Jak pić tequilę? Podpowiadamy najlepsze sposoby na picie tequili
Wszystko o tequili czyli jak i z czym pić
Chyba każdy z nas słyszał o tequili. Jednak bardzo często pojawia się pytanie w jaki sposób spożywać ten meksykański trunek. Poniżej przedstawimy kilka najpopularniejszych sposobów.
Czym jest tequila?
Tequila to rodzaj meksykańskiej wódki, odmiany mezcalu o mocy ok. 40%. Produkowana jest ze sfermentowanego soku z agawy. Jej nazwa wywodzi się bezpośrednio od meksykańskiego miasteczka Tequila , które stanowi pierwszą wytwórnię tego trunku. Z Meksyku przywędrowała do USA, gdzie zdobyła popularność, dzięki czemu jest teraz znana na całym świecie.
Skąd pochodzi tequila?
Tequila jest destylatem sfermentowanego soku z agawy niebieskiej. Sama uprawa agawy jest dość skomplikowana. Aby nadawała się do wytworzenia tequili, rośliny muszą pochodzić z konkretnych stanów. W najbardziej tradycyjnych uprawach agawa rozsadzana jest fasolą i kukurydzą.
Zbiory agawy trwają zazwyczaj cały rok. Po zbiorach agawa jest krojona na ćwiartki lub połowy i pieczona. Po wystudzeniu, sok z agawy jest oddzielany mechanicznie od miąższu, po czym następuje proces fermentacji. Tradycyjnie fermentacja trwa od 7 do 12 dni, ale niektórzy producenci skracają ten czas do 2 – 3 dni poprzez dodanie odpowiednich substancji chemicznych.
W wyniku fermentacji otrzymuje się napój musujący, zwany pulque, który kierowany zostaje do podwójnej destylacji. Destylacja przeprowadzana jest w miedzianych alembikach i trwa ok 4 – 8 godzin. W wyniku destylacji powstaje osad, który jest odrzucany i finalnie otrzymujemy czysty, przezroczysty płyn. Destylat często jest rozcieńczany, co pozwala obniżyć poziom alkoholu do 40%.
Tequila dojrzewa w dębowych beczkach. Następnie przechodzi procesy filtrowania, np. przez węgiel aktywowany lub filtry celulozowe i butelkowania
Jakie są rodzaje tequili
Możemy wyróżniać kilka podstawowych rodzajów tequili. Wpływ na rodzaj tequili ma sposób leżakowania. Przede wszystkim niektóre tequile leżakują w starych drewnianych, dębowych beczkach po whisky, sherry, koniaku, czy burbonie, a niektóre w nowych beczkach, dzięki czemu ich smak jest nieco ostrzejszy. Jeżeli podczas leżakowania beczka zostanie zmieniona ze starej na nową, może to w znaczący sposób wpłynąć na ostateczny smak i aromat trunku.
Podstawowe rodzaje tequli to:
- oro, zwana też „golden tequilą”, charakteryzuje się barwnikami przenikającymi z beczek, lub dodawanymi razem z substancjami smakowymi.
- blanco, zwana też „silver tequilą”, charakteryzuje się bezbarwnością oraz tym, iż jest butelkowana od razu po destylacji.
Oprócz powyższych rodzajów tequili, możemy wyróżnić jeszcze dodatkowe rodzaje golden tequili: resposado, añejo oraz extra añejo. Rodzaj zależy od długości leżakowania.
Jak spożywać tequilę
Skoro wiemy już skąd pochodzi tequila i jakie są jej rodzaje, czas na zapoznanie się z najpopularniejszymi sposobami jej picia.
Pierwszym sposobem, który przychodzi na myśl kiedy mówimy o piciu tequili jest połączenie jej z limonką i solą. W ten sposób najczęściej spożywa się tequilę blanco. Nasadę palca wskazującego pocieramy limonką i obtaczamy w soli. Następnie zlizujemy sól i popijamy shotem tequili. Na koniec przegryzamy ćwiartką limonki. W ten sam sposób można pić tequilę joven z powodu jej intensywnego smaku i aromatu.
Sposób też mimo pochodzenia rodem z amerykańskich filmów nie jest jednak zgodny z meksykańską tradycją picia tequili. Rodowici Meksykanie delektują się tequilą pijąc ją małymi łykami z wysokich kieliszków. Taka tequila powinna być lekko schłodzona.
Popularnym sposobem picia tequili jest też spożywanie jej w formie drinków.
Poniżej przedstawiamy najlepsze propozycje na drinki z tequilą.
MARGARITA NA BAZIE TEQUILLA SIERRA SILVER
SKŁADNIKI
40 ml Tequila Sierra Silver
20 ml sok cytrynowy
10 ml syrop cukrowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Tequila Sierra Silver oraz pozostałe składniki wrzucamy do shaker’a i dobrze mieszamy. Krawędź kieliszka z koktajlem dekorujemy solą oraz plasterkiem cytryny. Różnorodność smaków możemy uzyskać używając truskawki, brzoskwini lub syropu z owoców leśnych, De Kuyper Apricot Brandy, Blue Caracao czy Melon.
TEQUILA SUNSET NA BAZIE TEQUILI SIERRA REPOSADO
SKŁADNIKI
40 ml Tequili Sierra Reposado
80 ml soku pomarańczowego
80 ml soku z owoców marakui lub sok z mango
odrobina Blue Curacao
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotowanie Tequila Sunset jest bardzo proste.
Tequilę Sierrę Reposado sok pomarańczowy i sok z owoców pasji wlewamy do shaker’a. Dokładnie mieszamy i przelewamy do szklanki wypełnionej lodem. Dolewamy De Kuper Blue Curacao przy użyciu odwróconej łyżeczki i czekamy aż osiądzie na dnie szklanki.
Mamy nadzieję, iż przybliżyliśmy Wam tematykę picia tequili i że chętnie sięgniecie po ten meksykański trunek w formie shotów lub drinków. Na zdrowie!