Soplica Ciastka z kawą
PRZEPIS
- 170 g masła
- 65 g cukru białego
- 200 g cukru brązowego
- 1 jajko
- 100 g gorzkiej czekolady
- 60 ml Soplicy Kawowej
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka proszku po pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 280 g mąki
Polewa: - 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cukru pudru
- 20 ml Soplicy Kawowej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Masło roztapiamy w rondlu, następnie dodajemy cukier i jajka. Masę ubijamy za pomocą miksera do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Dodajemy sól, proszek do pieczenia i kawę rozpuszczalną oraz Soplicę Kawową. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy pokrojoną czekoladę oraz mąkę i mieszamy. Ciasto odkładamy do lodówki na minimum 30 min. Po tym czasie z ciasta formujemy kulki i rozkładamy je na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia (na każdej powinno się zmieścić ok. 12 kulek ciasta). Piekarnik z funkcją termoobiegu nagrzewamy do 170°C. Ciasteczka pieczemy przez ok. 10 min. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy polewę: mieszamy po łyżce kakao i cukru pudru z Soplicą Kawową, aż polewa uzyska odpowiednio gęstą konsystencję. Ostudzone ciasteczka skrapiamy polewą.