News

Z czym pić likier Jägermeister?

Zapewne każdy z nas słyszał kiedyś o wyjątkowym likierze o słodko - gorzkim ziołowym smaku. Przedstawiamy Wam Jägermeistera - absolutnego mistrza w swojej dziedzinie!

Czym jest Jägermeister?

Jägermeister to likier ziołowo – korzenny wywodzący się z Niemiec. Posiada słodko – gorzki, ziołowy smak i 35% alkoholu. Proces jego powstawania jest ściśle strzeżoną tajemnicą. Mimo, iż na rynku pojawiają się napoje przypominające oryginalnego Jägermeistera, pierwowzór pozostaje niezastąpiony.  Oryginalna receptura powstała w 1934r., a likier został stworzony przez Curta Masta, syna producenta octu i handlarza winem. 



Jägermeister, czyli mistrz łowiectwa

Znakiem rozpoznawczym Jägermeistera jest symbol jelenia z krzyżem między tykami, występujący na butelce likieru oraz będący ściśle związany z całą komunikacją marki. Idea takiego obrandowania likieru wywodzi się z pasji jego twórcy, który był entuzjastycznym myśliwym. Sam termin „Jägermeister" oznacza dosłownie „mistrz łowiectwa” i stanowi także tytuł dla urzędnika zajmującego się łowiectwem. 

Szlachetne i wyrafinowane w swojej formie logo nawiązuje także do legendy o św. Hubercie, która mówi, że podczas jednego z polowań Hubertowi ukazał się jeleń z jasnym krzyżem między rogami. Spotkanie odmieniło życie Huberta na tyle, iż stał się zwolennikiem natury, a po śmierci – patronem myśliwych. 

Ciekawe jest także pochodzenie samej butelki. Wiele osób pijących Jägermeistera nie zdaje sobie sprawy z tego, że kształt oraz materiał, z jakiego wykonana została butelka, nie jest przypadkowy. Curt Mast był człowiekiem bardzo aktywnym, w związku z czym chciał stworzyć butelkę, która będzie niezwykle wytrzymała. W tym celu przeprowadzał testy wytrzymałości, upuszczając na dębowy parkiet butelki różnych kształtów. Tak właśnie powstała ciemnozielona butelka o szerokich bokach i krótkiej szyjce, która jako jedyna przetrwała legendarną próbę podłogi. Kultowa butelka jest taka sama na całym świecie. 

Przesłanie Jägermeistera wybrzmiewa też z etykiety obecnej na butelce. Pojawia się tam niemiecka mantra o honorze myśliwych i szacunku do natury – rota napisana przez Oskara von Riesenthala, pisarza i myśliwego.



Jak smakuje Jägermeister

Jägermeister jest likierem bardzo aromatycznym i wyrazistym w smaku. W aromatach wyczujemy nuty japońskiego anyżu gwiazdkowego, cytrusy, goździki oraz egzotyczne zapachy z całego świata.

Dokładna receptura Jägermeistera jest strzeżona bardzo ścisłą tajemnicą, jednak to, o czym piszą twórcy, to mieszanka 56 składników, które zapewniają, że każdy łyk tego trunku jest niezapomniany. Znajdziemy tu posmak karmelu, imbiru, goździków, kolendry i szafranu.


Jak powstaje Jägermeister 

Wszystkie zioła potrzebne na stworzenie tego wyjątkowego trunku są zbierane, a następnie mielone i zmieszane w odpowiednich proporcjach. Po dodaniu do mieszaniny alkoholu, napój przechodzi proces destylacji. Następnie trunek 12 miesięcy leżakuje w dębowych beczkach, po czym przechodzi proces filtracji. Na końcu jest butelkowany w specjalnych butelkach z ciemnego szkła, by uniknąć wpływu promieni słonecznych.



Jak pić Jägermeistera

Wiemy już czym jest Jägermeister, teraz czas na metody picia likieru. Zapewne większość z nas miała okazję próbować go w formie zmrożonych szotów. Sam producent rekomenduje picie Jägermeistera zmrożonego do temperatury -18 stopni w równie mocno schłodzonych kieliszkach. Taka temperatura pozwala na wydobycie najbardziej zbalansowanego smaku likieru. 

Nie wszyscy wiedzą, że Jägermeister idealnie nadaje się również do picia w formie drinków.

Jednym z najpopularniejszych jest Jägermeistera Rudi cechujący się słodowym i chmielowym akcentem piwa oraz piankową koroną. Do przygotowania drinka potrzebujemy 20 ml Jägermeistera, 20-30 ml piwa Pale Ale, schłodzonych kieliszków do shotów oraz schłodzonego tumblera. Do kieliszka należy wlać Jägermeistera. Do schłodzonego tumblera szybko wlewamy piwo, tak aby uzyskać kremową piankę. Piankę zbieramy i układamy na gotowych shotach.

Kolejną propozycją drinka jest Jägermeister Fresh Orange. Drink charakteryzuje się połączeniem ziołowego smaku likieru i soczystych, słodkich pomarańczy. Do przygotowania drinka potrzebujemy: 40 ml Jägermeistera, świeżego soku z pomarańczy, kruszonego lodu, skórki z pomarańczy i wysokiej szklanki do drinków. Szklankę napełniamy dużą ilością kruszonego lodu. Następnie wlewamy 40 ml Jägermeistera i dodajemy świeżo wyciskany sok z pomarańczy. Skórki pomarańczowej używamy do udekorowania szklanki.

Jägermeister nadaje się do picia zarówno solo w formie shotów, jak i różnych drinków. Oprócz naszych powyższych propozycji, zachęcamy do eksperymentowania i tworzenia swoich własnych kompozycji opartych na kultowym likierze. Najlepiej łączyć go ze składnikami, które będą stanowić kontrast dla słodko – gorzkiego smaku, czyli np. cytrusami, kwaśnymi sokami, np. pomarańczowym lub grejpfrutowym, imbirem, ananasem lub whisky. Świetnie sprawdza się też dopełnienie Jägermeistera tonikiem lub napojem Ginger Ale.


Mamy nadzieję, że zainspirowaliśmy Was do spróbowania szlachetnego likieru.