Z czym pić likier Jägermeister?
Jagermeister co to i jak go pić?
Zapewne każdy z nas słyszał kiedyś o wyjątkowym likierze o słodko - gorzkim ziołowym smaku. Przedstawiamy Wam Jägermeistera - absolutnego mistrza w swojej dziedzinie!
Czym jest Jägermeister?
Jägermeister to likier ziołowo – korzenny wywodzący się z Niemiec. Posiada słodko – gorzki, ziołowy smak i 35% alkoholu. Proces jego powstawania jest ściśle strzeżoną tajemnicą. Mimo, iż na rynku pojawiają się napoje przypominające oryginalnego Jägermeistera, pierwowzór pozostaje niezastąpiony. Oryginalna receptura powstała w 1934r., a likier został stworzony przez Curta Masta, syna producenta octu i handlarza winem.
Jägermeister, czyli mistrz łowiectwa
Znakiem rozpoznawczym Jägermeistera jest symbol jelenia z krzyżem między tykami, występujący na butelce likieru oraz będący ściśle związany z całą komunikacją marki. Idea takiego obrandowania likieru wywodzi się z pasji jego twórcy, który był entuzjastycznym myśliwym. Sam termin „Jägermeister" oznacza dosłownie „mistrz łowiectwa” i stanowi także tytuł dla urzędnika zajmującego się łowiectwem.
Szlachetne i wyrafinowane w swojej formie logo nawiązuje także do legendy o św. Hubercie, która mówi, że podczas jednego z polowań Hubertowi ukazał się jeleń z jasnym krzyżem między rogami. Spotkanie odmieniło życie Huberta na tyle, iż stał się zwolennikiem natury, a po śmierci – patronem myśliwych.
Ciekawe jest także pochodzenie samej butelki. Wiele osób pijących Jägermeistera nie zdaje sobie sprawy z tego, że kształt oraz materiał, z jakiego wykonana została butelka, nie jest przypadkowy. Curt Mast był człowiekiem bardzo aktywnym, w związku z czym chciał stworzyć butelkę, która będzie niezwykle wytrzymała. W tym celu przeprowadzał testy wytrzymałości, upuszczając na dębowy parkiet butelki różnych kształtów. Tak właśnie powstała ciemnozielona butelka o szerokich bokach i krótkiej szyjce, która jako jedyna przetrwała legendarną próbę podłogi. Kultowa butelka jest taka sama na całym świecie.
Przesłanie Jägermeistera wybrzmiewa też z etykiety obecnej na butelce. Pojawia się tam niemiecka mantra o honorze myśliwych i szacunku do natury – rota napisana przez Oskara von Riesenthala, pisarza i myśliwego.
Jak smakuje Jägermeister
Jägermeister jest likierem bardzo aromatycznym i wyrazistym w smaku. W aromatach wyczujemy nuty japońskiego anyżu gwiazdkowego, cytrusy, goździki oraz egzotyczne zapachy z całego świata.
Dokładna receptura Jägermeistera jest strzeżona bardzo ścisłą tajemnicą, jednak to, o czym piszą twórcy, to mieszanka 56 składników, które zapewniają, że każdy łyk tego trunku jest niezapomniany. Znajdziemy tu posmak karmelu, imbiru, goździków, kolendry i szafranu.
Jak powstaje Jägermeister
Wszystkie zioła potrzebne na stworzenie tego wyjątkowego trunku są zbierane, a następnie mielone i zmieszane w odpowiednich proporcjach. Po dodaniu do mieszaniny alkoholu, napój przechodzi proces destylacji. Następnie trunek 12 miesięcy leżakuje w dębowych beczkach, po czym przechodzi proces filtracji. Na końcu jest butelkowany w specjalnych butelkach z ciemnego szkła, by uniknąć wpływu promieni słonecznych.
Jak pić Jägermeistera
Wiemy już czym jest Jägermeister, teraz czas na metody picia likieru. Zapewne większość z nas miała okazję próbować go w formie zmrożonych szotów. Sam producent rekomenduje picie Jägermeistera zmrożonego do temperatury -18 stopni w równie mocno schłodzonych kieliszkach. Taka temperatura pozwala na wydobycie najbardziej zbalansowanego smaku likieru.
Nie wszyscy wiedzą, że Jägermeister idealnie nadaje się również do picia w formie drinków.
Jednym z najpopularniejszych jest Jägermeistera Rudi cechujący się słodowym i chmielowym akcentem piwa oraz piankową koroną. Do przygotowania drinka potrzebujemy 20 ml Jägermeistera, 20-30 ml piwa Pale Ale, schłodzonych kieliszków do shotów oraz schłodzonego tumblera. Do kieliszka należy wlać Jägermeistera. Do schłodzonego tumblera szybko wlewamy piwo, tak aby uzyskać kremową piankę. Piankę zbieramy i układamy na gotowych shotach.
Kolejną propozycją drinka jest Jägermeister Fresh Orange. Drink charakteryzuje się połączeniem ziołowego smaku likieru i soczystych, słodkich pomarańczy. Do przygotowania drinka potrzebujemy: 40 ml Jägermeistera, świeżego soku z pomarańczy, kruszonego lodu, skórki z pomarańczy i wysokiej szklanki do drinków. Szklankę napełniamy dużą ilością kruszonego lodu. Następnie wlewamy 40 ml Jägermeistera i dodajemy świeżo wyciskany sok z pomarańczy. Skórki pomarańczowej używamy do udekorowania szklanki.
Jägermeister nadaje się do picia zarówno solo w formie shotów, jak i różnych drinków. Oprócz naszych powyższych propozycji, zachęcamy do eksperymentowania i tworzenia swoich własnych kompozycji opartych na kultowym likierze. Najlepiej łączyć go ze składnikami, które będą stanowić kontrast dla słodko – gorzkiego smaku, czyli np. cytrusami, kwaśnymi sokami, np. pomarańczowym lub grejpfrutowym, imbirem, ananasem lub whisky. Świetnie sprawdza się też dopełnienie Jägermeistera tonikiem lub napojem Ginger Ale.