Jak pić gin? Najlepsze sposoby picia ginu
Gin jako drink? Jak go pić i z czym?
Gin kojarzy nam się często z angielskimi dżentelmenami popijającymi ten trunek w formie drinków. Czy wiemy jak najlepiej spożywać gin aby wydobyć wszystko co najlepsze z jego specyficznego smaku a jednocześnie zneutralizować charakterystyczną goryczkę? Odpowiedź znajdziecie poniżej.
Czym jest gin
Gin to alkohol wywodzący się z krajów anglosaskich. Charakteryzuje się wyjątkowym aromatem oraz pikantnym smakiem jałowca. Zawiera zazwyczaj ok 35 – 50% alkoholu. Powstaje w wyniku destylacji zacieru z dodatkiem jagód z jałowca pospolitego. Gin często wzbogacany jest przez producentów kompozycjami różnych ziół, owoców, wyciągów kwiatowych i korzennych.
Przez swój cierpki i wyrazisty smak rzadko spożywany jest samodzielnie. Za to idealnie nadaje się do picia w formie różnego rodzaju koktajli i drinków. Inne napoje neutralizują cierpki i gorzki smak jałowca. Gin jest jednym z najbardziej popularnych alkoholi wykorzystywanych jako baza do drinków.
Jak powstał gin
Skoro wiemy już, czym jest gin, możemy przejść do historii jego powstania. Pierwsze wzmianki o tym trunku pochodzą z XVII w. Ojczyzną powstania ginu były Niderlandy. Pierwotna nazwa to Jenever. Największą popularność trunek zdobył w Anglii, gdzie dotarł za sprawą Wilhelma III, pod obecną nazwą gin. Początkowo kojarzył się z napojem dla niższych sfer społecznych, jednak pod koniec XVIII wieku zyskał sławę dzięki żołnierzom Brytyjskim, którzy spożywając gin z tonikiem podczas zajęcia Indii, chronili się w ten sposób przed malarią.
Jakie są rodzaje ginu?
Wyróżniamy kilka najbardziej podstawowych rodzajów ginu:
Gin destylowany – napój spirytusowy, w którym dominującą rolę odgrywa smak jałowca. Otrzymuje się go poprzez redestylację jagód jałowca odpowiedniej jakości i innych roślin
London Dry Gin – posiada 45% zawartości alkoholu. Nie posiada dodatkowych barwników. Idealnie nadaje się do drinków.
Plymouth Gin – podrodzaj destylowanego ginu. Pochodzi z miejscowości Plymouth w Anglii. Do 2015 roku mógł być produkowany wyłącznie w tej miejscowości.
Old Tom Gin – słodzony gin. Popularność zyskał w XVII wieku w Anglii.
Genever – gin słodszy w smaku od Old Tom. Jest nieco słabszy i aromatyczny. Smakowo może przypominać whisky, gdyż powstaje z podobnego zacieru.
Jak pić gin?
Ponieważ gin zawiera bardzo charakterystyczną goryczkę jałowca, nie jest często spożywany jako samodzielny trunek. Najlepszym rozwiązaniem jest picie ginu jako baza do przeróżnych drinków i koktajli. Najbardziej popularnym sposobem picia ginu jest gin z tonikiem. Tradycyjny gin z tonikiem stanowi połączenie w odpowiednich proporcjach ginu, toniku, lodu oraz plasterka cytryny.
Gin z tonikiem ma dosyć gorzki smak ze względu na jałowcowy posmak samego ginu a także gorzkawy smak toniku. Jeśli wolimy słodsze smaki, możemy komponować drinki na bazie ginu z sokami owocowymi, np. pomarańczowym, żurawinowym, ananasowym, mango lub z czarnej porzeczki. Często spotyka się również kompozycje na bazie ginu z likierem owocowym lub winem musującym.
Ginu nie powinno się mieszać z alkoholami o dużej zawartości alkoholu, takimi jak wódka, whisky, czy brandy.
Drinki z ginem
HENDRICK'S GIN BUCK
Drink gwarantuje niesamowite orzeźwienie dzięki zawartości piwa imbirowego, przez co idealnie nadaje się na gorąle letnie wieczory.
Do wykonania drinka potrzebujemy: 50 ml Hendrick's Gin, 15 ml soku z cytryny, 3 krople Angostury Bitters, piwo imbirowe do dopełnienia, plasterki ogórka.
Do szklanki wlewamy Hendrick's Gin. Dodajemy pozostałe składniki.
HENDRICK'S LEMONADE
Kolejna orzeźwiająca propozycja z ginem w roli głównej. Do wykonania drinka potrzebujemy: 50 ml Hendrick's Gin, 20 ml soku z cytryny, 20 ml syropu cukrowego, plasterki ogórka
Do szklanki wlewamy Hendrick's Gin. Dodajemy sok z cytryny oraz syrop cukrowy. Dekorujemy plasterkami ogórka.