Casillero del Diablo – wino, którego strzegł sam diabeł!
Historia wina od Diabła czyli Casillero del Diablo
Historia rozpoczęła się ponad 130 lat temu, gdy na pokład statku z kosztownościami w ostatniej chwili wniesiono skrzynię pełną sadzonek winorośli.
W gorącym Chile sadzonki trafiły w ręce zamożnego właściciela winnicy – Don Melchora, który opętany smakiem winogron natychmiast zlecił produkcję wina czerwonego jak krew.
Wieść o niesłychanie udanym winie rozeszła się po okolicy. Od tej pory złodziejaszkowie zakradali się do winnicy z której ginęły kolejne porcje trunku. Don Melchor widząc, że butelki stopniowo znikają rozpuścił plotkę, aby chronić swoje cenne wina…
Wkrótce wieść o kolekcji win, której pilnuje sam diabeł rozeszła się po Chile. Legenda o nawiedzonych piwnicach robiła swoje…i właśnie tak trunek Don Melchora zyskał sławę oraz swoją nazwę – Casillero del Diablo – piwnica diabła. Zobacz film
O
marce
Wina Casillero del Diablo powstają w największej winnicy w Ameryce Łacińskiej Concha y Toro, mieszczącej się w Chile.
Marka dostępna jest aż w 135 krajach i jest jedną z najczęściej nagradzanych marek win na świecie. Produkcją opiekuje się Marcelo Papa – jeden z najwybitniejszych chilijskich winiarzy.
Marka posiada bogatą historię.
Optymalny klimat i znakomitej jakości winogrona miały w 2018 roku wyjątkowe znaczenie dla winnicy Concha y Toro. Niesamowite warunki spowodowały, że rocznik 2018 został okrzyknięty najlepszym rocznikiem jaki winnica wyprodukowała od lat.