Soplica rozgrzewająca czekolada
PRZEPIS
- 45 ml Soplicy o smaku Orzecha w Czekoladzie
- 55 g gorzkiej czekolady (ok. 60%)
- 180 ml mleka
- 0,5 łyżki kakao
- 1-1,5 łyżki cukru (w zależności od preferowanego poziomu słodkości)
- szczypta soli
- bita śmietana (opcjonalnie)
- orzech laskowy (opcjonalnie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W garnku, na średnim ogniu podgrzewamy czekoladę, cukier, kakao i 60 ml mleka, aż całość się rozpuści. Dodajemy szczyptę soli. Powoli wlewamy resztę mleka, cały czas mieszając składniki. Po podgrzaniu masy wyłączamy palnik, wlewamy Soplicę i mieszamy. Gotową, gorącą czekoladę przelewamy przez sitko i dekorujemy bitą śmietaną oraz startym orzechem laskowym.