Zaloguj się
Wild Turkey Longbranch. Real bourbon. No apologies. Wild Turkey Longbranch. Real bourbon. No apologies.
Krajobraz rzeki pośród wzgórz i mostu kolejowego w Kentucky Krajobraz rzeki pośród wzgórz i mostu kolejowego w Kentucky
Stara fabryka wsród pól w Kentucky

Wild Turkey - nie taki zwykły bourbon

Destylarnia została założona przez braci Ripy, irlandzkich emigrantów, w 1869 roku, na dwóch wzgórzach o nawie Wild Turkey Hills (wzgórza dzikiego indyka) w mieście Lawrenceburg w Kentucky, gdzie mieści się do dzisiaj. Trunek ten cechuje niezwykła jakość oraz podejście do produkcji nie pozwalające iść na żaden kompromis, bez jakichkolwiek wymówek. Wszystko zaczyna się od ziaren, które zawsze są wolne od GMO. Jest to mieszanka kukurydzy (według prawa musi być dominującym zbożem) oraz słodu jęczmiennego i żyta, które nadaje charakterystyczny, lekko pikantny smak, z którego słynie Wild Turkey. Ważna również jest woda, która jest naturalnie filtrowana przez wapień. Drożdże używane w procesie fermentacji, uprawiane są na terenie destylarni a ich formuła jest pilnie strzeżona. Sekretem wyjątkowego smaku i bogatego aromatu tego bourbonu jest zdecydowanie dłuższe leżakowanie w beczkach wykonanych z białego dębu amerykańskiego i wypalonych na najwyższy możliwy sposób – 4# Alligator Char.

Butelka Wild Turkey 101 na tle rozpryskującego bourbona

Amerykańska whisky

4 maja 1964 roku Kongres Stanów Zjednoczonych Ameryki ustanowił bourbon swoim narodowym trunkiem. Jednocześnie do nowo powstającej ustawy akcyzowej dołączono część dotyczącą praw i obowiązków przy produkcji amerykańskiej whisky, ich definicję oraz podział. Według tego prawa, aby whisky była bourbonem, trzeba spełnić następujące warunki:

  • Musi być robiona na terytorium USA lub na terytoriach zależnych. Mashbill (procentowy rozkład zbóż w zacierze) musi zawierać co najmniej 51% kukurydzy (w przypadku żytniej whisky jest to minimum 51% żyta).
  • Po destylacji nie może zawierać więcej niż 160 proof (80% alkoholu).
  • Musi być wlana do beczki z mocą zredukowaną do max 125 proof (62.5% ABV).
  • Nie może posiadać żadnych dodatków oprócz wody (żadnych dodatków aromatycznych, smakowych czy barwników – w tym karmelu).
  • Musi być starzony w nowych, wypalanych od środka beczkach z dębu.
  • Straight Bourbon Whiskey – starzony minimum 2 lata w nowych, wypalanych od środka beczkach z dębu.

Jak łatwo można zauważyć, prawo jest mocno rygorystyczne i bezkompromisowe, jednak chcąc zrobić trunek najwyższej jakości, nie można stosować ustępstw i wymówek. Dodatkowo dwa punkty zawarte w ustawie są charakterystyczne tylko i wyłącznie dla części świata amerykańskiej whisky (np. bourbon czy rye whisky i nie znajdziecie tego przepisu w żadnym prawie dotyczącym innej whisky, jak szkocka czy irlandzka. Chodzi tutaj o użycie zawsze nowej beczki (nie można jednej używać wielokrotnie) oraz brak jakichkolwiek dodatków poza wodą, nawet barwiących, co czyni bourbon w stu procentach naturalnym trunkiem.

Jimmy Russell i Eddie Russell próbujący swojego bourbona} Jimmy Russell i Eddie Russell próbujący swojego bourbona}

Ludzie z pasją

Wild Turkey to kultowy trunek pochodzący ze Stanów Zjednoczonych, tworzony przez ludzi z ogromną pasją i oddaniem swojej pracy. Dziś nad wszystkim czuwają legendarni Master Distillerzy – Jimmy Russell i jego syn Eddie. Razem dbają o każdy najmniejszy szczegół i niezwykle wysoką jakość bourbonu Wild Turkey, nie idąc na jakiekolwiek ustępstwa czy kompromisy. Posiadają oni ogromne doświadczenie przez co są bardzo doceniani w środowisku amerykańskiej whisky. Jest to wyjątkowy przykład, gdyż ze świecą można szukać destylarni, gdzie pracuje dwóch mistrzów destylacji, w dodatku jest to ojciec i syn.

Jimmy Russell przy beczkach bourbona} Jimmy Russell przy beczkach bourbona}

Jimmy Russell Podpis Jimmiego Russella

Master Distiller James C. Russell lub Jimmy dla każdego znajomego, pracuje w destylarni Wild Turkey od ponad 65 lat! Został zatrudniony 10 września 1954 roku. Bourbon jest dla niego niczym oddychanie. Obecnie jest najdłużej pracującym Master Distillerem w tej branży, zwany również Buddą Bourbonu, jak również najdłużej pracującą osobą w przemyśle alkoholowym na całym świecie! Doczekał się takiego przydomku, ze względu na swoje doświadczenie oraz wiedzę, którymi bardzo chętnie się dzieli. Od samego początku, od selekcji ziaren po proces starzenia, Jimmy tworzy doskonały przykład amerykańskiego trunku. W każdej butelce zamknięta jest cząstka jego docenianych na całym świecie umiejętności. Od 2001 roku członek Kentucky Bourbon Hall of Fame.

Eddie Russell kosztujący bourbona} Eddie Russell kosztujący bourbona}

Eddie Russell Podpis Eddiego Russella

Edward Freeman Russell, dla przyjaciół Eddie, mając 40 letnie doświadczenie, co nieco wie o Bourbonie. Został zatrudniony w destylarni 5 czerwca 1981 roku. Można ze spokojem powiedzieć, że Eddie odziedziczył pasję tworzenia Bourbona w rodzinie Russell, gdyż jest jej 4 pokoleniem, które pracuje w tym przemyśle. Od stycznia 2015 roku jest drugim Master Distillerem w destylarni Wild Turkey. W branży słynie ze swoich eksperymentów z Bourbonem, jednak jest to człowiek, który jednocześnie mocno szanuje tradycję oraz DNA Wild Turkey, czyli jego charakterystyczny smak i aromat. Często mówi się o nim, że jest Master Distillerem, który łączy to co stare, z tym co nowe. Od 2010 roku członek Kentucky Bourbon Hall of Fame.

  • Wild Turkey Kentucky Straight Bourbon Whiskey

    Stworzony przez Master Distillera Eddiego Russella z ponad 40 letnim doświadczeniem w branży bourbon prosto z Kentucky, USA. Jest to Bourbon, który dojrzewa minimum 5 do 8 lat, czyli dłużej niż wymaga tego prawo USA. Starzony jest w beczkach z białego dębu amerykańskiego o najwyższym stopniu wypalenia nazywanym Alligator Char, co zapewnia mu głęboki, bursztynowy kolor oraz intensywny aromat i smak. Wcześniej znany pod nazwą Wild Turkey 81. Liczba oznacza proof, czyli amerykańską miarę zawartości alkoholu w roztworze. Wystarczy, że podzielimy ją na pół i otrzymamy przelicznik popularny w naszym kraju - 40,5%.

    • Kolor:

      Głęboki, bogaty i bursztynowy.

    • Zapach:

      Owocowy, karmelowy, wyraźne toffi i prażone drewno.

    • Smak:

      Tytoń z cygar, karmel, wanilia i gruszka.

    • Finisz:

      Długi, pikantny z nutami prażenia.

    Zobacz w sklepie
    Butelka Wild Turkey Kentucky Straight Bourbon Whiskey
  • Wild Turkey 101

    To przykład prawdziwego bourbonu rodem z Kentucky. Alkohol o ponad 150-letniej tradycji, powstaje w destylarni założonej w 1869 roku na wzgórzach zwanych Wild Turkey Hills w Lawrenceburgu. Receptury od ponad 60 lat pilnuje Master Distiller Jimmy Russell wraz ze swoim synem Eddiem. Swój szlachetny charakter zawdzięcza między temu, że jest starzony minimum od 6 do 8 lat w beczkach z białego dęby amerykańskiego o najwyższym stopniu wypalenia. Wyróżnia go zwiększona zawartość procentowa alkoholu - 50,5% (101 proof).

    • Kolor:

      Głęboki, bogaty i bursztynowy.

    • Zapach:

      Delikatny, ale bogaty zapach głębokiej wanilii, karmelu i dębu jak również delikatne akcenty pomarańczy i toffi.

    • Smak:

      Bogaty i mocny z eksplozją wanilii oraz czarnego pieprzu, posmakiem karmelu i nutami suszonych owoców oraz akcentem przyprawowym.

    • Finisz:

      Ekstremalnie długi, głęboki i gładki. Przyjemnie pikantny.

    Zobacz w sklepie
    Butelka Wild Turkey 101
  • Wild Turkey Kentucky Straight Rye Whiskey

    Jest to przedstawiciel najstarszego, destylowanego trunku Ameryki, czyli żytniej whiskey. Ten gatunek alkoholu różni się od swojego bardziej znanego kuzyna jakim jest bourbon tym, że w jego zacierze musi znaleźć się minimum 51% żyta. Wild Turkey Straight Rye Whiskey jest mieszanką 4 i 5 letnich destylatów z mocnym i zdecydowanym aromatem oraz wyrazistym smakiem, które tworzą jego nietuzinkowy charakter.

    • Kolor:

      Głęboki, bogaty i bursztynowy.

    • Zapach:

      Mocny i zdecydowany aromat zawierający w sobie wyraźne nuty żyta, wanilii oraz karmelu. Wyczuwalne również lekko słodkawe zapachy miodu czy pomarańczy oraz pikantne tony przyprawowe, takie jak imbir, cynamon oraz pieprz.

    • Smak:

      Zdecydowany, wyrazisty i pikantny smak z wyczuwalnymi nutami żyta, dębu oraz przypraw. Można również doszukać się posmaku wanilii, miodu czy owoców.

    • Finisz:

      Długi, ciepły i przyjemny, z wyraźnie wyczuwalnymi nutami przypraw.

    Zobacz w sklepie
    Butelka Wild Turkey Kentucky Straight Rye Whiskey
  • Wild Turkey Rare Breed

    Nazwa dosłownie oznacza rzadką rasę, co wiernie odzwierciedla charakter tego niezwykłego trunku. Jest to przedstawiciel kategorii bourbonów o nazwie Barrel Proof co oznacza, że jest o mocy beczki. Ta mieszanka 6, 8 i 12 letnich Bourbonów nie jest w ogóle rozcieńczana przed butelkowaniem, co daje wrażenie spożywania trunku prosto z beczki - 58,4% (116,8 proof). Wild Turkey Rare Breed posiada niezwykle bogaty i intensywny aromat oraz smak, gdzie możemy doszukać się wielu przyprawowych, deserowych czy owocowych nut, bez śladu alkoholowego drażnienia. Jest to dzieło naszego legendarnego Master Distillera - Jimmy`ego Russell`a.

    • Kolor:

      Głęboki, bogaty i bursztynowy.

    • Zapach:

      Pełny wiosennych kwiatów, z nutami czarnego pieprzu, migdałów miodu i daktyli.

    • Smak:

      Wyraźna eksplozja wanilii oraz przypraw z delikatnym posmakiem karmelu. Akcenty pomarańczy, mięty i nuty słodkiego tytoniu.

    • Finisz:

      Bardzo długi, ciepły i orzechowy, pozostawiający w ustach nuty pieprzu i upieczonego, pszennego chleba.

    Zobacz w sklepie
    Butelka Wild Turkey Rare Breed
  • Wild Turkey American Honey

    Likier miodowy na bazie bourbonu. Jest to następca Wild Turkey Honey Liqueur, który był pierwszym produktem w tej kategorii. Twórcą tego niezwykle delikatnego i kwiatowego trunku jest legendarny Master Distiller - Jimmy Russell. Stworzył go w 1976 roku, aby przekonać kobiety do bourbonu, w ten sposób tworząc nową kategorię trunków. Jest to połączenie 4 letnich destylatów z naturalnym miodem o mocy 35,5%.

    • Kolor:

      Głęboki i złoty.

    • Zapach:

      Pełny wiosennych kwiatów, z nutami karmelu, miodu i cytrusów.

    • Smak:

      Wyraźny, miodowy smak, który nie narzuca swojej słodyczy. Wyczuwalne nuty smakowe, które można znaleźć w bourbonie Wild Turkey - pomarańcza, śliwka, wanilia, karmel. Wyraźne akcenty gałki muszkatołowej.

    • Finisz:

      Długi, ciepły i lekko pikantny. Z wyraźnymi akcentami miodu, karmelu, wanilii i pieprzu.

    Zobacz w sklepie
    Butelka Wild Turkey American Honey
Matthew McConaughey siedzący w fotelu pośród zbóż ze szklaneczką Wild Turkey Longbranch

Wild Turkey Longbranch to wyjątkowy bourbon, który powstał by uhonorować i zacieśnić współpracę pomiędzy marką a Matthew McConaughey, który w połowie 2016 roku został jej dyrektorem kreatywnym. Produkt jest dziełem Eddie`ego Russell`a, który wraz ze swoim ojcem Jimmy`m sprawuje funkcję Master Distillera. Pomysłem było połączenie Teksasu, skąd pochodzi Matthew oraz Kentucky, którego perłą jest destylarnia Wild Turkey. Master Distiller miał na celu stworzenie trunku, który będzie niezwykle delikatny jak na bourbon, a jednocześnie posiadał charakterystyczne DNA Wild Turkey. Idealny by cieszyć się nim bez żadnych dodatków. Do filtracji tego trunku użyto oprócz standardowego węgla drzewnego z dębu amerykańskiego również drewna Mesquite, które zostało po raz pierwszy zastosowane w procesie produkcji bourbona.
Wild Turkey Longbranch to 8-mio letni bourbon o mocy 43% stworzony tylko z wyselekcjonowanych beczek najwyższej jakości (Small Batch). Nazwa (longbranch tłum. długa gałąź) referuje do drzewa genealogicznego aby podkreślić rodzinne wartości, którymi kierują się Eddie oraz Matthew. Longbranch to bezpośrednie oddanie niezwykłej relacji i współpracy pomiędzy tymi osobami. Matthew McConaughey jest jedyną osobą oprócz Eddie`ego i Jimmy`ego Russell, której podpis znalazł się kiedykolwiek na butelce Wild Turkey.

Matthew McConaughey przy stole ze szklaneczką Wild Turkey Longbranch

Wild Turkey Longbranch

  • Proof:

    86 (43%)

  • Wiek:

    Minimum 8 lat.

  • Kolor:

    Jasny złoty.

  • Zapach:

    Tropikalne owoce i wanilia z nutami dymu i przypraw.

  • Smak:

    Zbalansowana mieszanka wanilii i przypraw z nutami delikatnych przypraw oraz tostowanego dębu. Wyczuwalna gruszka, cytrusy oraz karmel.

  • Finisz:

    Delikatny, dymny finisz z maślanym posmakiem oraz nutami pieprzu i tostowanego dębu.

Zobacz w sklepie
Butelka Wild Turkey Longbranch

Wild Turkey w koktajlach

Szklaneczka koktajlu Wild Turkey 101 Old Fashioned

101 Old Fashioned

  • 60 ml Wild Turkey 101
  • 10 ml syropu cukrowego
  • 2 - 3 krople Angostura Aromatic Bitters lub Chocolate Bitters
  • Skórka pomarańczowa

Syrop cukrowy, Angosturę i Bourbon wymieszaj w szklance typu old-fashioned. Dodaj lód i wymieszaj jeszcze raz całość, tak aby część wody lodowej połączyła się ze składnikami. Całość udekoruj skórką z pomarańczy.

Szklaneczka koktajlu Wild Turkey Kentucky Mule

Kentucky Mule

  • 40 ml Wild Turkey Bourbon
  • 1 cząstka limonki
  • 2 - 3 krople Angostura Aromatic Bitters
  • Całość dopełnij Ginger Ale

Do szklanki typu old-fashioned wypełnionej lodem wlej Wild Turkey Bourbon oraz Angostura Bitters. Całość dopełnij Ginger Ale i dodaj wyciśniętą cząstkę limonki. Przed podaniem zamieszaj.

Kieliszek koktajlu Wild Turkey Boulevardier

Boulevardier

  • 45 ml Wild Turkey 101
  • 30 ml czerwonego słodkiego wermutu
  • 30 ml Campari
  • Skórka pomarańczowa

Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w szklanicy barmańskiej i przelej do uprzednio schłodzonego kieliszka koktajlowego. Całość udekoruj skórką z pomarańczy.

Szklaneczka koktajlu Wild Turkey Boulevardier No.2

Boulevardier No.2

  • 30 ml Wild Turkey 101
  • 30 ml czerwonego słodkiego wermutu
  • 30 ml Campari
  • Skórka pomarańczowa

Do szklanki typu old-fashioned wypełnionej lodem wlej wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Całość udekoruj skórką z pomarańczy.

Szklaneczka koktajlu Wild Turkey Wild Orange

Wild Orange

  • 40 ml Wild Turkey Bourbon
  • 25 ml soku z cytryny
  • 10 ml syropu cukrowego
  • 2 łb. Konfitury z pomarańczy
  • 1 białko jaja kurzego (opcjonalnie)
  • 2 krople Angostura Aromatic Bitters

Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w shakerze i przelej do szkła typu old-fashioned przez podwójne sitko. Podawaj z lodem. Przy użyciu białka zastosuj technikę Dry Shake. Całość udekoruj skótką z pomarańczy.

Szklaneczka koktajlu Wild Turkey Honey Old Fashioned

Honey Old Fasioned

  • 30 ml Wild Turkey 101
  • 30 ml American Honey
  • 2 - 3 krople Angostura Aromatic Bitters
  • Skórka pomarańczowa

American Honey, Angosturę i Bourbon wymieszaj w szklance typu old-fashioned. Dodaj lód i wymieszaj jeszcze raz całość, tak aby część wody lodowej połączyła się ze składnikami. Całość udekoruj skórką z pomarańczy.

Kieliszek koktajlu Wild Turkey Manhattan

Manhattan

  • 40 ml Wild Turkey 101
  • 20 ml Vermouth Rosso
  • 2 - 3 krople Angostura Aromatic Bitters

Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w szklanicy barmańskiej i przelej do uprzednio schłodzonego kieliszka koktajlowego. Całość udekoruj skórką z pomarańczy.

Szklaneczka koktajlu Wild Turkey New Orleans Cocktail

New Orleans Cocktail

  • 60 ml Wild Turkey Rye
  • 5 ml Absynt
  • 5 ml syrop cukrowy
  • 3 - 4 krople Angostura Aromatic Bitters

Do szklanicy barmańskiej* wypełnionej lodem wlej Absynt. Zamieszaj i wylej płyn. Następnie resztę składników wymieszaj z lodem w szklanicy i przelej do uprzednio schłodzonej, niskiej szklanki. Podawaj bez lodu.

*Możesz użyć również kubka shakera