Soplicowe Tiramisu
PRZEPIS
- 200 g podłużnych biszkoptów
- 3 jajka
- 300 ml śmietanki 30%
- 500 g mascarpone
- 150 ml Soplicy Kawowej
- 90 ml espresso
- 60 g cukru
- kakao
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Żółtka ubijamy z cukrem, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodajemy mascarpone, mieszamy. Osobno mikserem ubijamy śmietankę i dodajemy do masy. Oddzielnie ubijamy białka i delikatnie mieszamy z powstałą wcześniej masą. W trakcie mieszania dodajemy 60 ml Soplicy Kawowej. Do głębokiego naczynia wlewamy espresso oraz pozostałe 90 ml Soplicy Kawowej. Połowę biszkoptów na krótko zanurzamy w kawie z Soplicą i układamy jeden obok drugiego w głębokim naczyniu. Na biszkopty wykładamy połowę masy kremowej i wyrównujemy ją łopatką. Układamy kolejną warstwę zanurzonych w kawie oraz Soplicy biszkoptów i nakładamy resztę masy. Gotowe tiramisu wstawiamy do lodówki na co najmniej 5 godz. Przed serwowaniem posypujemy kakao.