – wkładamy je
do plastikowej torebki, zalewamy winem, zamykamy szczelnie i wstawiamy na noc
do lodówki. Wyjmujemy mięso z zalewy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oprószamy
solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Na dużym ogniu obsmażamy
rostbef 2-3 min. z każdej strony. Zawartość patelni przekładamy do brytfanny.
Wstawiamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy 25 min. Upieczone
mięso wyjmujemy na deskę, odstawiamy do ostygnięcia. Podajemy pokrojone w
cienkie plasterki (powinno być różowe w środku),z dodatkiem zimnych sosów i
świeżym pieczywem oraz sałatą.
Połączenie
doskonałe
Do tak szlachetnego mięsa, jakim jest wołowina, warto dobrać
odpowiedni trunek. Wild Turkey to bourbon o ponad 150-letniej tradycji,
produkowany w amerykańskim stanie Kentucky. Powstaje w destylarni, założonej w
1869 roku przez rodzinę Ripy, na wzgórzach zwanych „Wild Turkey Hill” w
Lawrenceburgu. Wild Turkey otrzymał swoją nazwę w 1940 roku, kiedy zarządca
destylarni zabrał ze sobą zapas tego alkoholu na polowanie z przyjaciółmi na
dzikie indyki (ang. wild turkeys). Bourbon Wild Turkey 81, o zawartości
alkoholu 40,5% jest wyjątkowym trunkiem, między innymi ze względu na fakt, że
jest starzony minimum 6 lat i destylowany według najwyższych norm jakości.