Zaloguj się
  News

Rodzaje koniaków

16 / 04 / 2021
Koniak jest wysokoprocentowym destylatem winnym. Posiada ok 40% alkoholu. Produkowany jest we Francji w okolicach miejscowości Cognac. Nazwa koniak została zastrzeżona wyłącznie do użytku przez produkty pochodzące właśnie z tej miejscowości.


Czym jest koniak?

Do produkcji koniaku używa się wyłącznie trzech określonych odmian białych winogron. Głównie jest to odmiana ugni blanc. Wino uzyskiwane z tych winogron poddawane jest dwukrotnie procesowi destylacji, po czym leżakuje w dębowych beczkach. Po procesie leżakowania następuje kupażowanie, gdyż płyn z jednej beczki nie jest jeszcze koniakiem. Poszczególne trunki są mieszane przez tzw. szefa piwnicy, który w tym celu używa wyłącznie węchu. W efekcie koniak przypomina określony wzorzec. 


Jak pić koniak? 

W jaki sposób powinno się prawidłowo pić koniak? Jako samodzielny napój, czy jako składnik drinków? Wszystko zależy od naszych preferencji oraz od rodzaju koniaku, jaki wybierzemy. Okazuje się, że niektóre gatunki lepiej będą smakować solo, podczas gdy inne będą idealne do drinków. 

Starsze roczniki koniaku o dojrzałym smaku i aromacie bardzo dobrze nadadzą się do picia samodzielnie, np. podawane po posiłku w celu lepszego trawienia. 

Koniak może również wspaniale komponować się z innymi składnikami jako baza do drinków. Do drinków wykorzystuje się zazwyczaj młodsze i łagodniejsze w smaku roczniki koniaku. Można łączyć go z różnymi napojami gazowanymi typu cola, czy Sprite, ale również w podstawowej wersji z lodem oraz wodą gazowaną.



Rodzaje koniaku

Wyróżniamy trzy podstawowe rodzaje koniaku: VS, VSOP oraz XO.

Pierwszy z nich, VS – Very Special – to najmłodszy z rodziny koniaków. Leżakuje w dębowych beczkach przynajmniej 2 lata. Barwa koniaku jest klarowna i złotawa, w zapachu wyczywalne są nuty śliwki, brzoskwini i cytrusów. 

VSOP – Very Special Old Pale, to nieco starszy koniak, ma od 4 do 10 lat. Ma nieco wyższą cenę niż jego młodszy brat. Oba pierwsze rodzaje najlepiej nadają się do picia w formie drinków i koktajli. Godnym polecenia przykładem koniaku VSOP jest Rémy Martin V.S.O.P. stanowiący idealne połączenie poddane dojrzewaniu we francuskich beczkach z dębu Limousin. Uwodzi nieprzeciętnym smakiem i aromatem, który uzyskano, wykorzystując blend ponad 120 najdoskonalszych eaux-de-vie leżakujących minimum cztery lata.


Najstarszym i najlepszym koniakiem jest XO, czyli Extra Old. Przeważnie ma od 10 do 20 lat. Idealnie nadaje się do samodzielnego sączenia, a smak i aromat takiego koniaku na pewno przypadnie do gustu każdemu koneserowi. Istnieją również starsze koniaki, posiadające powyżej 30, a nawet 100 lat. Ten rodzaj przeznaczony jest dla wyjątkowych smakoszy tego rodzaju trunku. Remy Martin XO to połączenie starannie wyselekcjonowanych składników, które powoli, systematycznie uwalniają smak i aromat tak, by chwila przyjemności trwała jak najdłużej. Całość zamknięta w przypominającej promienie słońca butelce podkreśla głęboki, bursztynowo-złoty kolor trunku.