Zaloguj się

Soplicowe Tiramisu

PRZEPIS

  • 200 g podłużnych biszkoptów
  • 3 jajka
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 500 g mascarpone
  • 150 ml Soplicy Kawowej
  • 90 ml espresso
  • 60 g cukru
  • kakao

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Żółtka ubijamy z cukrem, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodajemy mascarpone, mieszamy. Osobno mikserem ubijamy śmietankę i dodajemy do masy. Oddzielnie ubijamy białka i delikatnie mieszamy z powstałą wcześniej masą. W trakcie mieszania dodajemy 60 ml Soplicy Kawowej. Do głębokiego naczynia wlewamy espresso oraz pozostałe 90 ml Soplicy Kawowej. Połowę biszkoptów na krótko zanurzamy w kawie z Soplicą i układamy jeden obok drugiego w głębokim naczyniu. Na biszkopty wykładamy połowę masy kremowej i wyrównujemy ją łopatką. Układamy kolejną warstwę zanurzonych w kawie oraz Soplicy biszkoptów i nakładamy resztę masy. Gotowe tiramisu wstawiamy do lodówki na co najmniej 5 godz. Przed serwowaniem posypujemy kakao.