Soplica Kremowy migdał w mlecznej kąpieli

PRZEPIS
- 90 ml Soplicy o smaku Migdała w Karmelu
- 120 ml mleka
- 6 jajek
- 220 g cukru
- 225 g mąki uniwersalnej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 250 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 80 ml śmietanki 30%
- śmietanka 30% do ubicia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Żółtka oraz 165 g cukru ubijamy mikserem, a następnie dodajemy 120 ml mleka i mieszamy. Osobno ubijamy białka, dodając stopniowo pozostały cukier, aż otrzymamy sztywną pianę. Pianę łączymy z żółtkami i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, sól oraz proszek do pieczenia i ponownie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej masłem formy do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C (grzałka góra-dół) na ok. 25–30 min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i zostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie mieszamy mleko skondensowane ze śmietanką i Soplicą. Przestudzone ciasto nakłuwamy widelcem i zalewamy mleczną mieszanką. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 2 godz., a najlepiej na całą noc. Gotowe ciasto serwujemy na zimno udekorowane bitą śmietaną i świeżymi owocami.