Chyba każdy choć raz w życiu słyszał o słynnym trunku pochodzącym z Grecji. W poniższym wpisie wyjaśniamy jak najlepiej pić Metaxę.
Czym jest Metaxa?
Metaxa jest najbardziej popularnym greckim trunkiem.
Historia Metaxy sięga 1888 roku kiedy to grecki wizjoner Spyros Metaxa stworzył jedyny w swoim rodzaju bursztynowy trunek. Jego marzeniem było stworzenie napoju, który byłby łagodny w smaku w odróżnieniu od istniejących w tamtych czasach alkoholi szorstkich na podniebieniu, a jednocześnie intensywny.
Pierwsza destylarnia powstała w 1888 roku w Pireusie – porcie w Atenach.
Z powstaniem Metaxy łączy się bardzo ciekawa historia. Legenda głosi, że podczas wytwarzania Metaxy, Spyros odnalazł starożytny medalion, na którym był wizerunek wojownika spod Salaminy.
Wojownik stał się symbolem niezwykłej odwagi i nawiązując do greckich korzeni dumnie zdobi każdą butelkę Metaxy.
Mimo że potocznie Metaxa zaliczana jest do brandy i przez wielu była również porównywana z koniakiem, Grecy bronią wyjątkowości swojego trunku, który w obecnych czasach rozpoznawany jest jako unikalny bursztynowy alkohol.
Jak powstaje Metaxa?
Metaxa powstaje z win uzyskanych z takich odmian winogron, jak: Black Corinth, Savatiano, Sultanina. Wino jest dwukrotnie destylowane, po czym leżakuje w dębowych beczkach przez ok 3 lata. Na koniec procesu dodawane są sezonowe wina muskatowe dopełniające charakter Metaxy oraz mieszanki ziół i płatków róż. Receptura jest pilnie strzeżona przez producenta i mimo, że na rynku pojawia się coraz więcej podobnych trunków, Metaxa pozostaje wyjątkowa i niezastąpiona.
Jakie są rodzaje Metaxy
Wyróżniamy różne rodzaje Metaxy. Pierwszym z nich jest Metaxa 5 – gwiazdkowa posiadająca kwiatowy, uniwersalny i łagodny charakter o wyglądzie świecącego bursztynu. W nutach zapachowych wyczujemy tu kwiat pomarańczy, płatki róż oraz morelę. W smaku odnaleźć można połączenie wanilii, nuty kwiatowej oraz nut białych rodzynek. Metaxa 5 – gwiazdkowa charakteryzuje się zrównoważonym smakiem z kwiatowy wykończeniem.
Metaxa 7 – gwiazdkowa posiada owocowy, obfity, mocny charakter. Posiada bursztynowy wygląd z miedzianym refleksem. W zapachu odnaleźć można połączenie dojrzałej brzoskwini z suszonymi śliwkami i kwiatami. Zawiera posmak słodkich dojrzałych owoców i toffi.
Metaxa 12 – gwiazdkowa posiada dojrzały i odważny charakter. Z wyglądu przypomina promienny bursztyn. W zapachu odnajdziemy połączenie skórki pomarańczy z czekoladą oraz prażonym dębem. Smak jest pełny i elegancki. Posmak jest aromatyczny z nutą przypraw i skórki pomarańczowej.
Metaxę Grande Fine cechuje wyjątkowa butelka nawiązująca do greckiego stylu. Jest to trunek głęboki, aromatyczny i wyrafinowany. W wyglądzie przypomina kolor ciemnego bursztyna. W zapachu wyczuć można delikatny dąb, suszoną śliwkę, białe rodzynki i lukrecję. Smak jest kompletny i wyrafinowany. Stanowi połączenie suszonych owoców, gałki muszkatołowej oraz miodu i dębu.
Metaxa Private Reserve to trunek zmysłowy, intensywny, zupełnie niezwykły. Jest to pierwsze własne dzieło Constantinosa Raptisa z 1992 roku. W wyglądzie przypomina wyrazisty bursztyn. W zapachu wyczuwalne są suszone śliwki i morele w połączeniu ze słodkimi rodzynkami. Smak jest zmysłowy i intensywny, rodzynkowo – karmelowy.
Metaxa Angel’s Treasure to kwintesencja delikatności i esencjonalnej łagodności. Posiada wygląd głębokiego bursztynu. W zapachu odnajdziemy nuty suszonej śliwki i figi, gałki muszkatołowej, cynamonu, imbiru, miodu dzikich pszczół i nutę starego dębu. Smak jest bogaty i esencjonalny. Wyczujemy w nim słodkawe przyprawy, białe rodzynki, śliwkę i mieszankę papryk.
Jak pić Metaxę
Metaxę można spożywać zarówno samodzielnie jak i w formie drinków i koktajli. Bardzo dobrze komponuje się z nutami owocowymi, np. schłodzoną lemoniadą i skórką z limonki, sokiem jabłkowym, czy imbirowym i kostkami lodu.
Poniżej przedstawiamy przepisy na najlepsze drinki na bazie metaxy
METAXA SUNTONIC, czyli odrobina słońca w Twojej szklance
Do drinka potrzebujemy 40 ml Metaxa 5*, lód, 80 ml zimnego toniku oraz plasterek świeżej pomarańczy do przystrojenia. Do szklanki wrzucamy kilka kostek lodu, wlewamy Metaxę, dopełniamy tonikiem.
METAXA MOJITO, czyli klasyka w połączeniu z Metaxą
Do wykonania drinka potrzebujemy 40 ml Metaxy 5*, sok z cytryny, limonka, cukier trzcinowy, świeże listki mięty, woda gazowana do dopełnienia
Do szklanki wrzucamy pokrojoną połowę limonki, miętę i cukier trzcinowy. Ugniatamy składniki, po czym zasypujemy kruszonym lodem i dodajemy Metaxę. Całość dopełniamy wodą gazowaną.
METAXA SUNSET, czyli idealny drink na letnie wieczory
Do drinka potrzebujemy 40 ml Metaxy 5*, 10 ml soku z grenadyny, kilka kostek lodu, soku pomarańczowego do uzupełnienia, plasterka pomarańczy do dekoracji
Do szklanki wypełnionej kilkoma kostkami lodu wlewamy 40 ml Metaxy 5*, dodajemy 10 ml syropu z grenadyny, uzupełniamy sokiem pomarańczowym.
Mamy nadzieję, że zachęciliśmy Was do spróbowania Metaxy w formie drinków. Na zdrowie!