Jak dobierać wina do posiłków?
Właściwy dobór wina do posiłku to nie lada wyzwanie. Dobrze dopasowane podkreśli smak potrawy, natomiast złe wybory w tym zakresie mogą ten smak przytłumić. Jakie wino podać do czerwonego mięsa, a jakie do drobiu czy deseru? Oto kilka wskazówek.
Podstawowe zasady dopasowywania wina do posiłków mięsnych
Dobór wina do posiłku mięsnego powinien być przemyślany – celem jest stworzenie harmonijnej kompozycji. Warto wziąć pod uwagę nie tylko gatunek mięsa, ale też sposób jego przyrządzenia. Trzeba pamiętać, że jeśli mięso było przygotowywane z dodatkiem wina, należy podać trunek o zbliżonym do niego smaku i aromacie.
Z mięsem czerwonym doskonale współgra wino czerwone. W naszym sklepie z winem nie brakuje wytrawnych oraz półwytrawnych propozycji, idealnych do wieprzowiny i wołowiny. W przypadku dań z drobiu polecane są raczej wina białe, wytrawne i półwytrawne. Jeśli kurczak serwowany jest z sosem, dobrym wyborem jest połączenie go z lekkim winem czerwonym. Z delikatnymi daniami z cielęciny i jagnięciny również podaje się subtelne w smaku wina czerwone lub różowe.
Jakie wino podać do ryby?
Przy dopasowywaniu wina do ryby powinno się uwzględnić jej rodzaj i sposób przygotowania. Zazwyczaj ryby łączy się z winami białymi, jednak można odstąpić od tej reguły. Do gotowanych na parze, delikatnych ryb, jak dorada i dorsz, podaje się lekkie wina o umiarkowanej kwasowości. Jeżeli są one smażone – dobrze postawić na trochę ostrzejsze w smaku, ale wciąż wina wytrawne i półwytrawne.
Rybę grillowaną, np. łososia, można połączyć z lekkim czerwonym winem. Z tłustszymi rybami, jak łosoś czy halibut, wspaniale sprawdzają się z kolei cięższe wina beczkowe o wysokiej kwasowości. Z tuńczykiem idealnie komponuje się nie tylko białe wino, ale też czerwone wytrawne i półwytrawne.