ESPRESSO SPRITZ

Składniki:
- 30 ml świeżo zaparzonego espresso
- 45 ml likieru Averna
- 30 ml wody gazowanej lub tonicu
- 15 ml syropu cukrowego (opcjonalnie)
- Kostki lodu
- Plasterek pomarańczy (do dekoracji)
Przygotowanie:
- Zaparz espresso: Przygotuj 30 ml świeżego espresso i pozwól mu się nieco ostudzić.
- Wypełnij szklankę lodem: Weź wysoką szklankę (np. szklankę do koktajli) i wypełnij ją kostkami lodu.
- Dodaj składniki: Wlej do szklanki Averne, ostudzone espresso i wodę gazowaną.
- Wymieszaj: Delikatnie wymieszaj drinka, aby składniki dobrze się połączyły. Jeśli lubisz słodsze drinki, dodaj 15 ml syropu cukrowego i ponownie wymieszaj.
- Dekoracja: Udekoruj drinka plasterkiem pomarańczy na brzegu szklanki.