Czy Glenfiddich to dobra whisky?
Whisky Glenfiddich cieszy się niesłabnącą popularnością od wielu lat. Jest to najczęściej nagradzana szkocka single malt na całym świecie i to w tak prestiżowych konkursach, jak The International Wine & Spirit Competition. Bez wątpienia można uznać ją za dobrą whisky. Czym się charakteryzuje?
Jak powstaje whisky Glenfiddich?
Początki historii whisky Glenfiddich sięgają 1887 roku oraz szkockiego miasteczka Dufftown w regionie Speyside, gdzie po dziś dzień prowadzona jest produkcja tej wyjątkowej single malt. Od tamtej pory marka stała się już kultowa i stanowi synonim najwyższej jakości. Obecnie do wytwarzania whisky Glenfiddich wciąż wykorzystuje się sprawdzoną na przestrzeni pokoleń recepturę oraz trzy składniki: drożdże, szkocki jęczmień i krystalicznie czystą wodę z podziemnego źródła Robbie Dhu.
Whisky Glenfiddich swój niezwykły smak i aromat zawdzięcza leżakowaniu w m.in. hiszpańskich beczkach po sherry, beczkach po karaibskim rumie oraz amerykańskich po bourbonie. Znakiem rozpoznawczym whisky Glenfiddich jest też charakterystyczna trójkątna butelka i logo marki z głową jelenia – nazwa firmy wywodzi się bowiem z języka gaelickiego i oznacza „Dolinę Jeleni”.
Jak smakuje whisky Glenfiddich?
Dostępnych jest wiele rodzajów whisky Glenfiddich, dzięki czemu każdy może znaleźć trunek odpowiadający swoim indywidulanym upodobaniom. Jako jedną z najpopularniejszych trzeba wskazać 12-letnią single malt Our Original Twelve. Odznacza się łagodnością – w smaku wyczuwalne są nuty gruszki, a aromat uwodzi świeżością.
Z bogatego asortymentu whisky Glenfiddich warty rozważenia jest z pewnością zakup 15-letniej Our Solera Fifteen o intrygującym i złożonym zapachu, w którym przebija się słodycz miodu wrzosowego i owoce leśne. Cechuje się także jedwabistym smakiem z akcentami sherry, marcepanu i imbiru.