Zaloguj się
  Łowcy smaku

Poczuj klimat Włoch z winem Prosecco!

05 / 12 / 2016
Prosecco staje się w Polsce coraz bardziej popularne. Lekkie, delikatnie owocowe wino z bąbelkami doskonale orzeźwia i wprawia w beztroski nastrój.

W letnie, upalne dni młodzi ludzie coraz częściej sięgają po nie, ponieważ stanowi alternatywę dla tradycyjnego zimnego piwa. Jest idealne zarówno jako aperitif, jak i podczas spotkania z przyjaciółmi. Dzisiaj piją je ludzie na całym świecie. Czym tak naprawdę jest Prosecco i skąd jego ogromna popularność? Na jaką okazję nadaje się najlepiej i z czym je łączyć?


Prosecco to wino, które jest produkowane ze szczepu winogron o tej samej nazwie. Powstaje głównie na północnym wschodzie Włoch, w regionie Veneto (nazywanym także Wenecją Euganejską),oraz na północnym zachodzie, w Piemoncie. Swój oryginalny i niepowtarzalny smak zawdzięcza temu, że wytwarza się je z bardzo późno zbieranych winogron oraz produkuje w specyficzny sposób. Prosecco fermentuje w dużych, hermetycznie zamkniętych stalowych zbiornikach i w tym czasie wytwarzają się w nim naturalne bąbelki. Dopiero potem jest ono przelewane do butelek. Tym właśnie różni się od win produkowanych metodą szampańską, które procesowi fermentacji są poddawane dopiero w butelce. Metoda wyrobu win musujących w zbiornikach została wymyślona w latach 20. XX wieku przez E. Charmata i miała na celu obniżenie kosztów ich produkcji. Wytwarzane w ten sposób Prosecco jest więc również tańsze od szampana.