Kusząco aksamitny. Poznaj wyjątkowy smak wina Apothic
Wino Aphotic z shiraz, zinfandel, cabernet sauvignon i merlot
Nazwa wina Apothic wywodzi się ze słowa „Apotheca”, oznaczającego tajemnicze miejsce, w którym w 13 wieku mnisi wytwarzali i przechowywali wino.
O marce
Niezwykłe w smaku kupaże Apothic są wytwarzane wyłącznie z najbardziej charakterystycznych kalifornijskich winogron, dzięki czemu każdy jego rocznik jest wyjątkowy.
Wino wyróżnia się wieloma warstwami intensywnego owocowego charakteru, wspaniałą strukturą i bogatym smakiem.
Wyraźny charakter i smak odmian składowych, zinfandel, shiraz, cabernet sauvignon i merlot wyczuwalne są w każdej butelce wina Apothic.
W każdym kieliszku wina obecne są delikatne warstwy złożonej kombinacji mikroklimatów i rodzajów gleby, które przeplatają się w Kalifornijskiej Dolinie Centralnej, skąd wywodzi się Apothic.
Nagrody i wyróżnienia
Czołowy nie tylko na tle kalifornijskiego wina, ale także międzynarodowych kupaży, Apothic's 2015 Winemaker’s Blend Red zdobył złoto w Berlin Wine Trophy, a także wyróżnienia w International Wine Challenge i International Wine and Spirit Competition.
Robert Parker, ekspert w dziedzinie wina, przyznał rocznikowi 2010 ocenę „88”, co oznacza „bardzo dobre wino, charakteryzujące się finezją, smakiem i charakterem, bez zauważalnych wad”.
Marka Apothic zaczęła od działalność w 2010 roku produkując jedno wino, Apothic Red, i od tego czasu jest w dalszym ciągu budowana i rozwijana. Apothic zostało wybrane jako wino z amerykańskiej części najnowocześniejszego zespołu Bastille’s Wild, Wild World Tour w 2017 roku.