Zaloguj się
  News

Jakie kieliszki do wina?

14 / 04 / 2021
Wino prawie od zawsze stanowo element kultury przede wszystkim europejskiej. Choć daleko nam jeszcze do tek szerokiego celebrowania picia wina jakie ma miejsce w krajach takich jak Francja, czy Włochy, to jednak wino jest trunkiem, który towarzyszy nam przy ważnych uroczystościach.

Odpowiedni dobór kieliszków do spożywania wina jest bardzo ważny. Może mieć bowiem wpływ na najważniejsze cechy wina, czyli smak i wydobywane aromaty. Mimo, że dobór kieliszków może wydawać się skomplikowany, nie jest to wcale taką trudną sztuką. Należy pamiętać o kilku najważniejszych zasadach.

Poniżej przedstawiamy najważniejsze zasady dotyczące wyboru kieliszka w zależności od rodzaju spożywanego wina.

Wino czerwone – jakie kieliszki do wina czerwonego?

Czerwone wina tj. Jean Leon Sumoll zazwyczaj charakteryzują się bogatym, mocnym smakiem z wyczuwalnymi taninami, dlatego do jego spożywania potrzebujemy kieliszków, które pomogą cieszyć się nam głębią smaku i aromatu. Kieliszki do wina czerwonego zazwyczaj mają szeroką czaszę, są duże i wysokie. Nie ma uniwersalnego rozmiaru kieliszków do wszystkich rodzajów czerwonego wina. Ogólna zasada brzmi: im starsze wino tym szersza czasza.

Szeroka czasza pozwala winu „oddychać”. Dzięki niej aromaty zawarte w winie mają szansę się uwolnić i wpłynąć pozytywnie na doznania smakowe i zapachowe.

Dodatkowa zasada dotycząca wieku wina polega na tym, iż im starsze wino wybieramy, tym mniejszą część kieliszka powinniśmy nim napełnić. Kieliszek z czerwonym winem powinien być wypełniony maksymalnie w 1/3 wysokości.

Wino białe – jakie kieliszki do wina białego?


Jeśli chodzi o białe wino, np. Pulpo Sauvignon Blanc, powinniśmy wybierać do niego kieliszki z mniejszą i węższą czaszą. Wynika to z tego, iż białe wino ma zazwyczaj mniej złożony aromat i smal, dlatego nie potrzebuje aż takiego uwalniania tych cech na zewnątrz. Wręcz przeciwnie – smak białego wina podkreślany jest poprzez zachowanie tych smaków i aromatów w środku kieliszka.

Wyjątek stanowić tutaj mogą mocniejsze białe wina, np. dojrzewające w dębowych beczkach, które z zasady podaje się w kieliszkach nieco zbliżonych do wina czerwonego. Im bogatszy smak i aromat wina tym większej powierzchni czaszy potrzebujemy aby uwalniać aromaty. Taka budowa kieliszka podkreśli kremową strukturę trunku.

Wino różowe – jakie kieliszki do wina różowego?


Wina różowe, tj. Stilrose Santa Margherita, zazwyczaj kojarzą nam się z letnim orzeźwieniem. Nic dziwnego, gdyż pijemy je głównie w okresie letnim. W przypadku win różowych bardzo ważne zachowanie jest odpowiedniej temperatury trunku, w związku z czym najlepiej wybrać do nich kieliszki o węższej czaszy jednocześnie posiadające zaokrągloną formę kieliszka, która zapewnia optymalne warunki dla uwalniania się aromatów win.

Wino musujące i deserowe - jaki kieliszki do wina musującego i deserowego?


Jeszcze inny rodzaj kieliszków przeznaczymy dla win musujących oraz deserowych. Kieliszek do wina musującego, np. Gancia Prosecco Rose, powinien być długi, wąski, lekko rozszerzany ku górze. Z jednej strony pozwala to na zachowanie niskiej temperatury wina, z drugiej na swobodne utlenianie „bąbelków”.

Wina deserowe podajemy zazwyczaj w niskim kieliszku z wąską czaszą, dzięki czemu alkohol obecny w winie nie utlenia się zbyt szybko, a wino zachowuje swój aromat.

 

Mamy nadzieję, iż pomogliśmy Wam w rozróżnieniu typu kieliszka w zależności od rodzaju wina i nie będziecie mieć problemu z decyzją w jakich kieliszkach zaserwować wino Waszym gościom.