Zaloguj się
ograniczona ilość

Soplica Ciastka z kawą

PRZEPIS

  • 170 g masła
  • 65 g cukru białego
  • 200 g cukru brązowego
  • 1 jajko
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 60 ml Soplicy Kawowej
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka proszku po pieczenia  
  • 1 łyżeczka soli
  • 280 g mąki

    Polewa:
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 20 ml Soplicy Kawowej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Masło roztapiamy w rondlu, następnie dodajemy cukier i jajka. Masę ubijamy za pomocą miksera do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Dodajemy sól, proszek do pieczenia i kawę rozpuszczalną oraz Soplicę Kawową. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy pokrojoną czekoladę oraz mąkę i mieszamy. Ciasto odkładamy do lodówki na minimum 30 min. Po tym czasie z ciasta formujemy kulki i rozkładamy je na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia (na każdej powinno się zmieścić ok. 12 kulek ciasta). Piekarnik z funkcją termoobiegu nagrzewamy do 170°C. Ciasteczka pieczemy przez ok. 10 min. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy polewę: mieszamy po łyżce kakao i cukru pudru z Soplicą Kawową, aż polewa uzyska odpowiednio gęstą konsystencję. Ostudzone ciasteczka skrapiamy polewą.