Jak pić i podawać Whisky – Poradnik początkującego Konesera - Kultowealkohole.pl
Jak i z czym pić Whisky? dowiesz się tutaj wszystkiego.
Jak pić whisky? Z lodem, colą, czy może saute? W poniższym artykule rozprawiamy się z wątpliwościami, która z tych metod jest najlepsza.
Whisky jest trunkiem kojarzącym się z niezwykłą klasą i elegancją angielskich dżentelmenów. W obecnych czasach napój jest szeroko dostępny i sięga po niego coraz więcej osób. Jednocześnie pojawia się pytanie budzące wiele kontrowersji wśród koneserów tego typu alkoholu: jak pić whisky? Z lodem, colą, czy może saute? W poniższym artykule rozprawiamy się z wątpliwościami, która z tych metod picia whisky jest najlepsza.
Czym jest whisky?
Zanim przejdziemy do metod spożywania whisky, niezbędne jest poznanie jej historii. Sama whisky powstaje w wyniku destylacji słodu jęczmiennego, dojrzewając następnie w drewnianych beczkach.
Produkowana jest najczęściej w krajach anglosaskich: Irlandii, Szkocji, Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Historycznie whisky związana jest z Irlandią i to stąd pochodzą pierwsze wzmianki o legendarnym trunku. Spopularyzowany przez św. Patryka trunek nazywany był tzw „wodą życia” ze względu na zdrowotne oddziaływanie na organizm. Początkowo napój stosowany wyłącznie do celów leczniczych, potem doceniono także wyjątkowy smak whisky i zaczęto spożywać ją w celach degustacyjnych.
Jedną z najbardziej znanych odmian jest Szkocka whisky i to właśnie Szkoci przywłaszczają sobie jej pochodzenie. Jest ona poniekąd uważana przez Szkotów za symbol narodowy.
Oprócz Szkocji i Irlandii, destylacja whisky zyskała uznanie w krajach takich jak: Stany Zjednoczone, Japonia, Indie, Francja.
Najpopularniejsze typy whisky
Naczynie ma znaczenie – czyli w czym najlepiej spożywać whisky
Dużą rolę w sposobach picia whisky odgrywa naczynie w jakim ją podajemy i spożywamy.
Od tego może zależeć intensywność smaku oraz zapachu trunku, w związku z czym znaczenie ma, czy pijemy w celach towarzyskich, czy stricte degustacyjnych.
Najbardziej podstawowym i chyba najczęściej spotykanym naczyniem do picia whisky jest zwykła szklanka. Warto wybrać taką z grubego szkła, która „dobrze leży” w dłoni. Fachowa nazwa dla takiego szkła to old fashioned. Szklanka idealnie sprawdzi się podczas domowych nieoficjalnych degustacji, czy imprez.
Jeśli zaś zależy nam na sposobie picia whisky jaką jest bardziej profesjonalna degustacja alkoholu, najlepiej skorzystać z kieliszka. Najlepszy będzie taki zwężany u góry, aby jak najdłużej zachować aromat unoszący się znad whisky. Idealna ilość do degustacji to ok 25ml w pokojowej temperaturze.
Z czym podawać whisky?
Teraz pojawia się najważniejsze pytanie: jak pić whisky oraz jak podawać whisky? Saute, z colą, z tonikiem, czy lodem?
Otóż, na to pytanie można odpowiedzieć, że nie ma jednego najlepszego sposobu na spożywanie tego szlachetnego trunku.
Tak naprawdę każdy z nas powinien znaleźć sposób na picie whisky, który najbardziej mu odpowiada smakowo i sprawia mu największą przyjemność.
Poniżej podajemy najpopularniejsze rozwiązania spożywania i podawania whisky.
Imprezowa klasyka, czyli metoda picia whisky z colą
Wielu początkujących koneserów zastanawia się, czy w ogóle powinno się łączyć whisky z colą. Istnieje wiele teorii na ten temat i przeciwnicy upierają się, że cola zaburza naturalny mocny i intensywny smak alkoholu. Zwolennicy tej metody wytaczają argument, że cola sprawia, iż smak whisky staje się bardziej przystępny dla osób nie gustujących w mocnych trunkach.
Jeśli więc pijemy dla przyjemności, powinniśmy kierować się przede wszystkim poczuciem smaku. Zamiast coli można wybrać także tonik, Sprite, czy inny gazowany napój.
Warto eksperymentować, by znaleźć swój wymarzony smak.
Picie Whisky z lodem czy wodą?
Czy można rozcieńczać whisky wodą? Oczywiście! Jeśli tylko przeszkadza nam bardzo wyraźny smak alkoholu, możemy uprzyjemnić sobie jego spożycie dolewając niewielką ilość wody. Proporcje mogą być różne w zależności od efektu, jaki chcemy osiągnąć.
Jeśli zaś chcemy spożywać whisky z lodem jednocześnie chcąc zachować jak najbardziej oryginalny smak, wybierzmy tę metodę spożywania whisky dodając do niej jak największe bryłki lodu, np. kule. Rozpuszczają się wolniej, w związku z czym nie rozcieńczą whisky aż tak, jak mniejsze kostki.