News

Czym się różni whisky od whiskey i bourbonu? - różnice między whisky, whiskey i bourbonem

Wiele osób, nawet tych regularnie degustujących mocniejsze trunki nie do końca ma świadomość, czym różni się whisky od whiskey i bourbonu. Czy różnica polega tylko na nazwach tych trunków, czy chodzi i sposób powstawania, czy zaś różne nazwy wynikają z różnic kulturowych i położenia geograficznego?

Wspólne korzenie, czyli irlandzkie pochodzenie whisky i whiskey

Wg legend oraz źródeł, jakie można znaleźć na ten temat, zarówno whisky, jak i whiskey wywodzą się z Irlandii, gdzie za propagatora destylacji uważa się Św. Patryka. Jedno jest pewne – pierwotnie nikt nie myślał o whisky jako o trunku do degustacji. Była traktowana jako lekarstwo, stąd też jej nazwa – whisky, czyli „woda życia”  - uisge beath i w krótszej formie uiskie, która ewoluowała do whisky, następnie do irlandzkiej whiskey.


Mimo, iż sama whisky narodziła się w Irlandii, prawdziwym popularyzatorem trunku na szeroką skalę stała się Szkocja. Do dziś szkocka whisky jest chyba najbardziej popularna na całym świecie. Wynikiem produkcji szkockiej whisky było dostosowanie jej nazwy do obecnego języka. Ponieważ whisky była produkowana na szeroką światową skalę, obecnie czasami używa się jej nazwy nawet w odniesieniu do napojów irlandzkiego pochodzenia.

Co ciekawe, Stany Zjednoczone również używają nazwy „whiskey”, a to za sprawą masowej migracji Irlandczyków na ten kontynent.


Różnice między whisky a whiskey

Kiedy znamy już pochodzenie etymologiczne nazwy whisky oraz historię popularyzacji tego trunku na świecie, czas na wyjaśnienie głównych różnic pomiędzy whisky a whiskey.

Whisky

Czym jest Whisky? Whisky to napój alhoholowy powstały w wyniku destylacji zacieru zbożowego.

Dojrzewa głównie w dębowych beczkach, zazwyczaj w tych, w których leżakowały wcześniej inne trunki, np. wino. Ma to wpływ na wyjątkowo aromatyczny smak whisky. W zależności od pochodzenia i sposobu produkcji smak i aromat różnią się, co wpływa na wyjątkowość każdego gatunku whisky.


Szkocka whisky

Szkocka whisky przez niektórych uważana jest jako osobny trunek. Jak sama nazwa wskazuje, produkowana jest w Szkocji. Dzieli się na 2 typy: single malt i blended. 

Single malt jest produkowana wyłącznie na bazie słodu jęczmiennego, zaś blended jest mieszaniną whisky z różnych zbóż.

Szkocka whisky dojrzewa w dębowych beczkach co najmniej 3 lata. Poddawana jets dwukrotnemu procesowi destylacji. Do produkcji szkockiej whisky wykorzystywany jest jęczmień wędzony w dmie torfowym, dzięki czemu produkt końcowy posiada dymny, ziemisty posmak.

Irlandzka whiskey

Do produkcji whiskey podobnie jak whisky, używa się słodu jęczmiennego. Leżakuje ona w dębowych beczkach przez minimum trzy lata. W przeciwieństwie jednak do whisky szkockiej, jęczmień nie podlega wcześniejszemu wędzeniu.

Podstawową róznicą między whisky a whiskey jest proces destylacji. Irlandzka whiskey jest destylowana trzykrotnie.

Bourbon – pochodzenie i czym się różni od whisky i whiskey


Znamy już różnice pomiędzy whisky a whiskey, ale nasuwa się pytanie, gdzie w tym wszystkim ma swoje miejsce Bourbon?

Bourbon 

Czym jest Bourbon? Bourbon jest typowo amerykańską odmianą whisky produkowana jest przede wszystkim z kukurydzy, której zawartość musi wynosić od 51% do 79%. Pozostałe użyte w produkcji zboża to pszenica, żyto i słód jęczmienny.

Nazwa pochodzi id hrabstwa Bourbon w Kentucky. Amerykańska whisky destylowana jest jednokrotnie i leżakuje w dębowych beczkach minimum 2 lata.


Mamy nadzieję, że przybliżyliśmy Wam tematykę podstawowych różnic pomiędzy whisky, szkocką whisky, whiskey i Bourbonem.

Sprawdźcie też najpopularniejsze drinki na bazie whisky.