Czym się różni brandy od whisky?
Różnice Brandy od Whisky i jak je pić.
Wiele osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z degustacją mocniejszych alkoholi, ma problem z rozróżnieniem poszczególnych trunków. W tym artykule przedstawimy główne różnice między brandy a whisky.
Czym różni się brandy od whisky? Aby dokładnie zrozumieć najważniejsze różnice, konieczne jest bliższe zapoznanie się z tym, czym jest whisky i czym jest brandy.
Czym jest whisky?
Whisky jest napojem alkoholowym powstałym w wyniku destylacji zacieru zbożowego. Poddawany jest leżakowaniu w dębowych beczkach. Whisky może mieć różne pochodzenie. Zazwyczaj produkowana jest w Szkocji, Irlandii, USA i Kanadzie. W zależności od pochodzenia oraz różnicach w sposobie wytwarzania oraz metod wybranych przez danego producenta.
Jakie wyróżniamy podstawowe rodzaje whisky?
W zależności od przebiegu procesu produkcyjnego wyróżnić można whisky słodową (Single Malt Whisky),Whisky słodową z pojedynczej beczki (Single Cask Whisky),Whisky słodową mieszaną (blended malt),Whisky zbożową (grain),Whisky mieszana (blended),Tennessee Whiskey (Sipping).
Jedną z najbardziej popularnych whisky typu blended jest Grants, skomponowany z precyzyjnie dobranych 25 whisky słodowych i zbożowych, w tym najlepszych na świecie whisky single malt.
Jak pić i podawać whisky
Nie ma specjalnie dedykowanego naczynia do picia whisky. Najczęściej poleca się jednak picie whisky w szklankach typu old fashioned. Jest to niewysoka szklanka z grubym dnem. Taki typ szkła pozwala na wydobycie się odpowiednich aromatów.
Nie jest powiedziane, który sposób picia whisky jest najbardziej prawidłowy. W zależności od naszych smaków i preferencji oraz od typu whisky jaki pijemy, możemy preferować picie whisky samodzielnie, z niewielką ilością wody lub w formie drinków, np. z colą lub sokiem.
Czym jest brandy
W najbardziej podstawowym rozumieniu brandy jest destylatem z wina najczęściej gronowego. Możemy spotkać różne rodzaje brandy. Do najbardziej popularnych należą:
Koniak – jest to brandy produkowana wyłącznie we Francuskiej miejscowości Cognac.
Kirsh – jest to brandy wytworzona na bazie czereśni
Armaniak – brandy produkowana na bazie białych win pochodzących z Francji, z Armagnacu
Grappa– jest to włoski trunek. Bazą są pestki winogron. Jej odpowiednikami z innych krajów są
Orujo (Hiszpania) i Marc (Francja).
Kalvados – francuski wytrawny winiak, charakteryzujący się jabłkowym bukietem
Śliwowica – wytwarzana na bazie odmiany śliwek – węgierek.
Brandy, tak jak whisky, można spożywać samodzielnie lub w formie drinków. O sposobach picia brandy pisaliśmy w artykule „Z czym pić brandy”. Warto wspomnieć, iż do picia brandy istnieje specjalne naczynie zwane koniakówką. Kształt kieliszka jest stworzony do tego, aby trzymając go za czaszę, delikatnie ogrzewać zawartość ciepłem dłoni.
Jednym z trunków, które można zaliczyć do kategorii brandy jest Metaxa, czyli bursztynowy trunek, powstający w wyniku połączenia winnych destylatów z aromatycznym winem typu Muskat oraz ekstraktem z płatków róż i wyselekcjonowanych śródziemnomorskich ziół.
Znamy już podstawowe rodzaje whisky i brandy, czas na poznanie, czym różni się whisky od brandy.
Czym się różni whisky od brandy?
Podstawową różnicą pomiędzy whisky a brandy jest alkohol z jakiego jest wykonywany trunek. Whisky oparta jest na destylacie zbożowym, natomiast brandy – na destylacie winogronowym. Oba alkohole produkowane są w podobny sposób, przechodząc procesy destylacji i leżakowania, natomiast o różnicach decyduje też szereg czynników wyróżniających poszczególne odmiany whisky i brandy.
Mamy nadzieję, że przybliżyliśmy Wam najważniejsze różnice pomiędzy whisky i brandy. Zapraszamy do sprawdzenia oferty e – sklepu KultoweAlkohole.pl, w którym znaleźć można najlepsze rodzaje whisky i brandy oraz inne alkohole z całego świata.