Niektóre z dodanych produktów posiadają ograniczenia sprzedaży.
Koszyk został zaktualizowany o maksymalną ilość w zamówieniu.
Produkt dodany do koszyka
Strona tylko dla osób pełnoletnich
Żubrówka - Historia marki
Legendarna Żubrówka, pozostaje marką numer 1 w Polsce w oparciu o wolumen i wartość sprzedaży wódki*. Jest także jednym z czołowych i najbardziej rozpoznawalnych brandów alkoholowych na świecie. Na ten sukces składają się trzy główne warianty marki:
Żubrówka Bison Grass
Żubrówka Biała
Żubrówka Czarna
– wszystkie łączy niezwykłe miejsce, z którego się wywodzą. Żubrówka to ikona i duma Polaków. Marka konsumentom znana jest głównie z wariantu Bison Grass, w którego każdej butelce znajduje się źdźbło trawy żubrowej. Ale to także „Królowa Polskich Wódek” – Żubrówka Biała oraz wariant super premium Żubrówka Czarna. Każdy gatunek Żubrówki ma swój unikalny charakter, a łączy je jedno – Puszcza Białowieska. Bowiem historia Żubrówki od samego początku nierozerwalnie wiąże się z Puszczą Białowieską – jej dziewiczymi, wciąż nieodkrytymi terenami, unikatowym na szeroką skalę bogactwem fauny i flory, nieskazitelną czystością wody i powietrza.
Przejdź niżej i poznaj nasze bestsellery
Żubrówka Czarna
Majestatyczna przyroda Puszczy Białowieskiej i jej nocne oblicze były inspiracją do stworzenia Żubrówki Czarnej, wódki o wyjątkowo łagodnym smaku. Puszcza Białowieska to od zawsze symbol majestatycznej polskiej przyrody. To właśnie stąd wywodzi się historia Żubrówki Czarnej. To doskonale czysta, pszeniczna wódka, która swój wyjątkowy łagodny smak zawdzięcza bogactwom pierwotnej natury.
Do produkcji Żubrówki Czarnej wykorzystywana jest specjalnie wyselekcjonowana pszenica pochodząca wyłącznie z polskich pól. To ona stanowi podstawę tej wyjątkowej, czystej wódki. Woda, która jest kolejnym z elementów, pochodzi z samego serca jednego z najbardziej dzikich miejsc w Europie, czyli Puszczy Białowieskiej. Jej źródła stanowią o czystości i łagodnym charakterze. Tak – to z natury płynie czystość, dlatego jest poddawana pieczołowitemu procesowi filtracji węglem drzewnym, w który zamieniły się białowieskie dęby.
Sprawdź niecodzienne połączenia i spróbuj przepisu
z Żubrówką Czarną
SpicySour
Składniki
40 ml Żubrówki Czarnej
2 łyżeczki/20 ml Konfitury morelowej/syropu passionfruit
20ml soku z limonki
30ml soku ze świeżych pomarańczy
1-2 dashe ostrego sosu chilli
Wykonanie
Do shakera wrzuć kilka kostek lodu. Następnie wlej do niego wszystkie składniki: Żubrówkę Czarną, konfiturę morelową/syrop passionfruit, świeżo wyciśnięty sok z limonki i pomarańczy oraz ostry sos chilli. Dokładnie wstrząśnij i przelej wszystko do szklanki typu short glass (wypełnionej kostkami lodu).
BlackNight
Składniki
40 ml Żubrówki Czarnej
2 łyżeczki konfitury wiśniowej
10 ml soku z cytryny
Ciemne piwo do dopełnienia
2 dashe bittersa czekoladowego
Starte wiórki gorzkiej czekolady
Wykonanie
Do wysokiej szklanki wrzuć kilka kostek lodu, dodaj Żubrówkę, konfiturę, starte wiórki gorzkiej czekolady i sok z cytryny, dokładnie mieszaj, na koniec dopełnij ciemnym piwem.
BlackEspresso
Składniki
40 ml Żubrówki Czarnej
20 ml soku z limonki
20 ml Galliano Espresso
20 ml śmietanki
10 ml syropu cukrowego
Wykonanie
Do shakera wrzuć kilka kostek lodu. Następnie wlej do niego wszystkie składniki: Żubrówkę Czarną, Galliano Espresso, śmietankę i syrop cukrowy. Dokładnie wstrząśnij i przelej wszystko do schłodzonego kieliszka koktajlowego.
Żubrówka Bison grass
Majestatyczna przyroda Puszczy Białowieskiej i jej nocne oblicze były inspiracją do stworzenia Żubrówki Czarnej, wódki o wyjątkowo łagodnym smaku. Puszcza Białowieska to od zawsze symbol majestatycznej polskiej przyrody. To właśnie stąd wywodzi się historia Żubrówki Czarnej. To doskonale czysta, pszeniczna wódka, która swój wyjątkowy łagodny smak zawdzięcza bogactwom pierwotnej natury.
Do produkcji Żubrówki Czarnej wykorzystywana jest specjalnie wyselekcjonowana pszenica pochodząca wyłącznie z polskich pól. To ona stanowi podstawę tej wyjątkowej, czystej wódki. Woda, która jest kolejnym z elementów, pochodzi z samego serca jednego z najbardziej dzikich miejsc w Europie, czyli Puszczy Białowieskiej. Jej źródła stanowią o czystości i łagodnym charakterze. Tak – to z natury płynie czystość, dlatego jest poddawana pieczołowitemu procesowi filtracji węglem drzewnym, w który zamieniły się białowieskie dęby.
Sprawdź niecodzienne połączenia i spróbuj przepisu
z Żubrówką Bison grass
BisonSour
Składniki
40 ml Żubrówki Bison Grass
20 ml soku z cytryny
10 ml syropu cukrowego
2 dashe bittersa
Białko jajka
Wykonanie
Do shakera wlej Żubrówkę Bison Grass, sok z cytryny, syrop cukrowy i 2 szczypty bittersa oraz… białko jajka. Wstrząśnij całość najpierw bez lodu. Potem dodaj kilka kostek lodu i wstrząśnij ponownie. Przelej do niskiej szklanki i udekoruj kawałkiem suszonego jabłka. Słodkość i kwaskowość przełamana wytrawną nutą z trawą żubrową gotowa!
ShotJabłkowy
Składniki
40 ml Żubrówki Bison Grass
20 ml soku z cytryny
50 ml soku jabłkowego
20 ml syropu miętowego z zielonej herbaty lub cukrowego
Kilka listków świeżej mięty
Wykonanie
Do shakera wlej Żubrówkę Bison Grass, dodaj syrop miętowy, z zielonej herbaty lub po prostu cukrowy, sok z cytryny i sok jabłkowy. Dorzuć kilka kostek lodu, liści świeżej mięty i wstrząśnij całość. Rozlej płyn do czterech kieliszków. Przed Tobą doskonale orzeźwiająca dzikość, którą sprawdziliśmy na letnich festiwalach.
Bison& Tonic
Składniki
40 ml Żubrówki Bison Grass
Tonik
2 cienkie paski świeżego ogórka
Skórka cytryny
Trawa żubrowa z butelki
Wykonanie
Do wysokiej szklanki włóż dwa cienkie, podłużne paski świeżego ogórka. Przytrzymaj je lodem, żeby zalegały do ścianek. Wlej Żubrówkę Bison Grass i dopełnij całość tonikiem... Zaromatyzuj koktajl skórką z cytryny. Udekoruj całość trawą żubrową z butelki i poczuj pełnię orzeźwienia!
Żubrówka Biała
Majestatyczna przyroda Puszczy Białowieskiej i jej nocne oblicze były inspiracją do stworzenia Żubrówki Czarnej, wódki o wyjątkowo łagodnym smaku. Puszcza Białowieska to od zawsze symbol majestatycznej polskiej przyrody. To właśnie stąd wywodzi się historia Żubrówki Czarnej. To doskonale czysta, pszeniczna wódka, która swój wyjątkowy łagodny smak zawdzięcza bogactwom pierwotnej natury.
Do produkcji Żubrówki Czarnej wykorzystywana jest specjalnie wyselekcjonowana pszenica pochodząca wyłącznie z polskich pól. To ona stanowi podstawę tej wyjątkowej, czystej wódki. Woda, która jest kolejnym z elementów, pochodzi z samego serca jednego z najbardziej dzikich miejsc w Europie, czyli Puszczy Białowieskiej. Jej źródła stanowią o czystości i łagodnym charakterze. Tak – to z natury płynie czystość, dlatego jest poddawana pieczołowitemu procesowi filtracji węglem drzewnym, w który zamieniły się białowieskie dęby.
Sprawdź niecodzienne połączenia i spróbuj przepisu
z Żubrówką Białą
RześkaMięta
Składniki
50 ml Żubrówki Białej z Nutą Mięty
Świeża mięta
Woda gazowana
15 ml soku z wyciśniętej limonki
Lód
Cząstki limonki
Wykonanie
Wszystkie składniki prócz wody gazowanej wrzuć do shakera lub słoika, rozgnieć je. Następnie uzupełnij shaker lub słoik lodem i wstrząśnij. Przelej do niskiej szklanki wypełnionej lodem, uzupełnij wodą gazowaną i zamieszaj. Udekoruj świeżą miętą i cząstkami limonki.
OrzeźwiającaPorzeczka
Składniki
50 ml Żubrówki z Nutą Czarnej Porzeczki
Tonik
Lód
Cząstki cytryny
Owoce Porzeczki
Wykonanie
Do szklanki wypełnionej lodem wrzuć kilka owoców czarnej porzeczki i kilka cząstek cytryny. Dodaj Żubrówkę, całość uzupełnij tonikiem.
ŚwieżaŻurawina
Składniki
40 ml Żubrówki z Nutą Żurawiną
15 ml syropu z owoców leśnych
10 ml soku z limonki
40 ml soku z grejpfruta
Wykonanie
Wszystkie składniki wlej do shakera lub słoika, uzupełnij lodem i wstrząśnij. Przelej do niskiej szklanki wypełnionej lodem, zamieszaj. Udekoruj cząstkami grejpfruta.
Żubrówka. Oblicza natury
Przyroda Puszczy Białowieskiej ma wiele odsłon, ta o świcie to zupełnie inna Puszcza niż ta o zmroku. Tak samo różni się zimowa od letniej. Skoro pierwotna natura z Podlasia bywa tak różnorodna, to musi się przekładać też na różnorodność tego, co z natury pochodzi.W nowych wariantach Żubrówki inspirujemy się dwiema odsłonami natury. Wariant jasny z rokitnikiem jest orzeźwiający jak letni poranek w Puszczy. Drugi wariant ciemny to wyraziste połączenie rozgrzewających ziół i korzennych przypraw. Idealny na rozgrzanie po zimowym spacerze.
Żubrówka Rześki rokitnik
Niezwykła kompozycja smaku, odzwierciedlająca poranek w puszczy. To orzeźwiające, doskonałe połączenie kwaśnego smaku rokitnika z ekstraktem trawy żubrowej. Efekt? Eksplozja orzeźwiającej owocowości, która doskonale sprawdzi się w ciepłe dni zarównow shotach jak i w drinakch.
Sprawdź niecodzienne połączenia i spróbuj przepisu
z Żubrówką Rześki rokitnik
RokitnikowaLemoniada
Składniki
50/80 ml Żubrówki Rześki Rokitnik
80/120 ml Wody aloesowej
Ćwiartka limonki
Mięta do dekoracji
Lód
Wykonanie
Do wypełnionej lodem szklanki wlej Żubrówkę, uzupełnij napojem aloesowym. Wciśnij ćwiartkę limonki i wrzuć do środka. Zamieszaj, udekoruj miętą.
RokitnikoweMohito
Składniki
50 ml Żubrówki Rześki Rokitnik
Połówka limonki
Garść świeżej mięty
2 łyżeczki cukru
Woda gazowana do uzupełnienia
Wykonanie
Do szklanki wrzuć limonki i cukier, ugnieć moździerzem. Dorzuć świeżą miętę, wlej Żubrówkę. Całość uzupełnij lodem i uzupełnij mocno gazowaną wodą.
RokitnikowyTonic
Składniki
50 ml Żubrówki Rześki Rokitnik
80-120 ml różowego toniku
Cząstka grejpfruta
Lód
Wykonanie
Do wypełnionej lodem szklanki wlej Żubrówkę i uzupełnij tonikiem. Całość zamieszaj i dorzuć cząstkę świeżego grejpfruta.
Żubrówka Korzenna moc
Unikalna, bogata kompozycja inspirowana wieczorną Puszczą Białowieską. Swój unikalny aromat zawdzięcza korzennym przyprawom, skórkom cytryny i mieszkance ziół. Dzięki bogatemu składowi i korzennemu charakterowi, jest doskonała na długie wieczory. Wyśmienita w shotach jak i w drinkach!