



















Soplica Deserowa
Przyjemność ukryta w smaku
Odkrywanie nowej Soplicy Deserowej to prawdziwa rozkosz dla zmysłów. Każdy z czterech wariantów to aksamitne połączenie wyśmienitych smaków aromatycznej kawy, doskonałej czekolady lub złocistego karmelu w roli głównej.
Nowe Soplice można z przyjemnością degustować na wiele sposobów, tradycyjnie w kieliszku lub jako dodatek do aromatycznej kawy czy wyśmienitych deserów.
A to dopiero początek rozkosznej przygody...
-
Kawowa
Głęboki smak wyjątkowo aromatycznej kawy połączony z przyjemną nutą słodyczy. Delikatne, a jednocześnie bardzo wyraziste nuty budzą apetyt na odkrywanie przyjemności w nowej, wysmakowanej odsłonie.
-
O smaku orzecha w czekoladzie
Aksamitne połączenie smaku wyśmienitej czekolady i aromatycznych orzechów laskowych. Zniewala bogatym aromatem i głębokim, wyrafinowanym smakiem.
-
O smaku migadła w karmelu
Przyjemny i głęboki smak migdałów, połączony z rozpływającym się w ustach złocistym karmelem. Idealnie zbalansowana.
Zachwyca bogactwem aromatu i smaku. -
O smaku wiśni w czekoladzie
To wyjątkowe połączenie smaku doskonałej czekolady oraz soczystych i pełnych niezwykłego aromatu owoców wiśni. Trunek o aksamitnej konsystencji, który przyjemnie pobudza zmysły.
Smakuj tak jak lubisz
Spróbuj soplicy na wiele sposobów

W kieliszku
Delektuj się nią tradycyjnie w kieliszku w temperaturze pokojowej lub schłodzoną.

W deserze
Sprawdź, jak wspaniale smakuje z lodami, apetycznymi deserami i ciastami.

W drinku
Odkryj jej inspirujący charakter w fantazyjnych drinkach.

W kawie
Przekonaj się, że potrafi rozpalić zmysły, podana na gorąco z ulubioną kawą, czekoladą lub kakao.
Desery

SOPLICOWE TIRAMISU
- 200 g podłużnych biszkoptów
- 3 jajka
- 300 ml śmietanki 30%
- 500 g mascarpone
- 150 ml Soplicy Kawowej
- 90 ml espresso
- 60 g cukru
- kakao
Żółtka ubijamy z cukrem, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodajemy mascarpone, mieszamy. Osobno mikserem ubijamy śmietankę i dodajemy do masy… Oddzielnie ubijam białka i delikatnie mieszamy powstałą wcześniej masą. W trakcie mieszania dodajemy 60 ml Soplicy Kawowej. Do głębokiego naczynia wlewamy espresso oraz pozostałe 90 ml Soplicy Kawowej. Połowę biszkoptów na krótko zanurzamy w kawie z Soplicą i układamy jeden obok drugiego w głębokim naczyniu. Na biszkopty wykładamy połowę masy kremowej i wyrównujemy ją łopatką. Układamy kolejną warstwę zanurzonych w kawie oraz Soplicy biszkoptów i nakładamy resztę masy. Gotowe tiramisu wstawiamy do lodówki na co najmniej 5 godz. Przed serwowaniem posypujemy kakao.
Pobierz przepis

BABECZKI BANANOWO-KAWOWE
- 350 g mąki uniwersalnej
- 2 średnie banany
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 115 g masła
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 250 g cukru
- 60 ml Soplicy Kawowej
- 60 ml mleka
- 120 g gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki oprócz mąki i czekolady ubijamy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Do masy dodajemy mąkę i pokrojoną czekoladę, mieszamy… Ciasto nakładamy do foremek na babeczki posmarowanych masłem lub olejem. Babeczki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C i pieczemy przez 7 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 190°C i pieczemy kolejne 15 min.
Pobierz przepis

CIASTKA Z KAWĄ
- 170 g masła
- 65 g cukru białego
- 200 g cukru brązowego
- 1 jajko
- 100 g gorzkiej czekolady
- 60 ml Soplicy Kawowej
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 280 g mąki
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cukru pudru
- 20 ml Soplicy Kawowej
Masło roztapiamy w rondlu, następnie dodajemy cukier i jajka. Masę ubijamy za pomocą miksera do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Dodajemy sól… proszek do pieczenia i kawę rozpuszczalną oraz Kawową. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy pokrojoną czekoladę oraz mąkę i mieszamy. Ciasto odkładamy do lodówki na minimum 30 min. Po tym czasie z ciasta formujemy kulki i rozkładamy je na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia (na każdej powinno się zmieścić ok. 12 kulek ciasta). Piekarnik z funkcją termoobiegu nagrzewamy do 170°C. Ciasteczka pieczemy przez ok. 10 min. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy polewę: mieszamy po łyżce kakao i cukru pudru z Soplicą Kawową, aż polewa uzyska odpowiednio gęstą konsystencję. Ostudzone ciasteczka skrapiamy polewą.
Pobierz przepis

LODY W KĄPIELI
- 40 ml Soplicy Kawowej
- 40 ml espresso
- 2 gałki lodów waniliowych
Do szklanki nakładamy dwie gałki lodów waniliowych, a następnie wlewamy Soplicę Kawową oraz espresso.
Pobierz przepis

Czekoladowe brownie
- 150 ml Soplicy o smaku
- Orzecha w Czekoladzie
- 250 g gorzkiej czekolady
- 250 g masła
- 250 g cukru trzcinowego
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki uniwersalnej
- 2 łyżki kakao
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- garść prażonych orzechów laskowych
Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Następnie zdejmujemy naczynie z kąpieli wodnej, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Do uzyskanej masy... wbijamy jajka jedno po drugim, cały czas mieszając. Dodajemy mąkę, kakao… oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Formę do brownie wykładamy papierem do pieczenia (opcjonalnie) i smarujemy papier masłem. Przelewamy masę do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C, grzanie góra-dół. Po wystudzeniu ciasta, wierzch brownie należy obficie skropić Soplicą o smaku Orzecha w Czekoladzie.
Pobierz przepis

Soplicowy Mus
- 200 g gorzkiej czekolady
- 90 ml Soplicy o smaku
- Orzecha w Czekoladzie
- 400 ml śmietanki 30%
Czekoladę roztapiamy ze 100 ml śmietanki w kąpieli wodnej. Zdejmujemy miskę z kąpieli wodnej i zostawiamy na ok. 10–15 min. do ostygnięcia… Za pomocą miksera ubijamy pozostałą śmietankę… i dodajemy roztopioną czekoladę łyżka po łyżce… Wlewamy Soplicę i delikatnie mieszamy. Przelewamy mus do szklanek, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do…
Pobierz przepis

ROZGRZEWAJĄCA CZEKOLADA
- 45 ml Soplicy o smaku Orzecha w Czekoladzie
- 55 g gorzkiej czekolady (ok. 60%)
- 180 ml mleka
- 0,5 łyżki kakao
- 45 ml Soplicy o smaku Orzecha w Czekoladzie
- 55 g gorzkiej czekolady (ok. 60%)
- 180 ml mleka
- 0,5 łyżki kakao
W garnku, na średnim ogniu podgrzewamy czekoladę, cukier, kakao i 60 ml mleka, aż całość się rozpuści. Dodajemy szczyptę soli. Powoli wlewamy resztę mleka cały… czas mieszając składniki. Po podgrzaniu masy wyłączamy palnik, wlewamy Soplicę i mieszamy. Gotową, gorącą czekoladę przelewamy przez sitko i dekorujemy bitą śmietaną oraz startym orzechem laskowym.
Pobierz przepis

SOPLICA W BLOKU
- 100 ml Soplicy o smaku Orzecha w Czekoladzie
- 150 g orzechów laskowych
- 150 g herbatników
- 170 g cukru
- 50 ml mleka
- 250 g masła
- 60 g kakao
- 300 g mleka w proszku
- szczypta soli
Cukier, mleko, masło, kakao oraz Soplicę podgrzewamy, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Wsypujemy mleko w proszku cały czas mieszając. Następnie… dodajemy szczyptę soli oraz pokrojone orzechy i herbatniki. Całość przekładamy do foremki i wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
Pobierz przepis

Kremowy „Migdał” w mlecznej kąpieli
- 90 ml Soplicy o smaku Migdała w Karmelu
- 120 ml mleka
- 6 jajek
- 220 g cukru
- 225 g mąki uniwersalnej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 250 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 80 ml śmietanki 30% do ubicia
Żółtka oraz 165 g cukru ubijamy mikserem, a następnie dodajemy 120 ml mleka i mieszamy. Osobno ubijamy białka, dodając stopniowo pozostały cukier, aż… otrzymamy sztywną pianę. Pianę łączymy z żółtkami dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, sól oraz proszek do pieczenia i ponownie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej masłem formy do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C (grzałka góra-dół) na ok. 25–30 min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i zostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie mieszamy mleko skondensowane ze śmietanką i Soplicą. Przestudzone ciasto nakłuwamy widelcem i zalewamy mleczną mieszanką. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 2 godz., a najlepiej na całą noc. Gotowe ciasto serwujemy na zimno udekorowane bitą śmietaną i świeżymi owocami.
Pobierz przepis

MIGdAŁOWE PĄCZKI W KARMELU
- 90 ml Soplicy o smaku Migdała w Karmelu
- 240 ml mleka
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 110 g masła
- 55 g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki soli
- 560 g mąki uniwersalnej
- olej rzepakowy
- 1 szklanka cukru
- 60 ml wody
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 szklanka śmietanki 30%
- płatki migdałów
Drożdże rozpuszczamy w mleku i odstawiamy na 10–15 min. W misce mieszamy mąkę, cukier, 2 łyżeczki soli, jajka i mleko, następnie dodajemy roztopione masło… po czym dokładnie wyrobiamy ciasto. Przykrywamy wilgotnym ręcznikiem i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto do grubości ok. 1,5 cm i za pomocą miseczki o średnicy ok. 10 cm wycinamy kółka. Opcjonalnie można wyciąć małą dziurkę pośrodku pączka. Przykrywamy pączki i zostawiamy na jeszcze 1 godz. do wyrośnięcia. Smażymy na głębokim tłuszczu w temperaturze ok. 175°C – 2–3 min. z każdej strony. Aby przygotować karmel, mieszamy szklankę cukru z wodą i sokiem cytrynowym. Gotujemy na średnim ogniu, aż cukier uzyska delikatnie brązowy kolor lub temperatura karmelu osiągnie 175°C. Ważne, aby nie mieszać karmelu, zanim zrobi się brązowy. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i dodajemy szklankę śmietanki – mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Zostawiamy na 5–10 min. do wystygnięcia. Następnie dodajemy Soplicę. W międzyczasie lekko prażymy płatki migdałów. Pączki otaczamy w karmelu i posypujemy płatkami migdałów.
Pobierz przepis

MIGDAŁOWE KRÓWKI
- 60 ml Soplicy o smaku Migdała w Karmelu
- 375 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 30 g masła
- 3 czubate łyżki cukru
Wszystkie składniki wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu przez ok. godzinę lub do uzyskania charakterystycznego brązowego koloru… krówki. Masę krówkową przelewamy do pojemnika, delikatnie posypujemy solą, studzimy i wkładamy do lodówki do zastygnięcia, po czym kroimy na kawałki.
Pobierz przepis

Wisienka na bezie
- 10 białek
- 440 g drobnego cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 150 ml śmietanki 30%
- 150 g mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 90 ml Soplicy o smaku Wiśni w Czekoladzie
- 250 g mrożonych wiśni bez pestek (wcześniej rozmrożonych)
- 2 łyżki cukru
- 50 g gorzkiej czekolady
Białka ubijamy mikserem, aż otrzymamy delikatną pianę. Teraz zaczynamy dodawać cukier łyżka po łyżce. Miksujemy do otrzymania bardzo sztywnej piany… Dodajemy łyżkę skrobi oraz łyżkę octu i delikatnie mieszamy łopatką. Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy pianę o dowolnym kształcie. Wkładamy do rozgrzanego do 120°C piekarnika z włączonym termoobiegiem, na pół godziny. Po 30 min. zmniejszamy temperaturę do 100°C i zostawiamy na kolejne 2 godz. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale nie otwieramy drzwiczek jeszcze przez co najmniej 2–3 godz. Osobno ubijamy śmietankę z mascarpone i łyżką cukru pudru na sztywną pianę, dodajemy Soplicę i mieszamy. Wiśnie razem z sokiem i cukrem gotujemy na małym ogniu, aż uzyskamy konsystencję syropu. Na wierzch bezy kładziemy krem, wiśnie z syropem oraz tartą czekoladę.
Pobierz przepis

Lody czekoladowo-wiśniowe z soplicą
- 500 g mrożonych wiśni bez pestek (wcześniej rozmrożonych)
- 200 g gorzkiej czekolady
- 400 g mleka zagęszczonego słodzonego
- 480 ml śmietanki 30%
- 120 ml Soplicy o smaku Wiśni w Czekoladzie
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Mleko zagęszczone blendujemy z wiśniami na jednolitą masę, dodajemy do czekolady i mieszamy. Zdejmujemy miskę z kąpieli… wodnej studzimy przez ok. 10–15 min. Za pomocą miksera ubijamy śmietankę na pianę i wlewamy do niej masę czekoladowo-wiśniową, cały czas miksując. Przelewamy do słoika i wkładamy do zamrażarki na minimum 6 godz. i wlać do niej masę czekoladowo-wiśniową, cały czas miksując. Przelać do słoika i włożyć do zamrażarki na minimum 6 godzin.
Pobierz przepis

Wiśniowa lawa
- 100 g wiśni mrożonych drylowanych
- 100 ml Soplicy o smaku Wiśni w Czekoladzie
- 2 jajka + 2 żółtka
- 60 g cukru
- 2 łyżki mąki uniwersalnej
- 115 g masła
- 170 g gorzkiej czekolady
- szczypta soli
Wiśnie rozmrażamy, zalewamy Soplicą i pozostawiamy na co najmniej 30 min. Jajka i żółtka ubijamy z cukrem do uzyskania gładkiej jednolitej… konsystencji. Dodajemy… roztopioną czekoladę, roztopione masło, mąkę oraz szczyptę soli. Wszystko mieszamy i przelewamy do wysmarowanych masłem foremek do babeczek. Do środka dodajemy 4-5 wiśni. Całość wkładamy do nagrzanego do 220°C piekarnika i pieczemy przez 10 min. Serwujemy na gorąco.
Pobierz przepis
Kawy
Jeszcze bogatszy aromat kawy
Soplica do kawy? Z przyjemnością!
Nowe Soplice to wspaniały dodatek do aromatycznej kawy – małej czarnej, cappuccino z pianką czy mlecznej latte. Za każdym razem nadadzą jej wyjątkowy smak i oryginalny charakter.