News

Jak pić tequilę? Podpowiadamy najlepsze sposoby na picie tequili

Chyba każdy z nas słyszał o tequili. Jednak bardzo często pojawia się pytanie w jaki sposób spożywać ten meksykański trunek. Poniżej przedstawimy kilka najpopularniejszych sposobów.

Czym jest tequila?

Tequila to rodzaj meksykańskiej wódki, odmiany mezcalu o mocy ok. 40%. Produkowana jest ze sfermentowanego soku z agawy. Jej nazwa wywodzi się bezpośrednio od meksykańskiego miasteczka Tequila , które stanowi pierwszą wytwórnię tego trunku.  Z Meksyku przywędrowała do USA, gdzie zdobyła popularność, dzięki czemu jest teraz znana na całym świecie.


Skąd pochodzi tequila?

 Tequila jest destylatem sfermentowanego soku z agawy niebieskiej. Sama uprawa agawy jest dość skomplikowana. Aby nadawała się do wytworzenia tequili, rośliny muszą pochodzić z konkretnych stanów. W najbardziej tradycyjnych uprawach agawa rozsadzana jest fasolą i kukurydzą. 

Zbiory agawy trwają zazwyczaj cały rok. Po zbiorach agawa jest krojona na ćwiartki lub połowy i pieczona. Po wystudzeniu, sok z agawy jest oddzielany mechanicznie od miąższu, po czym następuje proces fermentacji. Tradycyjnie fermentacja trwa od 7 do 12 dni, ale niektórzy producenci skracają ten czas do 2 – 3 dni poprzez dodanie odpowiednich substancji chemicznych. 

W wyniku fermentacji otrzymuje się napój musujący, zwany pulque, który kierowany zostaje do podwójnej destylacji. Destylacja przeprowadzana jest w miedzianych alembikach i trwa ok 4 – 8 godzin. W wyniku destylacji powstaje osad, który jest odrzucany i finalnie otrzymujemy czysty, przezroczysty płyn. Destylat często jest rozcieńczany, co pozwala obniżyć poziom alkoholu do 40%.

Tequila dojrzewa w dębowych beczkach. Następnie przechodzi procesy filtrowania, np. przez węgiel aktywowany lub filtry celulozowe i butelkowania

Jakie są rodzaje tequili 

Możemy wyróżniać kilka podstawowych rodzajów tequili. Wpływ na rodzaj tequili ma sposób leżakowania. Przede wszystkim niektóre tequile leżakują w starych drewnianych, dębowych beczkach po whisky, sherry, koniaku, czy burbonie, a niektóre w nowych beczkach, dzięki czemu ich smak jest nieco ostrzejszy. Jeżeli podczas leżakowania beczka zostanie zmieniona ze starej na nową, może to w znaczący sposób wpłynąć na ostateczny smak i aromat trunku.

Podstawowe rodzaje tequli to:

 - oro, zwana też „golden tequilą”, charakteryzuje się barwnikami przenikającymi z beczek, lub dodawanymi razem z substancjami smakowymi.

- blanco, zwana też „silver tequilą”, charakteryzuje się bezbarwnością oraz tym, iż jest butelkowana od razu po destylacji.

Oprócz powyższych rodzajów tequili, możemy wyróżnić jeszcze dodatkowe rodzaje golden tequili: resposado, añejo oraz extra añejo. Rodzaj zależy od długości leżakowania. 


Jak spożywać tequilę

Skoro wiemy już skąd pochodzi tequila i jakie są jej rodzaje, czas na zapoznanie się z najpopularniejszymi sposobami jej picia.

Pierwszym sposobem, który przychodzi na myśl kiedy mówimy o piciu tequili jest połączenie jej z limonką i solą. W ten sposób najczęściej spożywa się tequilę blanco. Nasadę palca wskazującego pocieramy limonką i obtaczamy w soli.  Następnie zlizujemy sól i popijamy shotem tequili. Na koniec przegryzamy ćwiartką limonki. W ten sam sposób można pić tequilę joven z powodu jej intensywnego smaku i aromatu. 

Sposób też mimo pochodzenia rodem z amerykańskich filmów nie jest jednak zgodny z meksykańską tradycją picia tequili. Rodowici Meksykanie delektują się tequilą pijąc ją małymi łykami z wysokich kieliszków. Taka tequila powinna być lekko schłodzona. 

Popularnym sposobem picia tequili jest też spożywanie jej w formie drinków. 

Poniżej przedstawiamy najlepsze propozycje na drinki z tequilą.

MARGARITA NA BAZIE TEQUILLA SIERRA SILVER


SKŁADNIKI

40 ml Tequila Sierra Silver

20 ml sok cytrynowy

10 ml syrop cukrowy


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Sposób na idealną margaritę?

Tequila Sierra Silver oraz pozostałe składniki wrzucamy do shaker’a i dobrze mieszamy. Krawędź kieliszka z koktajlem dekorujemy solą oraz plasterkiem cytryny. Różnorodność smaków możemy uzyskać używając truskawki, brzoskwini lub syropu z owoców leśnych, De Kuyper Apricot Brandy, Blue Caracao czy Melon. 


TEQUILA SUNSET NA BAZIE TEQUILI SIERRA REPOSADO


SKŁADNIKI

40 ml Tequili Sierra Reposado

80 ml soku pomarańczowego

80 ml soku z owoców marakui lub sok z mango

odrobina Blue Curacao


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Przygotowanie Tequila Sunset jest bardzo proste.

Tequilę Sierrę Reposado sok pomarańczowy i sok z owoców pasji wlewamy do shaker’a. Dokładnie mieszamy i przelewamy do szklanki wypełnionej lodem. Dolewamy De Kuper Blue Curacao przy użyciu odwróconej łyżeczki i czekamy aż osiądzie na dnie szklanki.


Mamy nadzieję, iż przybliżyliśmy Wam tematykę picia tequili i że chętnie sięgniecie po ten meksykański trunek w formie shotów lub drinków. Na zdrowie!