Wild Turkey - nie taki zwykły bourbon
Destylarnia została założona przez braci Ripy, irlandzkich emigrantów, w 1869 roku, na dwóch wzgórzach o nawie Wild Turkey Hills (wzgórza dzikiego indyka) w mieście Lawrenceburg w Kentucky, gdzie mieści się do dzisiaj. Trunek ten cechuje niezwykła jakość oraz podejście do produkcji nie pozwalające iść na żaden kompromis, bez jakichkolwiek wymówek. Wszystko zaczyna się od ziaren, które zawsze są wolne od GMO. Jest to mieszanka kukurydzy (według prawa musi być dominującym zbożem) oraz słodu jęczmiennego i żyta, które nadaje charakterystyczny, lekko pikantny smak, z którego słynie Wild Turkey. Ważna również jest woda, która jest naturalnie filtrowana przez wapień. Drożdże używane w procesie fermentacji, uprawiane są na terenie destylarni a ich formuła jest pilnie strzeżona. Sekretem wyjątkowego smaku i bogatego aromatu tego bourbonu jest zdecydowanie dłuższe leżakowanie w beczkach wykonanych z białego dębu amerykańskiego i wypalonych na najwyższy możliwy sposób – 4# Alligator Char.
Amerykańska whisky
4 maja 1964 roku Kongres Stanów Zjednoczonych Ameryki ustanowił bourbon swoim narodowym trunkiem. Jednocześnie do nowo powstającej ustawy akcyzowej dołączono część dotyczącą praw i obowiązków przy produkcji amerykańskiej whisky, ich definicję oraz podział. Według tego prawa, aby whisky była bourbonem, trzeba spełnić następujące warunki:
- Musi być robiona na terytorium USA lub na terytoriach zależnych. Mashbill (procentowy rozkład zbóż w zacierze) musi zawierać co najmniej 51% kukurydzy (w przypadku żytniej whisky jest to minimum 51% żyta).
- Po destylacji nie może zawierać więcej niż 160 proof (80% alkoholu).
- Musi być wlana do beczki z mocą zredukowaną do max 125 proof (62.5% ABV).
- Nie może posiadać żadnych dodatków oprócz wody (żadnych dodatków aromatycznych, smakowych czy barwników – w tym karmelu).
- Musi być starzony w nowych, wypalanych od środka beczkach z dębu.
- Straight Bourbon Whiskey – starzony minimum 2 lata w nowych, wypalanych od środka beczkach z dębu.
Jak łatwo można zauważyć, prawo jest mocno rygorystyczne i bezkompromisowe, jednak chcąc zrobić trunek najwyższej jakości, nie można stosować ustępstw i wymówek. Dodatkowo dwa punkty zawarte w ustawie są charakterystyczne tylko i wyłącznie dla części świata amerykańskiej whisky (np. bourbon czy rye whisky i nie znajdziecie tego przepisu w żadnym prawie dotyczącym innej whisky, jak szkocka czy irlandzka. Chodzi tutaj o użycie zawsze nowej beczki (nie można jednej używać wielokrotnie) oraz brak jakichkolwiek dodatków poza wodą, nawet barwiących, co czyni bourbon w stu procentach naturalnym trunkiem.
-
Wild Turkey Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Stworzony przez Master Distillera Eddiego Russella z ponad 40 letnim doświadczeniem w branży bourbon prosto z Kentucky, USA. Jest to Bourbon, który dojrzewa minimum 5 do 8 lat, czyli dłużej niż wymaga tego prawo USA. Starzony jest w beczkach z białego dębu amerykańskiego o najwyższym stopniu wypalenia nazywanym Alligator Char, co zapewnia mu głęboki, bursztynowy kolor oraz intensywny aromat i smak. Wcześniej znany pod nazwą Wild Turkey 81. Liczba oznacza proof, czyli amerykańską miarę zawartości alkoholu w roztworze. Wystarczy, że podzielimy ją na pół i otrzymamy przelicznik popularny w naszym kraju - 40,5%.
-
Kolor:
Głęboki, bogaty i bursztynowy.
-
Zapach:
Owocowy, karmelowy, wyraźne toffi i prażone drewno.
-
Smak:
Tytoń z cygar, karmel, wanilia i gruszka.
-
Finisz:
Długi, pikantny z nutami prażenia.
-
-
Wild Turkey 101
To przykład prawdziwego bourbonu rodem z Kentucky. Alkohol o ponad 150-letniej tradycji, powstaje w destylarni założonej w 1869 roku na wzgórzach zwanych Wild Turkey Hills w Lawrenceburgu. Receptury od ponad 60 lat pilnuje Master Distiller Jimmy Russell wraz ze swoim synem Eddiem. Swój szlachetny charakter zawdzięcza między temu, że jest starzony minimum od 6 do 8 lat w beczkach z białego dęby amerykańskiego o najwyższym stopniu wypalenia. Wyróżnia go zwiększona zawartość procentowa alkoholu - 50,5% (101 proof).
-
Kolor:
Głęboki, bogaty i bursztynowy.
-
Zapach:
Delikatny, ale bogaty zapach głębokiej wanilii, karmelu i dębu jak również delikatne akcenty pomarańczy i toffi.
-
Smak:
Bogaty i mocny z eksplozją wanilii oraz czarnego pieprzu, posmakiem karmelu i nutami suszonych owoców oraz akcentem przyprawowym.
-
Finisz:
Ekstremalnie długi, głęboki i gładki. Przyjemnie pikantny.
-
-
Wild Turkey Kentucky Straight Rye Whiskey
Jest to przedstawiciel najstarszego, destylowanego trunku Ameryki, czyli żytniej whiskey. Ten gatunek alkoholu różni się od swojego bardziej znanego kuzyna jakim jest bourbon tym, że w jego zacierze musi znaleźć się minimum 51% żyta. Wild Turkey Straight Rye Whiskey jest mieszanką 4 i 5 letnich destylatów z mocnym i zdecydowanym aromatem oraz wyrazistym smakiem, które tworzą jego nietuzinkowy charakter.
-
Kolor:
Głęboki, bogaty i bursztynowy.
-
Zapach:
Mocny i zdecydowany aromat zawierający w sobie wyraźne nuty żyta, wanilii oraz karmelu. Wyczuwalne również lekko słodkawe zapachy miodu czy pomarańczy oraz pikantne tony przyprawowe, takie jak imbir, cynamon oraz pieprz.
-
Smak:
Zdecydowany, wyrazisty i pikantny smak z wyczuwalnymi nutami żyta, dębu oraz przypraw. Można również doszukać się posmaku wanilii, miodu czy owoców.
-
Finisz:
Długi, ciepły i przyjemny, z wyraźnie wyczuwalnymi nutami przypraw.
-
-
Wild Turkey Rare Breed
Nazwa dosłownie oznacza rzadką rasę, co wiernie odzwierciedla charakter tego niezwykłego trunku. Jest to przedstawiciel kategorii bourbonów o nazwie Barrel Proof co oznacza, że jest o mocy beczki. Ta mieszanka 6, 8 i 12 letnich Bourbonów nie jest w ogóle rozcieńczana przed butelkowaniem, co daje wrażenie spożywania trunku prosto z beczki - 58,4% (116,8 proof). Wild Turkey Rare Breed posiada niezwykle bogaty i intensywny aromat oraz smak, gdzie możemy doszukać się wielu przyprawowych, deserowych czy owocowych nut, bez śladu alkoholowego drażnienia. Jest to dzieło naszego legendarnego Master Distillera - Jimmy`ego Russell`a.
-
Kolor:
Głęboki, bogaty i bursztynowy.
-
Zapach:
Pełny wiosennych kwiatów, z nutami czarnego pieprzu, migdałów miodu i daktyli.
-
Smak:
Wyraźna eksplozja wanilii oraz przypraw z delikatnym posmakiem karmelu. Akcenty pomarańczy, mięty i nuty słodkiego tytoniu.
-
Finisz:
Bardzo długi, ciepły i orzechowy, pozostawiający w ustach nuty pieprzu i upieczonego, pszennego chleba.
-
-
Wild Turkey American Honey
Likier miodowy na bazie bourbonu. Jest to następca Wild Turkey Honey Liqueur, który był pierwszym produktem w tej kategorii. Twórcą tego niezwykle delikatnego i kwiatowego trunku jest legendarny Master Distiller - Jimmy Russell. Stworzył go w 1976 roku, aby przekonać kobiety do bourbonu, w ten sposób tworząc nową kategorię trunków. Jest to połączenie 4 letnich destylatów z naturalnym miodem o mocy 35,5%.
-
Kolor:
Głęboki i złoty.
-
Zapach:
Pełny wiosennych kwiatów, z nutami karmelu, miodu i cytrusów.
-
Smak:
Wyraźny, miodowy smak, który nie narzuca swojej słodyczy. Wyczuwalne nuty smakowe, które można znaleźć w bourbonie Wild Turkey - pomarańcza, śliwka, wanilia, karmel. Wyraźne akcenty gałki muszkatołowej.
-
Finisz:
Długi, ciepły i lekko pikantny. Z wyraźnymi akcentami miodu, karmelu, wanilii i pieprzu.
-
Wild Turkey Longbranch to wyjątkowy bourbon, który powstał by uhonorować i zacieśnić współpracę pomiędzy marką a Matthew McConaughey, który w połowie 2016 roku został jej dyrektorem kreatywnym. Produkt jest dziełem Eddie`ego Russell`a, który wraz ze swoim ojcem Jimmy`m sprawuje funkcję Master Distillera. Pomysłem było połączenie Teksasu, skąd pochodzi Matthew oraz Kentucky, którego perłą jest destylarnia Wild Turkey. Master Distiller miał na celu stworzenie trunku, który będzie niezwykle delikatny jak na bourbon, a jednocześnie posiadał charakterystyczne DNA Wild Turkey.
Idealny by cieszyć się nim bez żadnych dodatków. Do filtracji tego trunku użyto oprócz standardowego węgla drzewnego z dębu amerykańskiego również drewna Mesquite, które zostało po raz pierwszy zastosowane w procesie produkcji bourbona.
Wild Turkey Longbranch to 8-mio letni bourbon o mocy 43% stworzony tylko z wyselekcjonowanych beczek najwyższej jakości (Small Batch). Nazwa (longbranch tłum. długa gałąź) referuje do drzewa genealogicznego aby podkreślić rodzinne wartości, którymi kierują się Eddie oraz Matthew. Longbranch to bezpośrednie oddanie niezwykłej relacji i współpracy pomiędzy tymi osobami. Matthew McConaughey jest jedyną osobą oprócz Eddie`ego i Jimmy`ego Russell, której podpis znalazł się kiedykolwiek na butelce Wild Turkey.
Wild Turkey Longbranch
-
Proof:
86 (43%)
-
Wiek:
Minimum 8 lat.
-
Kolor:
Jasny złoty.
-
Zapach:
Tropikalne owoce i wanilia z nutami dymu i przypraw.
-
Smak:
Zbalansowana mieszanka wanilii i przypraw z nutami delikatnych przypraw oraz tostowanego dębu. Wyczuwalna gruszka, cytrusy oraz karmel.
-
Finisz:
Delikatny, dymny finisz z maślanym posmakiem oraz nutami pieprzu i tostowanego dębu.